Bagaimana Memulakan Kerjaya dalam Teknologi Blockchain?

Beberapa tahun kebelakangan ini telah menyaksikan permulaan era baru yang diilhami oleh evolusi teknologi yang belum pernah terjadi sebelumnya yang disebut teknologi Blockchain. Apabila anda mendengar istilah blockchain, apakah perkara pertama yang terlintas di fikiran anda? Sebilangan besar daripada kita mungkin menghubungkan blockchain ke cryptocurrency, seperti Bitcoin dan Etherium. Walaupun benar bahawa blockchain pertama kali dikembangkan untuk memperhitungkan Bitcoin – cryptocurrency yang paling popular, ia mempunyai pelbagai kegunaan lain yang tidak diketahui oleh kebanyakan orang.

Apa itu teknologi blockchain?

Bagi mereka yang tidak tahu maksud blockchain, pangkalan data yang diedarkan dapat menyimpan semua jenis rekod. Yang terbaik adalah, pengguna hanya dapat mengedit bahagian yang mereka miliki, yang menjadikan teknologinya sangat selamat. Walaupun selamat, ia juga telus, kerana sesiapa yang mempunyai akses dapat melihat apa yang disimpan. Teknologi blockchain, yang mula-mula dikembangkan untuk melindungi cryptocurrency kini telah berkembang di luar sektor kewangan dan banyak industri meneroka bagaimana memanfaatkan blockchain dapat membantu mereka. Berikut adalah beberapa keadaan di mana teknologi blockchain digunakan:

 • Ia digunakan untuk menyimpan rekod digital.
 • Digunakan dalam pengurusan data antara organisasi.
 • Digunakan oleh pengatur pasaran saham untuk mengizinkan transaksi melalui rejim pematuhan.
 • Institusi kewangan menggunakannya untuk jalan audit.
 • Ia digunakan sebagai platform untuk kontrak pintar.

Mengapa memilih kerjaya dalam blockchain?

Penggunaan teknologi blockchain secara aktif di pelbagai sektor industri telah berperanan dalam menjadikan blockchain menjadi popular. Ia juga telah mewujudkan banyak peluang pekerjaan bagi orang-orang yang dapat menggunakan teknologi tersebut. Seperti yang dilaporkan oleh Upwork – sebuah laman web bebas di seluruh dunia, blockchain ditampilkan di kedudukan teratas 20 Kemahiran Berkembang Pantas dalam Kerja Atas.

Kajian lain dari TechCrunch mendapati bahawa kerjaya yang berkaitan dengan blockchain meningkat dengan pesat dan mereka adalah pilihan kerjaya kedua yang paling cepat berkembang di pasaran buruh. Walaupun terdapat peningkatan peluang dalam teknologi blockchain, mungkin selamat untuk mengatakan bahawa ia masih merupakan jalan kerjaya baru. Namun, kerana kemajuan teknologi, mungkin tidak salah untuk mengatakan bahawa blockchain adalah teknologi revolusioner yang dapat mendorong masa depan. Oleh itu, ini adalah masa terbaik untuk belajar mengenai teknologi dan memulakan teknologi anda kerjaya dalam blockchain yang menunjukkan banyak janji untuk masa depan.

Bagaimana memulakan karier anda dalam teknologi Blockchain?

Sekarang setelah anda mengetahui tentang teknologi blockchain, penggunaannya, dan jumlah peluang yang dapat diberikan, anda mungkin ingin membuat kerjaya di industri blockchain. Jika demikian, inilah cara anda boleh memulakan karier anda dalam blockchain:

 • Dapatkan pendidikan mengenai teknologi blockchain

Oleh kerana teknologi blockchain masih sangat baru, orang yang mencari kerjaya dalam teknologi harus memahami nuansa teknologi. Kaedah terbaik untuk melakukannya adalah dengan terus meningkatkan kemahiran anda, dan kerana blockchain juga berkembang dengan pesat setiap hari, sangat penting untuk terus mengikuti perkembangan terkini dan kemajuan terkini. Oleh itu, mungkin merupakan idea yang baik untuk mendapatkan pendidikan dalam teknologi dan nuansa. Inilah perkara-perkara yang anda perlukan untuk mendidik diri sendiri untuk memulakan karier dalam industri blockchain.

 • Fahami asas teknologi blockchain

Tidak seperti teknologi lain yang berkembang maju hari ini, blockchain dilengkapi dengan cadangan nilai yang unik. Oleh itu, pemahaman asas mengenai blockchain sangat penting untuk memulakan karier anda dalam bidang teknologi. Anda perlu mengetahui ciri teknologi blockchain, termasuk Kontrak Pintar, desentralisasi, dan Daps, yang penting untuk memulakan karier dalam industri blockchain.

Cara terbaik untuk mempelajari asas-asasnya ialah memilih kursus latihan pensijilan blockchain. Juga, kursus pensijilan lebih baik daripada mengikuti pendidikan formal yang mengharuskan anda menghadiri kelas secara berkala.

 • Dapatkan latihan dalam kriptografi

Ketika dunia bergerak dari lebih banyak bidang fizikal menjadi bidang digital, kriptografi menjadi lebih penting. Blockchain sangat bergantung pada kriptografi untuk memudahkan perlindungan aset digital, yang merupakan salah satu perkara terpenting yang dilakukan oleh teknologi lejar diedarkan. Oleh itu, melatih kriptografi memberi anda permulaan untuk memasuki industri blockchain. Anda boleh mempelajari kriptografi melalui pelbagai kursus pensijilan dalam talian yang tersedia hari ini.

 • Dapatkan pengetahuan mengenai Teori Pengkomputeran Terdistribusi dan cara kerjanya

Keselamatan dan kebolehpercayaan, hari ini, telah menjadi dua faktor terpenting yang memberi kesan kepada organisasi, pengguna, dan dunia secara keseluruhan. Terdapat banyak kajian untuk mencari penyelesaian yang dapat memberikan keselamatan dan kebolehpercayaan, dan pengkomputeran yang diedarkan telah muncul sebagai salah satu kemungkinan. Ia telah membantu blockchain menjadi selamat, pantas dan boleh dipercayai. Walaupun pengkomputeran yang diedarkan jauh dari praktik yang disempurnakan, penting untuk anda mengetahuinya kerana ia dapat membantu anda mengembangkan penyelesaian untuk masalah yang dapat anda temui pada masa akan datang.


 • Sertailah komuniti blockchain

Cryptocurrency dan blockchain mempunyai banyak komuniti yang berjaya yang mempromosikan teknologi baru sambil membantu pertumbuhan dan popularitinya. Hari ini, anda dapat menemui banyak projek cryptocurrency yang berfungsi sebagai mekanisme latihan di tempat kerja untuk pelajar belajar dan mempelajari teknologi blockchain. Anda boleh menggunakan projek-projek ini untuk mengasah kemahiran anda dalam teknologi blockchain, yang juga akan memberi anda peluang untuk berangkaian dan berinteraksi dengan orang-orang yang sudah bekerja di lapangan. Ini adalah kaedah terbaik untuk mengetahui lebih banyak mengenai industri blockchain dan bagaimana anda boleh memulakan kerjaya di dalamnya.

 • Buat jalan kerjaya blockchain anda sendiri

Tidak perlu dikatakan bahawa terdapat banyak peluang pekerjaan dalam industri blockchain pada masa ini dan akan ada lebih banyak peluang yang akan datang seiring berjalannya waktu. Walau bagaimanapun, pekerjaan bukanlah satu-satunya perkara yang dimiliki oleh teknologi blockchain. Ini dapat memberi peluang besar bagi orang-orang yang mempelajari teknologi untuk membuat jalan kerjaya mereka sendiri.

Ini dia, ini adalah beberapa kaedah terbaik yang dapat membantu anda memulakan karier dalam industri blockchain. Tidak dinafikan, masa depan mempunyai banyak peluang menarik bagi orang yang mengetahui dan bekerja dalam industri blockchain. Oleh itu, mungkin tepat untuk mengatakan bahawa sudah tiba masanya anda menggunakan teknologi ini dan merebut peluang yang datang dengan kedua tangan anda.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map