WTI Gagal Memperpanjang Bias Bullish pada Hari Sebelumnya – Tinjauan Asas!

Semasa sesi perdagangan Asia awal hari Rabu, WTI Harga Minyak Mentah gagal memperluaskan rentak kemenangan mereka pada hari sebelumnya, dengan mengambil beberapa tawaran segar mendekati tahap $ 41,00, terutamanya setelah kenaikan stok minyak mentah AS yang lebih besar dari yang dijangkakan, yang dengan serta-merta mencetuskan kebimbangan permintaan bahan bakar yang lemah dan menyumbang kepada kerugian dalam minyak mentah. Selain itu, kebimbangan baru mengenai pemulihan ekonomi global, di tengah meningkatnya jumlah kes COVID-19, cenderung merendahkan permintaan minyak dan menyeret harga minyak lebih rendah.

Kelewatan dalam pakej bantuan COVID-19 AS juga memberi tekanan penurunan harga minyak mentah. Di seberang kolam, ketegangan geopolitik antara China dan beberapa negara terkenal seperti AS, juga memainkan peranan utama dalam menurunkan harga minyak mentah. Sebaliknya, trend kenaikan baru dalam dolar AS berdasarkan luas, yang dipicu oleh sentimen pasaran yang berisiko, telah menambahkan lagi beban pada harga minyak mentah, kerana harga minyak berkaitan secara terbalik dengan harga Dolar AS.

Sebaliknya, perbincangan positif antara Inggeris dan Kesatuan Eropah mengenai perjanjian perdagangan Brexit telah menjadi faktor utama yang membantu mengehadkan kerugian yang lebih mendalam dalam harga minyak mentah. Sementara itu, kerugian minyak mentah agak ditutup oleh harapan bahawa OPEC dan sekutunya akan menangguhkan kenaikan pengeluaran minyak yang dirancang untuk Januari. Pada masa ini, minyak mentah diperdagangkan pada $ 41.20 dan menyatukan dalam julat antara 41.08 dan 41.4.2

Peningkatan stok minyak mentah AS yang lebih besar dari yang dijangkakan menyeret harga minyak mentah lebih rendah, kerana mencetuskan kebimbangan pemulihan lambat permintaan minyak dan potensi kekurangan bekalan. Dari sudut data, Institut Petroleum Amerika (API) semalam mengumumkan bahawa inventori minyak mentah AS telah meningkat sebanyak 4.2 juta tong minggu lalu, berbanding jangkaan penganalisis untuk kenaikan 1.7 juta tong.

Selain itu, kebimbangan akan meningkatnya jumlah kes COVID-19 di AS, Eropah dan beberapa negara Asia yang terkenal, termasuk Jepun, terus-menerus memicu kebimbangan pemulihan ekonomi global, yang telah melemahkan harga minyak mentah. Berdasarkan laporan terbaru, AS terus melaporkan jumlah rekod kes COVID-19 baru, kadar dan kematian di hospital. UK, Eropah dan Jepun juga mencatat jumlah kes tertinggi, dengan kira-kira 54.8 juta kes di seluruh dunia, yang seterusnya mendorong ekonomi utama menuju pusingan penutupan negara yang lain. Kemas kini terbaru menunjukkan bahawa tahap amaran Tokyo akan dinaikkan secara maksimum, dalam usaha untuk mengekang penyebaran virus. Ini, pada gilirannya, telah memberikan tekanan negatif pada nada risiko pasar dan menyumbang kepada penurunan harga minyak.

Di tempat lain, AS, kegagalan Kongres untuk memberikan petunjuk besar mengenai pakej rangsangan juga memainkan peranan utama dalam melemahkan harga minyak mentah. Sementara itu, ketegangan yang meningkat antara Amerika Serikat dan China terus meningkat, yang akhirnya memberikan tekanan tambahan pada sentimen pasar, yang menyumbang kepada kerugian minyak mentah.

Akibatnya, dolar AS berdasarkan luas berjaya meningkatkan bias kenaikan semalaman, dengan mengambil tawaran lebih lanjut pada hari itu, di tengah sentimen pasaran yang berisiko, yang cenderung menyokong dolar AS yang selamat. Namun, keuntungan untuk dolar AS mungkin jangka pendek atau sementara, di tengah keadaan koronavirus yang semakin buruk (COVID-19) di AS dan kelewatan pembebasan pakej bantuan COVID-19 AS, yang memetik kebimbangan perlambatan ekonomi. Ini disaksikan setelah pelepasan data penjualan runcit AS yang kurang positif. Oleh itu, kenaikan dolar AS juga boleh menjadi faktor utama yang membuat harga minyak mentah terus turun, kerana harga minyak berkait dengan harga dolar AS. Pada masa yang sama, Indeks Dolar AS, yang menjejaki dolar AS berbanding sekumpulan mata wang lain, meningkat kepada 94.037.

Jualan Runcit meningkat sebanyak 0.3% bulan lalu, yang lebih rendah daripada ramalan kenaikan 0.5%. Kenaikan awal 1.9% bulan September disemak semula menjadi 1.6%, seperti di Jabatan Perdagangan.

Sebaliknya, perbincangan positif antara UK dan Kesatuan Eropah mengenai Brexit telah menjadi faktor utama yang membantu mengehadkan kerugian minyak mentah yang lebih mendalam. Berdasarkan laporan terbaru, Perancis sedikit mereda permintaan perikanan, dan sebagai hasilnya, UK dan Kesatuan Eropah (EU) semakin dekat dengan perjanjian perdagangan Brexit.

Ke depan, peniaga akan memerhatikan data Perumahan AS dan data Perubahan Pekerjaan Aussie. Sementara itu, pemangkin risiko, seperti kemas kini dan vaksin coronavirus, tidak akan kehilangan tempat duduk. Semoga berjaya!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me