WTI Crude Oil Meningkat Lebih dari $ 48 – Tinjauan Asas Pantas

Semasa sesi perdagangan Asia Khamis, WTI Harga Minyak Mentah berjaya menghentikan penurunan harga pada hari sebelumnya, menyegarkan paras tertinggi sembilan bulan di sekitar paras $ 48,00, terutamanya setelah data kerajaan menunjukkan penurunan stok minyak mentah AS minggu lalu, yang mengurangkan kebimbangan bekalan berlebihan dan menyumbang kepada keuntungan dalam minyak mentah.

Selain itu, kemajuan menuju kesepakatan rangsangan fiskal AS dan permintaan Asia yang kuat juga memainkan peranan penting dalam menyokong harga minyak mentah. Tambahan pula, harga emas hitam juga didorong oleh optimisme terhadap pemberian vaksin untuk coronavirus yang sangat berjangkit. Sementara itu, kecenderungan penurunan harga dolar AS yang luas juga dilihat sebagai salah satu faktor utama yang menjadikan harga minyak mentah lebih tinggi, kerana harga minyak secara kebalikannya berkaitan dengan harga dolar AS. Sebaliknya, kekhawatiran yang semakin meningkat terhadap meningkatnya pandemi COVID-19 di AS dan Eropah telah menjadi faktor utama yang terus mengatasi kenaikan harga minyak mentah. Pada masa ini, WTI Minyak Mentah diperdagangkan pada 48.36, dan menyatukan dalam julat antara 47.81 dan 48.43.

Dari sudut data, data inventori minyak mentah yang dikeluarkan oleh Pentadbiran Maklumat Tenaga AS (EIA) menunjukkan penarikan 3.135 juta tong untuk minggu yang berakhir pada 11 Disember. Ini lebih besar daripada jangkaan pengambilan 1.937 juta barel dan 15.189 -juta tong dibina pada minggu sebelumnya.

Selain data, sentimen perdagangan pasar terus berubah hijau, karena mendapat sokongan kerana optimisme yang berleluasa terhadap vaksin berpotensi untuk coronavirus yang sangat menular, yang akhirnya meningkatkan sentimen permintaan di sekitar minyak mentah. Seperti yang kita semua sedia maklum, pada 11 Disember, Pentadbiran Makanan dan Dadah AS (FDA) memberikan kebenaran untuk penggunaan kecemasan BNT162b2, vaksin COVID-19 yang dikembangkan bersama oleh Pfizer (NYSE: PFE) dan BioNTech SE (F: 22UAy). Selain itu, AS juga memperluas kempennya untuk memberikan suntikan vaksin COVID-19 untuk doktor dan jururawat di garis depan wabak. Sebab lain untuk sentimen pasaran yang berisiko juga boleh dikaitkan dengan laporan baru yang menunjukkan bahawa AS Kongres semakin hampir untuk meluluskan rang undang-undang rangsangan COVID-19. Perlu disebutkan bahawa Republikan dan Demokrat di Kongres dilaporkan “mendekat” menyetujui rang undang-undang rangsangan $ 900 bilion pada hari Rabu, yang merupakan tanda paling positif yang telah kita lihat dalam beberapa bulan. Lebih-lebih lagi, mereka juga berusaha untuk meluluskan tagihan perbelanjaan $ 1,4 triliun, pada hari Jumaat, untuk tahun fiskal mulai 1 Oktober, untuk mencegah penutupan pemerintah.

Akibatnya, dolar AS yang meluas gagal memperoleh daya tarikan positif, naik lebih rendah pada hari itu kerana keraguan berterusan mengenai pemulihan ekonomi global dari COVID-19. Selain itu, sentimen risiko yang berpengaruh juga memainkan peranan utama dalam menjatuhkan dolar AS yang selamat. Walau bagaimanapun, kerugian dalam dolar AS telah menjadi faktor utama yang terus menutup kerugian tambahan dalam harga minyak mentah, kerana harga minyak berkaitan secara terbalik dengan harga dolar AS. Menjelang 9:12 PM ET (2:12 AM GMT), Indeks Dolar AS, yang menjejaki dolar AS berbanding sekumpulan mata wang lain, telah jatuh sebanyak 0.04%, kepada 90.102.

Lebih-lebih lagi, kenaikan harga minyak mentah disokong oleh laporan terbaru dari Edward Moya, penganalisis pasaran kanan, yang menunjukkan bahawa minggu perdagangan terakhir tahun ini sangat menaik untuk harga minyak mentah, kerana peniaga tenaga lebih menumpukan perhatian pada cahaya di hujung terowong COVID, dan ketika permintaan Asia tetap kuat.

Di sisi penurunan, kenaikan harga minyak mentah sedikit dibatasi oleh keraguan yang semakin meningkat terhadap pemulihan ekonomi global, berikutan kekhawatiran koronavirus (COVID-19) yang semakin meningkat di AS dan Eropah. Jumlah kes COVID-19 masih belum menunjukkan tanda-tanda melambatkan, terutama di AS dan Eropah, yang telah menyebabkan beberapa negara Eropah membuat tindakan yang ketat, seperti penutupan dan perintah berkurung.

Selanjutnya, peniaga pasaran akan mengawasi data Perubahan Pekerjaan Australia dan Ringkasan Dasar Monetari UK. Sementara itu, pemangkin risiko, seperti geopolitik dan masalah virus, untuk tidak melupakan Brexit, juga akan menjadi kunci untuk memperhatikan arah baru. Semoga berjaya!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector