Unit GPU Baru yang Dibuat oleh Asus akan Diaktifkan Penambangan

Domain mata wang kripto, sekurang-kurangnya bagi kebanyakan orang di kalangan masyarakat umum dan bahkan bagi banyak dari barisan pemaju, pelabur, dan peniaga, terutamanya merupakan usaha perisian. Ini bermaksud bahawa mereka berminat dengan aplikasi digital yang boleh digunakan berkaitan dengan bitcoin, ethereum atau beberapa rangkaian mata wang digital blockchain yang lain. Untuk semua individu ini, perkakasan belakang yang membolehkan keseluruhan rangkaian tidak begitu penting. Walaupun selamat untuk menganggap bahawa tidak ada yang menyadari kenyataan bahawa ia ada, tahap minat yang diberikan kepada perkakasan perlombongan oleh bukan pelombong adalah minimum oleh semua akaun untuk semua rangkaian.

Tetapi baru-baru ini, sebuah syarikat perkakasan komputer besar membuat pengumuman menarik yang berkaitan dengan topik ini, menekan banyak dalam domain mata wang digital. Syarikat yang dimaksudkan apakah Asus Taiwan dan unit pemprosesan grafik baru mereka yang akan dijual dengan sekumpulan ciri yang menjadikannya sangat berkesan untuk proses pencucian, atau dikenali sebagai perlombongan duit syiling.

Seri Perlombongan Asus

Berita itu muncul ketika syarikat itu menunjukkan kad grafik Mining P106 dan Mining RX 470 mereka. Kedua-duanya dirancang khusus untuk menangani panas dan tenaga proses perlombongan. Oleh kerana pengiraan hash sangat kuat, rig perlombongan, yang biasanya dibuat dari unit GPU, harus sangat kuat dan juga fokus pada tugas utama mereka. Dengan hampir tidak ada antara muka pengguna atau elemen lain dari komputer biasa, pelantar diletakkan dalam talian dan di sini mereka menjadi tugas mereka menggunakan potongan kod rangkaian mereka.

Pada masa yang sama, sangat menarik untuk diperhatikan bahawa Asus tidak menjadikan kad grafik ini sebagai elemen pelantar perlombongan masa depan. Namun, orang tidak butuh waktu lama untuk mengetahui, kebanyakan dari pembentangan produk dan spesifikasi mereka, bahawa produk tersebut dibuat dengan fokus pada ethereum perlombongan. Rangkaian terbesar yang menyokong mata wang digital, iaitu bitcoin, telah melepasi tahap perlombongan individu.

Pada peringkat sekarang, lombong bitcoin menggunakan apa yang disebut ASIC, atau litar bersepadu khusus aplikasi. BTC tersebar luas dan digunakan untuk apa sahaja dari poker dalam talian menggunakan bitcoin untuk pelaburan. Oleh kerana itu, periuk api yang digunakan untuk menyokong rangkaian adalah sistem pelantar perlombongan besar yang jaraknya bertahun-tahun dari operasi perlombongan rumah.

Tetapi sekarang nampaknya Asus mempunyai tawaran menarik untuk sesiapa sahaja yang meminati mata wang digital tetapi tidak secara khusus bitcoin. Dengan potensi penambangan ethereum, Asus yakin bahawa ada keuntungan yang dapat diperoleh dengan memenuhi keperluan pasaran ini.

Perlombongan Ethereum

Asus menjenamakan kad grafik mereka sebagai alat yang telah direkayasa dengan tujuan perlombongan duit syiling, oleh sebab itu mereka dapat memberikan kadar hash maksimum semasa mereka beroperasi dengan biaya minimum. Dengan ini, jelas bahawa Asus melakukan segalanya selain memanggil elemen perlombongan kad mereka.

Berita itu muncul ketika kekurangan kad grafik global melanda kawasan paling banyak di dunia. Pelombong hobi telah melaporkan bahawa banyak kedai tempatan hampir kekurangan produk ini, sementara peruncit dalam talian raksasa seperti eBay atau Amazon juga menghabiskan stok mereka.

Bagi sesetengah orang, ini mempunyai semua ciri GPU Rush yang berlaku pada tahun 2014. Dalam tempoh ini, altcoin seperti litecoin dan dogecoin mula ditambang oleh kumpulan individu yang semakin meningkat, membeli semua stok kad grafik yang ada. Kali ini, nampaknya eter adalah koin pilihan bagi banyak pelombong baru.

Tetapi, semua pihak yang memutuskan untuk memasuki domain ini akan menghadapi masalah yang semakin meningkat untuk operasi baru mereka. Walaupun kad grafik seperti yang dilancarkan oleh Asus mungkin lebih efisien, kesukaran hashing terus meningkat, kerana protokol rangkaian asas menentukan.

Bagi ethereum, trend menunjukkan tahap kesukaran tiga kali ganda yang berlaku dalam tempoh antara akhir April hingga akhir Jun tahun ini. Dalam jangka masa panjang, kesukaran yang sama akan terus meningkat dan hanya perlu waktu sebelum rangkaian harus beralih ke persediaan yang serupa dengan yang digunakan oleh penambang BTC untuk jangka masa yang panjang.

Melabur di Ethereum?

Bulan Jun 2017 adalah tempoh masa ketika banyak yang percaya bahawa apa yang disebut flippening akan berlaku, di mana ethereum mengambil alih dari bitcoin sebagai pemimpin dalam hal cap pasaran. Walau bagaimanapun, sejak beberapa hari kebelakangan ini, tidak ada yang berlaku ketika ETH mula merosot harga.

Sekarang, ia melayang sekitar $ 250 dan tanda-tanda untuk pemulihan rangkaian dalam jangka masa pendek diragukan. Salah satu sebab utama mengapa banyak ETH terjual adalah kenyataannya beberapa ICO mula mengambil dana, didorong oleh pelabur yang berharap dapat memperoleh keuntungan yang lebih besar dalam jangka masa yang lebih pendek.

Tetapi, sesiapa yang ingin memulakan perlombongan ETH harus bersedia menerapkan diri mereka dalam pelaburan jangka panjang. Sekiranya tidak, mereka harus mempunyai naluri perdagangan yang hebat untuk mengeluarkan aliran keuntungan yang berterusan. Masalah yang sama tidak wujud ketika datang ke pelaburan ethereum jangka panjang dan ini tidak akan berubah dengan satu atau bahkan penurunan harga di pasaran global.

Kekuatan Laten Jaringan

Walaupun terdapat penurunan, banyak pakar sekali lagi menggarisbawahi pendapat mereka bahawa mata wang digital ini akan tetap relevan tetapi juga menghasilkan kejayaan besar pada suatu masa akan datang. Apabila ini berlaku, keuntungan besar akan diperoleh, terutama ketika para pelombong yang menyimpan duit syiling mereka.

Pembalakan mungkin tidak datang dalam bentuk intensif seperti namanya – sekarang, wang pintar mengatakan ia akan berlaku, tetapi tidak ada yang dapat mengetahui dengan pasti kapan. Tetapi, konsensus adalah bahawa rangkaian ethereum akan mendapat nilai dan kedudukan pasaran. Oleh kerana itu, sesiapa sahaja yang memulakan perlombongan ETH sebaiknya menyimpan duit syiling mereka dan menunggu kenaikan harga yang pasti akan datang.

Sumber: CoinDesk

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me