Tinjauan Mingguan, 25 – 29 Jan, 2021: Acara Ekonomi Teratas untuk Tonton Minggu Ini

Dolar AS berdasarkan luas akan berakhir minggu ini di landasan menurun, kerana para peniaga terus bersorak perasmian pentadbiran Joe Biden dengan beralih ke mata wang yang berisiko. Presiden Amerika Syarikat yang baru, Joe Biden, terus mendorong perbelanjaan tambahan hingga $ 2 trilion, dan ini memberi dorongan saham AS dalam semalam dan melemahkan greenback safe-haven. Di samping itu, pakej rangsangan COVID-19 bernilai 1,9 trilion yang diusulkan oleh Biden pada awal bulan ini akan mendapat sokongan Republikan yang diperlukan di Kongres, fakta yang telah menimbulkan harapan pemulihan ekonomi AS dari pandemi COVID-19.

Oleh itu, perkembangan positif mengenai pakej rangsangan COVID-19 dan vaksin coronavirus telah memainkan peranan utama dalam melemahkan dolar AS yang selamat. Sebaliknya, kerugian dalam dolar AS mungkin berumur pendek, kerana data pengangguran AS yang baru dikeluarkan menunjukkan penurunan tuntutan awal pengangguran. Perlu diingat bahawa pergerakan berdasarkan sentimen telah menurunkan kenaikan dolar AS sejak Demokrat menguasai Kongres AS pada awal bulan.

Menjelang minggu yang akan datang, siri pidato dan Tuntutan Pengangguran, bersama dengan Minit Mesyuarat Dasar Monetari BoJ dan Pernyataan FOMC, dapat mendorong banyak tajuk utama untuk memastikan pasaran terus bergerak. Pada halaman yang berbeza, tajuk utama ketegangan geopolitik dan coronavirus (COVID-19) juga akan diikuti, kerana mereka akan memainkan peranan penting dalam menentukan tahap risiko di pasaran.

Acara Ekonomi Teratas untuk Tonton Minggu Ini

1) – Minit Mesyuarat Dasar Monetari BoJ – Isnin – 23:50 GMT

Bank of Japan biasanya menerbitkan laporan ini, yang mengkaji pergerakan ekonomi di Jepun, sejurus selepas pertemuan yang sebenarnya. Tujuan pertemuan ini adalah untuk menganalisis perkembangan ekonomi di dalam dan di luar Jepun, yang menunjukkan dasar fiskal baru. Walau bagaimanapun, perubahan dalam laporan ini cenderung mempengaruhi turun naik JPY. Dengan kata mudah, jika minit BoJ memberikan tinjauan buruk terhadap ekonomi Jepun, ia dilihat sebagai bullish untuk JPY; sebaliknya, pandangan dovish dianggap menurun.

2) – Ucapan Presiden ECB Lagarde – Isnin – 3:45 GMT

Sebagai ketua Bank Pusat Eropah, yang menguruskan kadar faedah jangka pendek, Lagarde mempunyai lebih banyak ruang untuk mempengaruhi nilai Euro daripada orang lain. Pedagang pasar memperhatikan pidatonya di depan umum, kerana mereka biasanya memberikan petunjuk terperinci mengenai dasar kewangan masa depan. Oleh itu, jika Lagarde menunjukkan pandangan buruk terhadap ekonomi Eropah, ia dilihat sebagai kenaikkan harga untuk EUR, sedangkan prospek dovish dianggap menurun.3) – Indeks Harga Pengguna (QoQ) Aussie – Selasa – 19:30 GMT

Data ini biasanya dikeluarkan oleh RBA dan diterbitkan semula oleh Biro Statistik Australia. Ini adalah ukuran perubahan harga, yang membandingkan harga runcit barang dan perkhidmatan keranjang belanja wakil. Seperti yang kita semua sedia maklum, daya beli Aussie dipengaruhi oleh inflasi. Oleh itu, CPI dilihat sebagai petunjuk utama yang mengukur inflasi dan perubahan tren pembelian. Secara umum, bacaan menaik dilihat sebagai kenaikan harga bagi AUD; Di sisi lain, bacaan yang rendah dilihat sebagai penurunan mata wang Aussie.

Keluaran Sebelumnya

AKTUAL: 1.6%

DEV: 2.50

KEBURUKAN: 1.5%

TARIKH: 10/28/2020 00:30


4) – RBA Trimmed Mean CPI (QoQ):

Data ini biasanya dikeluarkan oleh RBA dan diterbitkan semula oleh Biro Statistik Australia. Ini adalah kajian mengenai pergerakan harga, melalui perbandingan harga runcit pilihan barang dan perkhidmatan yang mewakili. Purata yang dipangkas diandaikan sebagai purata wajaran 70% dari pengagihan perubahan harga suku tahunan bagi semua komponen CPI, dengan kadar tahunan berdasarkan pengiraan suku tahunan.

Keluaran Sebelumnya

AKTUAL: 0.4%

DEV: 1.02

KEBURUKAN: 0.3%

TARIKH: 10/28/2020 00:30

5) – Keputusan Kadar Faedah Fed – Rabu – 14:00 GMT

Seperti Bank Pusat yang lain, Bank Sentral AS mengadakan mesyuarat dasar ekonomi berkala, di mana anggota dewan melaksanakan langkah yang berbeza, yang paling relevan adalah kadar faedah yang akan dikenakan untuk pinjaman dan pendahuluan ke bank perdagangan. Lembaga Gabenor Federal Reserve bermesyuarat pada selang waktu 5 hingga 8 minggu, setelah itu mereka mengumumkan keputusan terbaru mereka mengenai kadar faedah. Kenaikan kadar dianggap sebagai tanda inflasi yang sihat, sehingga cenderung meningkatkan mata wang tempatan, dolar AS. Sebaliknya, penurunan kadar dianggap sebagai tanda kesengsaraan ekonomi dan inflasi, yang seterusnya melemahkan dolar AS. Sekiranya kadar tidak berubah, perhatian beralih ke nada penyataan FOMC.

Keluaran Sebelumnya

AKTUAL: 0.25%

DEV: 0.00

CONS: 0.25%

TARIKH: 12/16/2020 19:00

ii) Penyata Dasar Monetari Fed:

Sejurus selepas keputusan kadar Fed, FOMC menerbitkan pernyataannya mengenai dasar monetari. Pernyataan tersebut biasanya mempengaruhi turun naik USD dan menentukan arah aliran positif atau negatif jangka pendek. Secara umum, pandangan hawkish dilihat sebagai bullish untuk dolar AS, dan pandangan dovish dipahami sebagai negatif atau menurun.

Keluaran Sebelumnya

DEV: 0.57

CONS: 50 K

TARIKH: 12/17/2020 00:30

6) – KDNK pendahuluan q / q – Khamis – 8:30 GMT

Data ini biasanya dikeluarkan oleh Biro Analisis Ekonomi AS, yang mengukur nilai wang semua barang, perkhidmatan dan struktur yang dihasilkan di dalam negara dalam jangka waktu yang ditentukan sebelumnya. KDNK Tahunan adalah ukuran kasar aktiviti pasaran, kerana ia membantu mengukur kepantasan ekonomi negara berkembang atau menyusut. Secara umum, aliran menaik difahami sebagai kenaikan harga mata wang USD; sebagai alternatif, bacaan yang lebih rendah dilihat sebagai negatif atau menurun bagi mata wang AS.

Keluaran Sebelumnya

AKTUAL: 33.4%

DEV: 0.39

KEBURUKAN: 33.1%

TARIKH: 12/22/2020 13:30ii) – Kadar Pengangguran:Data ini biasanya dikeluarkan oleh Departemen Statistik Tenaga Kerja AS, yang mengukur jumlah pekerja yang menganggur dibahagi dengan jumlah tenaga kerja awam. Kenaikan kadar menunjukkan kurangnya pengembangan dalam pasaran buruh AS, yang cenderung melemahkan ekonomi AS. Oleh itu, bacaan yang rendah dilihat positif atau menaik untuk mata wang AS; sebaliknya, angka tinggi dilihat negatif (atau menurun) USD.

Keluaran Sebelumnya

AKTUAL: 900 K

DEV: -0.11

CONS: 910 K

7) – Produk Dalam Negeri Kasar (MoM) – Jumaat – 8:30 GMT

Statistics Canada melepaskan data ini, yang merupakan ukuran jumlah nilai semua barang dan perkhidmatan yang dihasilkan di Kanada. KDNK difahami sebagai ukuran kasar aktiviti ekonomi dan kesihatan Kanada. Dengan kata mudah, angka tinggi mempunyai kesan kenaikan harga pada CAD, sedangkan angka rendah dianggap negatif untuk mata wang Kanada.

Keluaran Sebelumnya

AKTUAL: 0.4%

DEV: –

KEBURUKAN: –

TARIKH: 12/23/2020 13:30

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map