Tinjauan Mingguan, 22 – 26 Februari, 2021: Acara Ekonomi Teratas untuk Tonton Minggu Depan

Dolar AS yang meluas akan berakhir minggu ini di landasan menurun, di tengah data pasaran buruh AS yang mengecewakan, yang menyebabkan harapan pemulihan cepat dari pandemi COVID-19 menjadi pudar. Harapan untuk pakej rangsangan AS semakin meningkat setelah AS mengeluarkan data yang mengecewakan, yang langsung menimbulkan keraguan terhadap pemulihan ekonomi AS dari COVID-19 dan melemahkan dolar AS. Walau bagaimanapun, kerugian dalam dolar AS boleh menjadi jangka pendek atau sementara, kerana suasana pasaran yang suram mendorong para pelabur untuk melabur dalam aset safe-safe, seperti dolar AS. Menjelang minggu yang akan datang, Penyata Dasar Monetari dan Kadar Faedah Siri keputusan, bersama dengan keterangan Ketua Fed Powell dan Persidangan Akhbar RBNZ, dapat mendorong banyak tajuk utama untuk memastikan pasar terus bergerak. Selain itu, ketegangan geopolitik dan berita seputar vaksin koronavirus (COVID-19), bersama dengan paket bantuan COVID-19 AS, juga akan diikuti, kerana mereka dapat memainkan peranan penting dalam menentukan tahap risiko di pasaran.

Acara Ekonomi Teratas untuk Tonton Minggu Ini

1) Iklim Perniagaan Ifo Jerman – Isnin – 4:00 GMT

Data ini dikeluarkan oleh Institut Ifo. Ia sangat dihormati kerana ukuran sampel yang besar dan hubungan sejarah dengan keadaan ekonomi di Jerman dan zon euro. Ia cenderung memberi kesan pasaran yang kuat setelah dilancarkan. Perlu juga disebutkan bahawa ini adalah petunjuk utama kesihatan ekonomi – perniagaan bertindak segera terhadap keadaan pasaran, dan perubahan dalam sentimen mereka boleh menjadi isyarat awal aktiviti ekonomi masa depan, seperti perbelanjaan, pelaburan dan pengambilan pekerja. Selain daripada itu, Institut meneliti lebih daripada 7,000 syarikat untuk menilai keadaan perniagaan dan perancangan jangka pendek mereka. Pertumbuhan ekonomi yang positif dilihat sebagai kenaikkan harga untuk EUR; sebaliknya, bacaan rendah difahami sebagai negatif untuk mata wang EUR.

Keluaran Sebelumnya

AKTUAL: 90.1

DEV: -1.86

CONS: 91.8

TARIKH: 01/25/2021 09:00

2) GBP – Kadar Pengangguran ILO (3M) – Selasa – 07:00 GMT

Data ini dikeluarkan oleh Office for National Statistics. Ini mengukur jumlah pekerja yang menganggur dibahagikan dengan jumlah tenaga kerja awam. Ini adalah petunjuk utama bagi Ekonomi UK. Angka yang tinggi menunjukkan kurangnya pengembangan dalam pasaran buruh Inggeris. Oleh itu, bacaan yang lebih tinggi menyebabkan kelemahan ekonomi UK. Angka rendah dilihat sebagai kenaikkan harga untuk GBP; sebaliknya, angka tinggi dianggap negatif atau menurun untuk mata wang GBP.

Keluaran Sebelumnya

AKTUAL: 5%

DEV: -0.57


KEBURUKAN: 5.1%

TARIKH: 01/26/2021 07:00

3) Ucapan Gabenor BOC Macklem – Selasa – 12: 30GMT:

Tiff Macklem dipilih sebagai Gabenor Bank of Canada pada 3 Jun 2020. Sebagai Gabenor, dia juga merupakan Pengerusi Lembaga Pengarah Bank. Sebelum dilantik sebagai ketua BOC, Macklem bekerja sebagai Dekan Sekolah Pengurusan Rotman di University of Toronto selama enam tahun. Selain itu, dia telah bekerja sebagai Timbalan Gabenor Kanan Bank of Canada dari bulan Julai 2010 hingga Mei 2014.

Macklem juga merupakan Ketua pertama Jawatankuasa Tetap Pelaksanaan Piawaian Lembaga Kestabilan Kewangan dari tahun 2009 hingga 2013. Sebagai Gabenor Bank of Canada, yang menguruskan kadar faedah jangka pendek, dia mempunyai lebih banyak pengaruh terhadap nilai mata wang Kanada daripada siapa pun yang lain. Nada hawkish adalah bullish untuk mata wang, sementara nada dovish dipahami sebagai bearish untuk mata wang CAD.

4) Keputusan Kadar Faedah RBNZ – Selasa – 20:00 GMT:

Reserve Bank of New Zealand mengumumkan keputusan ini. Sekiranya RBNZ ragu-ragu terhadap prospek inflasi ekonomi dan menaikkan kadar faedah, ia dilihat sebagai bullish untuk mata wang NZD; sebaliknya, jika pandangan RBNZ dovish, dan mereka menurunkan kadar faedah, ia dilihat sebagai penurunan harga untuk mata wang NZD.

Keluaran Sebelumnya

AKTUAL: 5%

DEV: -0.57

KEBURUKAN: 5.1%

TARIKH: 01/26/2021 07:00

ii) Sidang Akhbar RBNZ:

Tepat setelah keputusan dasar ekonomi Bank Rizab, Gabenor Bank Rizab menyampaikan sidang media mengenai dasar monetari. Komennya biasanya mempengaruhi turun naik NZD dan menentukan arah aliran positif atau negatif jangka pendek.

5) Persediaan Minyak Mentah – Rabu – 10:30 GMT

Data ini dikeluarkan oleh Pentadbiran Maklumat Tenaga (EIA). Ini adalah petunjuk utama yang banyak mempengaruhi dolar Kanada, disebabkan oleh sektor tenaga Kanada yang cukup besar. Ini mengukur ketidakseimbangan penawaran dan permintaan di pasar, yang menyebabkan perubahan pada tahap pengeluaran dan turun naik harga. Sekiranya ‘Sebenar’ kurang dari ‘Ramalan’, ia dilihat sebagai kenaikan harga bagi mata wang USD.

6) Produk Domestik Kasar Tahunan – Khamis 8:30 GMTData ini biasanya dikeluarkan oleh Biro Analisis Ekonomi AS, yang menunjukkan nilai wang semua barang, perkhidmatan dan struktur yang dihasilkan di sebuah negara dalam jangka waktu tertentu. GDP Tahunan adalah ukuran kasar aktiviti pasaran, kerana ini menunjukkan kadar ekonomi negara yang bertambah baik atau merosot. Dengan kata mudah, angka tinggi dilihat sebagai kenaikan harga mata wang USD; sebaliknya, bacaan rendah adalah menurun untuk USD. Siaran Sebelum

AKTUAL: 4%

DEV: 0.00

KEBURUKAN: 4%

TARIKH: 01/28/2021 13:30

7) Produk Domestik Kasar CHF s.a. (QoQ) (S4) – Jumaat – 08:00

Data ini biasanya dikeluarkan oleh Swiss Statistics. Ini menunjukkan nilai wang semua barang, perkhidmatan dan struktur yang dihasilkan di Switzerland dalam jangka masa tertentu. KDNK Swiss adalah ukuran kasar aktiviti pasaran, kerana ia menunjukkan kadar di mana ekonomi Switzerland bertambah baik atau merosot. Dengan kata mudah, angka tinggi dilihat sebagai kenaikkan harga untuk CHF dan bacaan rendah dilihat sebagai penurunan harga.

Keluaran Sebelumnya

AKTUAL: 7.2%

DEV: 4.93

KEBURUKAN: 5.9%

TARIKH: 12/01/2020 06:45

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector