Tinjauan Mingguan, 1 Februari – 5 Februari 2021: Acara Ekonomi Teratas untuk Tonton Minggu Ini

Dolar AS akan berakhir minggu ini di landasan kenaikkan, kerana pasaran saham global terus tertekan disebabkan oleh banyak kebimbangan negatif, yang telah meningkatkan permintaan safe-haven untuk mata wang AS. Sementara itu, kenaikan dolar AS juga boleh dikaitkan dengan data ekonomi dari AS, yang tidak seburuk yang ditakuti. Walau bagaimanapun, kebimbangan mengenai tekanan pendek dari segi dana lindung nilai, kebimbangan mengenai pendapatan korporat dan kelewatan vaksinasi koronavirus telah menghentikan kenaikan harga saham ekuiti global, yang dapat terus menaikkan dolar dalam jangka pendek.

Di persada antarabangsa, pertengkaran Tiongkok-Amerika yang berpanjangan juga telah memainkan peranan utama dalam menyokong dolar AS yang selamat. Faktor lain yang mungkin melukai sentimen pasaran ialah ketakutan kemelesetan ekonomi global, walaupun vaksinasi koronavirus sedang dalam perjalanan. Ini dapat dikaitkan dengan ketakutan akan kadar imunisasi yang lambat dan kurangnya ubat-ubatan yang menangani kedua-dua varian virus, iaitu mutasi Inggeris dan Afrika Selatan..

Menjelang minggu yang akan datang, angka PMI Pembuatan dan Kadar Pengangguran, bersama dengan Penyataan Dasar Monetari dan ucapan RBA Gov Lowe, dapat mendorong banyak tajuk utama untuk memastikan pasaran terus bergerak. Ketegangan dan perkembangan geopolitik mengenai pakej rangsangan Presiden AS Joe Biden bernilai $ 1,9 trilion juga akan diikuti dengan teliti di seberang lautan. Semua faktor ini dapat memainkan peranan penting dalam menentukan tahap risiko di pasaran.

Acara Ekonomi Teratas untuk Tonton Minggu Ini

1. – PMI Pembuatan ISM – Isnin – 10:00 GMT

Data ini biasanya dikeluarkan oleh Institut Pengurusan Bekalan. Ini menggambarkan keadaan perniagaan di sektor pembuatan AS. Ini adalah petunjuk utama keadaan ekonomi keseluruhan di AS. Hasil di atas 50 dilihat sebagai kenaikan harga untuk USD, sementara bacaan di bawah 50 dianggap negatif atau menurun untuk dolar AS.

Keluaran Sebelumnya

AKTUAL: 60.7

DEV: 2.60

CONS: 56.6

TARIKH: 01/05/2021 23:00

2. – Keputusan Kadar Faedah RBA – Isnin – 22:30 GMT

Keputusan ini diumumkan oleh Reserve Bank of Australia. Sekiranya sentimen RBA suram terhadap prospek ekonomi di Australia, dan hasilnya menaikkan kadar faedah, ia dianggap sebagai tanda menaik atau positif bagi AUD. Sebagai alternatif, jika RBA mempunyai pandangan yang baik terhadap ekonomi Australia, dan mengekalkan kadar faedah yang berterusan atau mengurangkannya, ia dipahami sebagai penurunan harga bagi Aussie.

Keluaran Sebelumnya

AKTUAL: 0.1%


DEV: 0.00

KEBURUKAN: 0.1%

TARIKH: 12/01/2020 11:30

3. – Perubahan Pekerjaan NZD – Selasa – 16:45 GMT

Data ini biasanya dikeluarkan oleh Statistics New Zealand. Ini mengukur sebarang perubahan dalam jumlah pekerja yang bekerja di New Zealand. Dengan kata mudah, kenaikan indikator ini meninggalkan kesan positif terhadap perbelanjaan pengguna, yang seterusnya mendorong pertumbuhan ekonomi. Oleh itu, bacaan yang tinggi difahami sebagai kenaikan harga dolar NZ; sebaliknya, bacaan rendah dianggap menurun.

Keluaran Sebelumnya

AKTUAL: -0.8%

DEV: 0.00

KEBURUKAN: -0.8%

TARIKH: 11/04/2020 05:45

ii) – Kadar Pengangguran:

Data ini juga biasanya dikeluarkan oleh Statistics New Zealand. Ini mengukur jumlah pekerja yang menganggur dibahagikan dengan jumlah tenaga kerja awam. Kenaikan kadar menunjukkan kurangnya pengembangan dalam pasaran buruh New Zealand. Oleh itu, kenaikan membawa kepada kelemahan ekonomi New Zealand. Oleh itu, bacaan rendah difahami sebagai kenaikan harga dolar NZ; sebaliknya, bacaan yang tinggi dianggap menurun.

Keluaran Sebelumnya

AKTUAL: 5.3%

DEV: -0.15

KEBURUKAN: 5.4%

TARIKH: 11/04/2020 05:45

4. – Ucapan RBA Gov Lowe – Selasa – 20:30 GMT

Philip Lowe telah menggantikan Glenn Stevens sebagai gabenor bank pusat Australia. Sebelumnya, Lowe adalah Wakil Gabenor Bank Rizab Australia, jawatan yang dipegangnya sejak Februari 2012. Menjadi ketua bank pusat, yang mengawal kadar faedah jangka pendek, dia kini mempunyai lebih banyak kawalan terhadap nilai AUD daripada orang lain. Nada dovish yang melingkari pandangan ekonomi Australia difahami sebagai penurunan harga AUD. Sebaliknya, nada hawkish dianggap faktor kenaikan atau positif.

5. – Perubahan Pekerjaan ADP – Rabu – 8:15 GMT

Data ini biasanya dikeluarkan oleh Automatic Data Processing Inc. Ini memberikan ukuran perubahan jumlah pekerja di Amerika. Ringkasnya, kenaikan indikator ini meninggalkan kesan positif terhadap perbelanjaan pengguna, yang merangsang pertumbuhan ekonomi AS. Oleh itu, angka tinggi dilihat positif atau menaik untuk mata wang AS; sebaliknya, angka rendah dilihat negatif atau menurun bagi mata wang AS.

Keluaran Sebelumnya

AKTUAL: -123 K

DEV: -0.43

CONS: 88 K

TARIKH: 01/06/2021 21:15

ii) – PMI Perkhidmatan ISM:

Data ini biasanya dikeluarkan oleh Institut Pengurusan Bekalan (ISM). Ini menunjukkan keadaan perniagaan di sektor bukan pembuatan AS. Perlu disebutkan bahawa sektor bukan pembuatan tidak mempengaruhi KDNK, baik secara positif atau negatif, sama seperti yang dilakukan oleh ISM Manufacturing. Hasil di atas 50 difahami sebagai kenaikan harga untuk USD, sedangkan bacaan di bawah 50 dianggap negatif atau menurun untuk dolar AS.

Keluaran Sebelumnya

AKTUAL: 57.2

DEV: 1.82

CONS: 54.6

TARIKH: 01/07/2021 23:00

6. – Laporan Dasar Monetari Bank of England – Khamis – 7:00 GMT

i) – Bank of England biasanya mengeluarkan laporan ini selepas akhir setiap suku tahun. Ini memberikan analisis ekonomi yang lengkap dan unjuran inflasi di mana Jawatankuasa Dasar Monetari Bank mendasarkan keputusan kadar faedahnya, dan menyajikan penilaian kemungkinan inflasi UK selama dua tahun berikutnya. Oleh itu angka tinggi dilihat positif atau menaik untuk GBP dan sebaliknya, angka rendah adalah negatif untuk mata wang GBP.

ii) – Keputusan Kadar Faedah BoE:

Keputusan ini dikeluarkan oleh Bank of England. Sekiranya sikap BoE suram terhadap prospek ekonomi di UK, dan oleh itu menaikkan kadar faedah, ini dianggap positif atau menaikkan harga GBP. Sebaliknya, pandangan dovish dan kelanjutan kadar faedah yang berterusan atau penurunan kadar faedah, difahami sebagai negatif atau menurun.

AKTUAL: 0.1%

DEV: 0.00

KEKURANGAN: 0.1%

TARIKH: 12/17/2020 20:00

7. – Perubahan Pekerjaan CAD – Jumaat – 8:30 GMT

Data ini biasanya dikeluarkan oleh Statistics Canada. Ini adalah ukuran perubahan jumlah pekerja di Kanada. Peningkatan indikator ini mempunyai implikasi positif terhadap perbelanjaan pengguna, yang mendorong pertumbuhan ekonomi. Oleh itu, bacaan yang tinggi dilihat positif atau menaik untuk CAD; sebaliknya, bacaan rendah dilihat negatif.

Keluaran Sebelumnya

AKTUAL: -62.6 K

DEV: -0.39

CONS: -27.5 K

TARIKH: 01/08/2021 21:30

ii) – Kadar Pengangguran CAD:

Data ini biasanya dikeluarkan oleh Statistics Canada. Ini mengukur jumlah pekerja yang menganggur dibahagikan dengan jumlah tenaga kerja awam. Kenaikan kadar menunjukkan kurangnya pengembangan dalam pasaran buruh Kanada, yang merupakan petunjuk utama ekonomi Kanada. Oleh itu, kenaikan angka cenderung melemahkan ekonomi Kanada. Dengan kata mudah, bacaan rendah dilihat positif atau menaik untuk CAD, sedangkan angka tinggi dilihat negatif atau menurun.

Keluaran Sebelumnya

AKTUAL: 8.6%

DEV: 0.00

KEKURANGAN: 8.6%

TARIKH: 01/08/2021 21:30

8. – Perubahan Pekerjaan Bukan Ladang – Jumaat – 8:30 GMT

Data ini biasanya dikeluarkan oleh Biro Statistik Tenaga Kerja AS. Ini menunjukkan jumlah pekerjaan baru yang diciptakan pada bulan sebelumnya di semua perniagaan bukan pertanian. Sebarang perubahan dalam daftar gaji bulanan boleh berubah, kerana hubungan rapat dengan keputusan dasar ekonomi AS yang dibuat oleh Bank Pusat. Oleh itu, bacaan yang tinggi dilihat positif atau menaik untuk USD dan bacaan yang rendah dilihat sebagai negatif

Keluaran Sebelumnya

AKTUAL: -140 K

DEV: -1.47

CONS: 71 K

TARIKH: 01/08/2021 21:309. – Kenyataan dan Persidangan Akhbar Dasar Monetari ECB – Khamis – 13:30 GMT

Selepas keputusan dasar ekonomi ECB, Presiden ECB mengadakan sidang media mengenai dasar monetari. Komennya biasanya mempengaruhi turun naik Euro dan menentukan bias positif atau negatif jangka pendek. Oleh itu, prospek hawkish dilihat positif atau menaik untuk Euro; sebaliknya, pandangan dovish dilihat negatif atau menurun.

10. – PMI Pembuatan Kilat Jerman – Jumaat – 8:30 GMT

Data ini biasanya dikeluarkan oleh ekonomi Markit. Ia mengkaji keadaan perniagaan di sektor pembuatan Eropah. PMI pembuatan dilihat sebagai petunjuk penting bagi keadaan perniagaan dan keadaan ekonomi keseluruhan di Jerman, kerana sektor pembuatan menguasai sebahagian besar daripada keseluruhan KDNK. Oleh itu, bacaan yang tinggi, di atas 50, dilihat sebagai kenaikkan harga untuk EUR, sedangkan bacaan yang rendah, di bawah 50, dilihat sebagai penurunan harga.

AKTUAL: 58.3

DEV: -0.26

CONS: 58.6

TARIKH: 01/04/2021 08: 55ii) PMI Perkhidmatan Kilat Perancis: Data ini biasanya dikeluarkan oleh Markit Economics, berdasarkan banyak syarikat pembuatan dan perkhidmatan sektor swasta. Data biasanya dikeluarkan pada hari kerja ke-3 setiap bulan. Setiap hasil ditimbang sesuai dengan ukuran syarikat dan sumbangannya terhadap jumlah output pembuatan atau perkhidmatan yang diambil kira oleh subsektor yang menjadi milik syarikat tersebut. Hasilnya disajikan sesuai dengan pertanyaan yang diajukan, menunjukkan peratusan responden melaporkan peningkatan, kemerosotan atau tidak ada perubahan sejak bulan sebelumnya. Angka di atas 50.0 menunjukkan perkembangan industri; sebaliknya, angka di bawah 50.0 menunjukkan penguncupan industri. Siaran Sebelum

AKTUAL: 49.1

DEV: -0.43

CONS: 49.8

TARIKH: 01/06/2021 09:00

1m

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector