Sesi Choppy Minyak Mentah Terus – Penembusan Diharapkan!

Semasa sesi perdagangan Asia Isnin, WTI Harga Minyak Mentah gagal menghentikan bias penurunan minggu lalu, kekal tertekan di sekitar tahap $ 48.00. Perlu diingat bahawa harga minyak mentah mencatatkan kerugian mingguan pertama mereka sejak Oktober, kerana strain B.1.1.7 COVID-19, bersama dengan penemuan strain mutan kedua virus, menimbulkan ketakutan bahawa lebih banyak negara dapat mengenakan penutupan , yang seterusnya memberi tekanan penjualan pada harga minyak mentah.

Minyak mentah akan berakhir tahun ini dengan nada yang masam, kerana risiko permintaan jangka pendek untuk lebih banyak penguncian dan sekatan perjalanan membayangi optimisme terhadap berita rangsangan dan vaksin COVID-19. Lebih-lebih lagi, kemungkinan kenaikan pengeluaran terbaru oleh pengeluar utama pada tahun 2021 juga dapat menambahkan tekanan penurunan harga minyak mentah. Berbeza dengan ini, sentimen pasaran yang optimis membantu mengehadkan kerugian yang lebih mendalam dalam harga minyak mentah yang menghasilkan lebih tinggi. Suasana pasar yang optimis disokong oleh berita yang menunjukkan bahawa Presiden AS Donald Trump telah menandatangani langkah-langkah rangsangan terbaru. Sementara itu, dolar AS yang meluas gagal memperoleh daya tarikan positif, melonjak lebih rendah pada hari itu, yang juga menyokong harga minyak mentah, membatasi kerugian yang lebih dalam, kerana harga minyak berkaitan secara terbalik dengan harga dolar AS. Pada masa ini, minyak mentah diperdagangkan pada $ 48.17, dan menyatukan dalam julat antara 47.51 dan 48.28.

Strain B.1.1.7 dari coronavirus telah menyebabkan tindakan penguncian yang diperbaharui di seluruh dunia, yang secara berterusan mengancam pemulihan permintaan minyak mentah. Kebangkitan coronavirus (COVID-19) di UK, Eropah dan AS terus meningkat, mengakibatkan sekatan yang lebih ketat dikenakan di seluruh UK, dalam usaha untuk mengawal penyebaran kedua strain, sementara Naga Nation telah menambahkan nama mereka ke dalam senarai negara yang menangguhkan penerbangan penumpang ke UK. Di samping itu, AS juga bersiap menghadapi lonjakan kes COVID-19 pasca Krismas. Berdasarkan laporan terbaru, jumlah kes COVID-19 global melampaui 80.7 juta pada 28 Disember. Sebab harga minyak mentah menurun juga boleh dikaitkan dengan harapan terakhir kenaikan pengeluaran oleh pengeluar utama pada tahun 2021. Sebagai mengikut laporan terbaru, Timbalan Perdana Menteri Rusia Alexander Novak mengumumkan bahawa Rusia sedang mempertimbangkan untuk meningkatkan pengeluaran minyak oleh sekumpulan pengeluar utama, yang dikenali sebagai OPEC +, sebanyak 500,000 tong sehari (BPD), mulai dari bulan Februari, pada puncak bulan depan pengeluar minyak global yang terkemuka. Kartel itu mengumumkan penurunan hasil produksi sebanyak 9.7 juta tong sehari pada bulan April setelah penguncian yang disebabkan oleh coronavirus yang menyebabkan harga jatuh. Walau bagaimanapun, tajuk utama bercampur ini juga memainkan peranan utama dalam melemahkan harga minyak mentah. Walaupun semua kebimbangan ini, sentimen perdagangan pasaran berjaya meningkatkan prestasi semalaman yang positif dan tetap disokong oleh optimisme terhadap langkah-langkah rangsangan terbaru dan potensi vaksin / rawatan untuk coronavirus yang sangat berjangkit. Perlu disebutkan bahawa Presiden AS Trump menandatangani pakej bantuan dan perbelanjaan pandemik bernilai $ 2,3 trilion pada awal hari, yang meningkatkan sentimen pelabur dan memberi sokongan kepada harga minyak mentah yang menghasilkan lebih tinggi, sehingga membatasi kerugian selanjutnya. Seperti yang kita ketahui, Trump sebelumnya memberi amaran bahawa dia tidak akan menandatangani rang undang-undang itu sehingga jumlah pemeriksaan rangsangan dinaikkan menjadi $ 2000 dari $ 600 semasa. Kongres akan memilih jumlah yang meningkat ini pada hari berikutnya. Walau bagaimanapun, perkembangan positif mengenai pakej COVID-19 tetap memihak kepada suasana risiko pasaran, membantu membatasi kerugian yang lebih mendalam dalam harga minyak mentah.

Sementara itu, kerugian dalam harga minyak mentah juga dapat dikaitkan dengan data terkini China yang rendah, yang menunjukkan bahawa import kepekatan tembaga Australia dari China turun 34% kepada 26,717 tan pada bulan November, yang merupakan tahap terendah sejak Januari 2017, data yang dikeluarkan oleh Pentadbiran Umum Pabean. Import itu jatuh ketika pemerintah China memberitahu syarikat-syarikat untuk tidak membeli bijih tembaga dan menumpukan perhatian dari Australia, kerana hubungan berterusan antara kedua-dua negara.

Selain itu, Presiden AS Trump juga telah meningkatkan ketegangan geopolitik di Timur Tengah, menyalahkan Iran atas serangan roket Ahad di dekat kedutaan AS di Baghdad. Namun, Kementerian Luar Iran telah menolak tuduhan tersebut. Sekiranya tidak ada data / peristiwa penting pada hari tersebut, peniaga pasaran akan memantau pemangkin risiko, seperti geopolitik dan masalah virus, untuk tidak melupakan Brexit. Semoga berjaya!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector