Ringkasan Harian, 05 Januari – Semua Yang Perlu Anda Ketahui Hari Ini!

Selamat pagi peniaga,

Hari ini, pada waktu perdagangan Asia, harga logam kuning berjaya memanjangkan kenaikan pada hari sebelumnya dan masih menggoda dengan tanda $ 1,945, yang merupakan tahap tertinggi dalam 8 minggu. Walau bagaimanapun, bias kenaikkan harga lazimnya ditaja oleh kebimbangan yang semakin meningkat terhadap lonjakan berterusan dalam kes COVID-19 baru dan nada penurunan yang lazim di sekitar dolar AS, yang cenderung menyokong komoditi dalam dolar. Keadaan coronavirus yang semakin buruk (COVID-19) di beberapa negara utama terus menimbulkan keraguan terhadap pemulihan ekonomi, yang memberi tekanan tambahan pada pasaran ekuiti global. Lebih-lebih lagi, kerugian di pasaran ekuiti global terus diperkuat oleh sentimen berhati-hati menjelang pilihan raya Georgia. Sementara itu, data China-AS dan pergolakan China, untuk tidak melupakan ketiadaan data / peristiwa utama, juga membuat suasana pasar terus tertekan, menyokong logam safe-haven. Di seberang kolam, alasan bias penurunan sekitar dolar AS boleh dikaitkan dengan kemungkinan pakej bantuan kewangan AS tambahan dan spekulasi bahawa Fed akan mengekalkan suku bunga lebih rendah untuk jangka masa yang panjang. Oleh itu, dolar AS yang lebih lemah dilihat sebagai faktor lain yang memberikan sokongan tambahan kepada logam kuning yang tidak menghasilkan, kerana USD yang lemah cenderung menjadikannya lebih murah bagi pemegang mata wang lain untuk membeli emas. Sebaliknya, optimisme terhadap kemungkinan vaksin koronavirus terus mencabar sentimen risiko di pasaran, dan dilihat sebagai salah satu faktor utama yang terus meningkatkan kenaikan harga logam berharga itu. Harga emas kini diperdagangkan pada 1,940.18, dan menyatukan dalam julat antara 1,934.47 dan 1,945.68.

Sentimen yang melanda pasar global gagal meningkatkan prestasi positifnya pada hari sebelumnya, berubah menjadi masam kerana ketakutan coronavirus (COVID-19) mendapat momentum. Berdasarkan laporan terbaru, Jepun menyaksikan sejumlah rekod kes COVID-19 minggu lalu, dan sebagai hasilnya, Perdana Menteri Yoshihide Suga telah mengatakan bahawa dia akan mempertimbangkan untuk menyatakan keadaan darurat yang baru di wilayah Tokyo. Di seberang lautan, Perdana Menteri UK, Boris Johnson juga mengeluarkan peringatan mengenai kemungkinan sekatan penguncian yang lebih ketat di UK, yang dengan serta-merta membayangi optimisme terhadap peluncuran vaksin untuk penyakit yang sangat menular dan menyumbang kepada kerugian di pasaran ekuiti. Penampilan menurun saham niaga hadapan AS cenderung menonjolkan sentimen risiko, yang menyokong komoditi dalam dolar.

Sebab sentimen perdagangan pasaran menurun juga boleh dikaitkan dengan pelepasan data PMI Pembuatan Caixin China yang menurun pada hari sebelumnya, yang mengesahkan bahawa aktiviti tersebut perlahan pada bulan Disember. Tolok turun ke 53.00 pada bulan Disember, dari angka 54.9 pada bulan November dan jangkaan 54.9. PMI kerajaan juga jatuh kepada 51.9 pada bulan Disember, daripada 52.1 pada bulan November. Sementara itu, ketegangan geopolitik yang diperbaharui antara AS dan Iran, dan pergolakan AS-China yang semakin meningkat, juga memainkan peranan besar dalam melemahkan sentimen perdagangan pasar..

Di seberang kolam, pedagang pasar mengawasi pemilihan di Georgia, kerana ia akan memutuskan siapa yang akan memegang Senat AS di bawah kepresidenan Biden. Parti Republik lebih cenderung untuk mempertahankan kekuasaan mereka, tetapi kemenangan mengejutkan Demokrat baru-baru ini membuat peniaga bingung, yang pada gilirannya mempertimbangkan risiko.

Walaupun terdapat sentimen pasaran yang berisiko, dolar AS yang meluas gagal memperoleh daya tarikan positif dan merosot hampir terendah dalam beberapa tahun, di tengah kemungkinan pakej bantuan kewangan AS tambahan dan spekulasi bahawa Fed akan mengekalkan kadar faedah lebih rendah untuk jangka masa yang panjang. Selain daripada itu, optimisme terhadap vaksin koronavirus mendorong para pelabur ke arah mata wang berisiko dan aset dengan hasil yang lebih tinggi, dan bukannya aset safe-haven, yang akhirnya menyebabkan kerugian lebih lanjut dalam dolar AS safe-haven. Walau bagaimanapun, kerugian dalam dolar AS telah menjadi faktor utama yang mengekalkan harga emas lebih tinggi, kerana harga emas berkaitan terbalik dengan harga dolar AS. Menjelang 8:49 PM ET (1:49 AM GMT), US Dollar Index, yang menjejaki dolar AS berbanding sekumpulan mata wang lain, telah turun sebanyak 0.04%, kepada 89.812.

Memandangkan kekurangan data penting, lembaran logam kuning akan bersemangat untuk memburukkan lagi keadaan koronavirus dan pengumuman mengenai sekatan aktiviti. Sebaliknya, tanda positif dari Georgia dan isyarat pembuat dasar Fed bahawa kita harus bersiap sedia untuk pelonggaran lebih lanjut, dapat membatasi kenaikan harga logam kuning. Sementara itu, kemas kini mengenai pakej rangsangan AS akan menjadi perhatian utama. Lebih jauh lagi, pemangkin risiko, seperti geopolitik dan masalah virus, untuk tidak melupakan Brexit, tidak akan kehilangan kepentingan.

Sokongan dan Rintangan Harian

S1 1,884.55

S2 1,910.04

S3 1,926.52

Titik Pangsi 1,935.53

R1 1,952.01


R2 1,961.02

R3 1,986.51

 

EMAS terus menghadapi rintangan di sekitar tahap 1,886, yang menandakan kedudukan tertinggi dua pada jangka masa setiap jam. Penembusan kenaikkan harga pada 1,786 dapat memimpin logam berharga, EMAS, menuju tahap sasaran seterusnya iaitu 1,794. Pada masa yang sama, sokongan terus bertahan di sekitar tahap 1,778 hari ini. Semoga berjaya!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector