Ringkasan Harian, 01 Okt – Semua yang Anda Perlu Pelajari Tentang Emas Hari Ini!

Selamat pagi kawan,

Harga untuk logam mulia, emas, ditutup pada 1,885.236, setelah meletakkan tinggi 1,902,21, dan terendah 1,881.32. Secara keseluruhan, pergerakan emas kekal menurun sepanjang hari. Walaupun mencatat kerugian harian pada hari Rabu, harga emas berakhir pada suku ketiga tahun ini dengan kenaikan 4%. Dolar AS kembali menguat di pasaran, dengan mempertimbangkan harga logam kuning, tetapi Indeks Dolar AS (DXY) hampir tidak berubah pada hari Rabu, pada tahap 93.92. Walau bagaimanapun, ia berjaya mencatat keuntungan sebanyak 2% pada bulan September. Secara keseluruhan, Indeks Dolar AS turun 3.5% pada suku ke-3, membantu emas mencatat kenaikan untuk tempoh yang sama. Pada hari Rabu, dolar AS stabil, kerana perbahasan Presiden AS yang gagal pada hari Selasa. Calon pilihan raya, Donald Trump dan Joe Biden, mengambil bahagian dalam tiga daripada perdebatan presiden pada hari Selasa. Mereka membincangkan isu-isu seperti kepemimpinan Trump, pandemi koronavirus, cukai dan ekonomi AS, tetapi perbincangan berakhir dengan kekacauan, dengan tidak ada calon yang memperoleh kelebihan yang menentukan dari perdebatan. Logam kuning, yang semakin menjelang perdebatan, tiba-tiba turun, mencatatkan kerugian pada hari Rabu selepas perdebatan berakhir.

Sementara itu, harapan untuk langkah rangsangan AS pada pusingan berikutnya meningkat pada hari Rabu, setelah Speaker DPR AS Nancy Pelosi mengatakan bahawa kesepakatan antara Demokrat dan Republikan mungkin dilakukan pada akhir minggu ini. Optimisme mengenai pakej bantuan rangsangan AS juga meningkat setelah Setiausaha Perbendaharaan AS Steven Mnuchin mengatakan pada hari Rabu bahawa Gedung Putih akan mengadakan perbincangan dengan lawan Demokrat di Kongres.

Selain itu, komen terbaru dari Gabenor Rizab Persekutuan, Michelle Bowman, pada hari Rabu, juga membantu meningkatkan sentimen risiko. Dia mengatakan bahawa pemulihan ekonomi AS dari kemelesetan yang disebabkan oleh coronavirus sangat menggembirakan, kerana tahap pengangguran masih tinggi dan keperluan untuk rangsangan kewangan dan sokongan fiskal masih ada.

Sementara itu, Presiden Bank Rizab Persekutuan Minneapolis, Neel Kashkari mengatakan bahawa pemulihan ekonomi AS yang berterusan akan terus berlanjut, kecuali perubahan drastik atau penembusan dalam pembangunan vaksin atau perubahan dramatik dalam kebijakan datang lebih cepat daripada yang dijangkakan. Dia mengatakan bahawa sistem semasa penuh dengan risiko besar dan tidak dapat diterima dan pemulihan ekonomi setanding dengan kereta yang memerlukan transmisi baru.

Dari segi data, emas menurun, kerana sentimen risiko yang meningkat dari data ekonomi China yang dirilis pada awal hari. PMI Pembuatan dari China berada di atas 50, pada 51.5, dan menunjukkan bahawa sektor pembuatan di China berkembang sepanjang bulan September. Tambahan pula, PMI Bukan Pembuatan dari China juga meningkat di atas 50.0, menjadi 55.9, pada bulan September, memberi sokongan kepada keyakinan bahawa pemulihan ekonomi akan lebih cepat daripada yang dijangkakan.

Di bahagian AS, Perubahan Pekerjaan Bukan Ladang ADP untuk bulan September meningkat kepada 749K, berbanding jangkaan 650K, menyokong dolar AS. Pada 17:20 GMT, PMI Chicago juga meningkat di atas jangkaan 52.0, menjadi 62.4, memberikan kekuatan kepada dolar AS. Pada 17:39 GMT, angka KDNK Akhir untuk suku itu menunjukkan penguncupan -31.4%, berbanding unjuran -31.7%, meningkatkan dolar AS. Penjualan Rumah Tertunda pada bulan Ogos juga meningkat kepada 8.8% berbanding jangkaan 3.1%, dan menyokong dolar AS. Data ekonomi makro yang kuat dari AS memberi dorongan dolar AS, memberikan tekanan pada harga logam kuning pada hari Rabu.

Tahap Teknikal Harian

Rintangan Sokongan

1,887.74 1,911.74

1,872.27 1,920.27

1,863.74 1,935.74

Titik Pangsi: 1,896.27

Logam berharga, emas, diperdagangkan pada 1,892, dan ia telah membentuk satu siri lilin sisi pada jangka masa setiap jam, menunjukkan rentang perdagangan dari 1,900 hingga 1,886. Penembusan kenaikkan harga pada tahap 1,900 boleh mencetuskan pembelian sehingga tahap 1,918, bersama dengan tahap sokongan 1,863. Mari kita perhatikan angka PMI Pengilangan dan Pengilangan Pengangguran AS, untuk menentukan trend selanjutnya di pasaran. Bias kenaikan kelihatan dominan hari ini. Semoga berjaya!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me