Ringkasan Harian, 01 Mac – Semua yang Perlu Anda Ketahui mengenai Emas pada hari Isnin!

Selamat pagi peniaga,

Harga untuk logam berharga, EMAS, ditutup pada 1,734.37, setelah meletakkan tinggi 1,775.75, dan terendah 1,717.22. Emas meluaskan kerugiannya, jatuh untuk hari kedua berturut-turut pada hari Jumaat, dan mencapai tahap terendah sejak pertengahan Jun 2020. Emas jatuh sekitar 3% pada hari terakhir minggu ini, mencapai tahap terendah dalam 8 bulan, di belakang dolar AS yang lebih kukuh dan hasil Perbendaharaan AS yang meningkat. Indeks Dolar AS (DXY) naik ke paras tertinggi satu minggu pada tahap 90.8, menimbang harga emas dan menambah kerugian pada hari Jumaat. Pada catatan 10 tahun, hasil Perbendaharaan AS juga meningkat, masuk pada 1.6%, yang merupakan tahap yang belum pernah kita lihat sejak Februari 2020, sebelum wabah wabak koronavirus..

Hasil telah meningkat secara berterusan berikutan kenaikan jangkaan inflasi, ketika pasar mulai menetapkan harga pembukaan kembali ekonomi pasar maju. Inflasi yang lebih tinggi mempunyai hubungan positif dengan harga emas, tetapi juga cenderung untuk meningkatkan hasil perbendaharaan, yang pada gilirannya meningkatkan biaya peluang untuk menahan bullion yang tidak menghasilkan, dan sebagai hasilnya, emas telah menderita. Komen terbaru oleh Rizab Persekutuan AS, yang menyatakan bahawa mereka tidak prihatin dengan kenaikan hasil bon, juga menambahkan bahan bakar dan menyokong kenaikan hasil, memberi tekanan lebih pada harga emas dan menyeretnya ke paras terendah 8 bulan.

Dari sudut data, pada pukul 18:30 GMT, Indeks Harga Core PCE untuk Januari masuk, menunjukkan kenaikan kepada 0,3%, berbanding 0.1% yang dijangkakan, yang menyokong dolar AS dan menambah kerugian dalam EMAS harga. Untuk bulan Januari, Neraca Perdagangan Barang menunjukkan defisit -83.7B, berbanding jangkaan -83.0B, menimbang dolar AS dan menutup kerugian selanjutnya dalam logam kuning. Pendapatan Peribadi untuk Januari meningkat kepada 10.0%, berbanding jangkaan 9.4%, menyokong dolar AS dan menambah tekanan ke atas emas.

Perbelanjaan Peribadi menurun kepada 2.4% pada Januari, berbanding jangkaan 2.6%, menimbang dolar AS dan membantu emas memulihkan sebahagian kerugiannya. Inventori Borong Prelim meningkat kepada 1.3%, berbanding 0.3% yang dijangkakan, memberi tekanan kepada dolar AS dan mengatasi kerugian emas selanjutnya. Pada pukul 19:45 GMT, PMI Chicago untuk Februari dilepaskan, menunjukkan penurunan ke 59.5, berbanding jangkaan 61.0, yang membebani dolar AS dan membatasi momentum penurunan harga emas. Pada pukul 20:00 GMT, Sentimen Pengguna UoM yang Disemak untuk bulan Februari masuk, tetap sesuai dengan harapan 76.8. Jangkaan Inflasi UoM yang Disemak semula juga kekal pada 3.3%.

Pada hari Khamis, Presiden AS Joe Biden memberikan langkah awal untuk serangan udara terhadap kemudahan di timur Syria, yang menurut Pentagon disokong oleh milisi yang disokong oleh Iran. Tindakan ini adalah tindak balas terhadap serangan roket baru-baru ini terhadap kepentingan AS di Iraq. Perkembangan ini dapat menaikkan sentimen risiko dan menyokong harga emas. Sementara itu, pada hari Sabtu, Presiden Biden mencatatkan kemenangan perundangan pertamanya, ketika Dewan Perwakilan menyampaikan paket bantuan coronavirus bernilai $ 1,9 trilion. Namun, Demokrat menghadapi cabaran dengan harapan mereka menggunakan rang undang-undang untuk menaikkan gaji minimum.

Menurut Speaker Dewan Negara Nancy Pelosi, rakyat Amerika perlu tahu bahawa pemerintah mereka ada untuk mereka, dan untuk itu, satu paket untuk memerangi kesan wabak yang telah membunuh lebih dari 500,000 orang Amerika dan membuang berjuta-juta orang, adalah wajib.

Parti Republik percaya bahawa sebahagian besar pakej semasa tidak perlu, kerana mereka mendakwa bahawa hanya 9% dari keseluruhan pakej bantuan yang akan digunakan secara langsung untuk memerangi virus tersebut. Sekarang bil telah diluluskan, ia akan membebani dolar AS dan menyokong harga emas pada hari pertama dalam seminggu. Namun, pada hari Sabtu, Pentadbiran Makanan dan Dadah AS mengeluarkan kebenaran penggunaan kecemasan untuk vaksin ketiga yang selamat dan berkesan, dari Johnson & Johnson, untuk melawan coronavirus. Ini mewakili langkah yang lebih dekat ke akhir krisis, dan ini telah memberi harapan kepada semua orang Amerika untuk pemulihan ekonomi yang cepat, yang akan menyokong dolar AS dan aliran risiko di pasaran, dan ini, seterusnya, akan memberi kesan negatif pada harga emas pada hari Isnin.

Tahap Teknikal Harian

Rintangan Sokongan

1,757.86 1,789.96

1,740.33 1,822.53

1,716.76 1,840.06


Titik Pangsi: 1,781.43

EMAS telah mula pulih, melambung di kawasan 1,715. Logam berharga mengejar tahap 1,754, yang menandakan tahap retracement Fibonacci 38,2% di sisi yang lebih tinggi. Penembusan kenaikkan harga boleh meluaskan pembelian sehingga tahap sasaran seterusnya 1,777, yang mewakili tahap Fibonacci 61,8%. Bias kenaikan mendominasi pada tahap 1,740.33 hari ini, yang kemungkinan akan berlanjutan sehingga titik pangsi pada 1,781.43. Semoga berjaya!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector