Ringkas Isyarat Forex Sesi AS, 6 Dis – Pembalikan USD pada Nombor Pekerjaan yang Lebih Baik, CAD Tumble on Softer Ones

Aset risiko mendapat kenaikan sedikit lebih tinggi pada awal pagi, setelah China mengatakan bahawa mereka akan melihat pengecualian tarif untuk beberapa produk pertanian AS, walaupun dilengkapi dengan peringatan tidak langsung. Itu ditambah dengan komen Donald Trump semalam bahawa perbincangan dengan China berjalan dengan baik, serta laporan Bloomberg bahawa perjanjian Fasa Satu akan rasmi dari 15 Disember. China berjanji akan menaikkan sebahagian daripada tarif AS, tetapi, pasaran khawatir dengan laporan pekerjaan AS hari ini, jadi pedagang berhati-hati ketika kami menghampiri waktu pelepasan.

Laporan pekerjaan AS jauh lebih baik daripada yang dijangkakan, dengan gaji bukan ladang datang jauh lebih tinggi daripada yang dijangkakan untuk bulan Oktober, dan bulan sebelumnya juga disemak lebih tinggi. Kadar pengangguran berdetak lebih rendah, tetapi pendapatan meleset sedikit jangkaan. Tetapi jumlah pendapatan untuk bulan Oktober disemak lebih tinggi, yang lebih banyak daripada jumlah yang hilang pada bulan November. EMAS membuat pembalikan penurunan yang besar selepas laporan itu.

Laporan pekerjaan dari Kanada di sisi lain, jauh lebih buruk daripada yang dijangkakan, dengan kadar pengangguran melonjak 4 mata lebih tinggi kepada 5.9% dan pekerjaan menurun sebanyak 71 ribu, yang bertentangan dengan jangkaan peningkatan pekerjaan. Sekiranya kadar penyertaan tetap sama, pengangguran akan meningkat kepada 6.0%. Di bahagian lain, OPEC + memutuskan untuk mengurangkan pengeluaran Minyak sebanyak 50k tong / hari, tetapi Minyak mentah nampaknya tidak terkesan dengannya.

Sesi Eropah

 • China Membalas Dendam Selepas Rang Undang-Undang Xinjiang – Senat AS meluluskan rang undang-undang hak asasi manusia terhadap tahanan politik Xinjiang awal minggu ini. Hari ini, media pemerintah China melaporkan, mengutip kementerian luar negeri, mengatakan bahawa China mengatakan pihaknya mengambil tindakan balas terhadap sekatan AS terhadap pegawai China. China telah memberitahu kedutaan AS mengenai tindakan balas, tetapi mendesak AS untuk menghapus sekatan terhadap pegawai China.
 • Pengeluaran Perindustrian Jerman  – Pengeluaran perindustrian Jerman tidak stabil sejak sekian lama, tetapi lebih bergantung pada sisi negatif. Dalam empat bulan terakhir, pengeluaran industri telah menurun tiga kali. Ia dijangka berubah positif pada bulan Oktober dan meningkat 0.1%, setelah penurunan 0.6% pada bulan September. Tetapi, ia tetap negatif, mencatat penurunan besar sebanyak 1.7% untuk bulan Oktober.
 • Ulasan Brexit – Pemimpin buruh Jeremy Corbyn mengatakan awal hari ini bahawa perdana menteri Inggeris Boris Johnson menyesatkan pengundi mengenai Brexit. Corbyn mendakwa bahawa dia memiliki “bukti keras” yang menunjukkan kesan kesepakatan Brexit di sebahagian besar negara dan “isu Ireland Utara khususnya”, memetik laporan pemerintah yang sulit. Kemudian, PM UK Johnson menjawab bahawa dokumen Corbyn adalah ‘omong kosong lengkap’. Tidak akan ada pemeriksaan antara Ireland Utara dan Britain. Belum pernah melihat dokumen yang dikemukakan oleh Buruh tetapi ia adalah ‘omong kosong sepenuhnya’. Sementara itu, tinjauan Ipsos untuk pilihan raya UK menunjukkan bahawa Konservatif berada pada 44% (tidak berubah), Buruh 32% (+4).
 • OPEC + untuk Memotong Pengeluaran Lebih Lanjut – Negara-negara OPEC + bertemu di Vienna untuk membincangkan juga pengeluaran dan harga minyak. Kami telah mendengar komen dalam beberapa minggu terakhir, yang menunjukkan bahawa kartel akan mengurangkan pengeluaran Minyak lebih jauh, terutama dari Arab Saudi, tetapi kami juga telah mendengar komen yang menentang dari negara-negara OPEC + lain, terutama Rusia. Pada awal hari, menteri minyak Arab Saudi, Putera Salman Bin Abdulaziz membuat beberapa komen seperti di bawah:
 • Pasaran harus mempercayai kami
 • OPEC berusaha menunjukkan kepada penganalisis bahawa kami menjalankan tugas kami
 • Ekonomi dunia akan terus dibekalkan
 • Tetapi komitmen lebih jauh akan membolehkan kita semua mendapat keuntungan
 • OPEC + bertujuan untuk membuktikan bahawa ia mematuhi perjanjian

Kemudian, kami mendengar desas-desus bahawa menteri OPEC + dikatakan telah bersetuju dengan perjanjian untuk mengurangkan pengeluaran sebanyak 50k tong / hari.

Sesi AS

 • Laporan Pekerjaan Kanada – Laporan pekerjaan dari Kanada juga dikeluarkan awal hari ini. Tahap pengangguran dijangka tidak berubah pada 5.5%, tetapi melonjak lebih tinggi kepada 5.9%. Perubahan bersih dalam pekerjaan untuk bulan November mencapai -71,2 K berbanding + 10K dianggarkan, yang bermaksud bahawa pekerjaan telah menurun. Perubahan pekerjaan sepenuh masa -32.8K berbanding 15K dianggarkan. Perubahan pekerjaan sambilan -38.4K berbanding + 10K dianggarkan. Kadar upah setiap jam berdetak lebih rendah hingga 4.4% berbanding anggaran 4.5%. Kadar penyertaan juga berdetak lebih rendah kepada 65.6%, berbanding dianggarkan 65.7%, yang bermaksud bahawa jika ia tidak berubah, pengangguran akan meningkat kepada 6%.

 • Laporan Pekerjaan AS – Laporan pekerjaan dari AS telah dikeluarkan. Pengangguran berdetak rendah ke 5.5% berbanding kekal pada jangkaan 5.6%. Perubahan gaji bukan pekerja (pekerjaan baru) meningkat lebih tinggi pada 266K mengalahkan anggaran 180K. Perubahan gaji peribadi juga meningkat lebih tinggi pada 254K berbanding anggaran 178K. Penggajian perkilangan mencapai 54K berbanding anggaran 40K. Kadar penyertaan tenaga buruh juga meningkat lebih rendah kepada 63.2% daripada 63.3% bulan lalu, yang nampaknya menjadi alasan penurunan kadar pengangguran.
 • Laporan Pendapatan AS – Pendapatan purata setiap jam untuk bulan November menjangkakan jangkaan, masuk pada MoM 0.2% berbanding 0.3% yang dianggarkan, tetapi Oktober disemak lebih tinggi kepada 0.4% dari 0.2% sebelumnya. Purata pendapatan setiap jam YoY meningkat lebih tinggi pada 3.1% berbanding 3.0% yang dianggarkan.
 • Sentimen Pengguna UoM AS – Laporan Sentimen Pengguna Prelim UoM AS dikeluarkan sebentar tadi. Ia dijangka meningkat sedikit kepada 97.0 mata, dari 96.8 pada bulan November, yang direvisi lebih tinggi pada revisi kedua, dari 95.7 mata. Tetapi, ia jauh lebih baik, melonjak hingga 99.2 mata. Inventori borong mencapai + 0.1% berbanding anggaran 0.2%. Jualan borong mencatatkan penurunan 0.7% berbanding -0.1% bulan lalu, yang disemak turun dari 0.0%. Keadaan semasa meningkat kepada 115.2 mata berbanding 112.8 yang dianggarkan. Naik dari 111.6 bulan lalu. Jangkaan juga meningkat kepada 88.9 mata berbanding 87.5 yang dianggarkan, meningkat daripada 87.3 bulan lalu. Jangkaan inflasi satu tahun jatuh kepada 2.4% dari 2.5%, jangkaan inflasi 5 – 10 tahun jatuh kepada 2.3% dari 2.5%.

Perdagangan dalam Penglihatan

Naik NZD / USD Sekali lagi

 • Trend ini meningkat pesat selama lebih dari 2 bulan
 • Penarikan bawah lebih lengkap
 • 50 SMA memberikan sokongan lagi

SMA 50 menakutkan penjual lagi hari ini

NZD / USD membuat pembalikan kenaikkan harga pada awal bulan Oktober, yang kelihatan seperti penembusan semula yang lebih tinggi sebelum penjual melangkah ke bawah. Tetapi, penjual tidak kembali dan kami tidak melihatnya sejak itu. Kami telah melihat penurunan yang lebih rendah, tetapi pembeli telah kembali dan mengawal keadaan.

Sentimen telah meningkat untuk aset berisiko, ketika kami mendekati tahap akhir perjanjian Fasa Satu antara AS dan China. Terdapat peristiwa dan komen yang membuat kesepakatan ini berulang-ulang, seperti komen Donald Trump semalam bahawa dia mungkin menangguhkan perjanjian itu sehingga pilihan raya China berakhir, menanggapi China yang menyasarkan pemilih Trump dengan sasaran pembalasan.

Tetapi, hari ini kita mendengar Bloomberg bahawa perjanjian itu mungkin akan dimeterai pada 15 Disember, walaupun terdapat retorik yang memanas, yang menenangkan hati. Donald Trump juga membantu sentimen itu ketika dia mengatakan beberapa ketika yang lalu bahawa perbincangan dengan China berjalan dengan baik.

NZD / USD telah menyusut lebih rendah semasa sesi Asia, tetapi SMA 50 (kuning) memberikan sokongan kukuh pada carta H1. Harga melonjak dari purata bergerak ketika sentimen bertambah baik setelah komen Trump pada sidang kemuncak NATO. Jadi, pasangan ini cukup bullish sekarang dan kami akan melihat untuk membuka isyarat beli pada pullback lain yang lebih rendah, ke SMA 50.

Kesimpulannya

Sentimen itu cukup negatif dalam dua hari terakhir, tetapi ia bertambah baik dalam beberapa sesi terakhir setelah komen positif mengenai perdagangan dari Trump dan China, walaupun terdapat masalah geopolitik. Walaupun, angka positif dari AS telah meningkatkan sentimen pada sebelah petang.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map