Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu akan Mengadopsi Ethereum dan Bitcoin

Berita itu mungkin menjadi kejutan besar bagi banyak orang di luar komuniti blockchain dan mata wang digital, tetapi banyak maklumat menunjukkan PBB sedang dalam fasa terakhir projek blockchain paling penting setakat ini. Setelah PBB berjaya menggunakan sistem ethereum untuk mengirim rupee Pakistan kepada sekumpulan 100 orang, WFP PBB (Program Makanan Dunia) menyediakan keselamatan tambahan untuk meningkatkan tahap pengembangan blockchain mereka yang seterusnya.

Ujian perintis ini akan bermula pada 1 Mei di Jordan apabila agensi itu akan mengirim sejumlah mata wang tempatan (dinar) yang tidak ditentukan kepada lebih 10,000 penerima yang memerlukan sokongan kemanusiaan dan makanan tambahan. Matlamat projek ini adalah untuk meningkatkan jumlah penerima kepada lebih daripada setengah juta orang pada tahun 2018.

Projek ini ingin melindungi privasi penerima sehingga jumlah wang yang diberikan tidak akan dinyatakan. Untuk memastikan bahawa sistem mempunyai fleksibiliti yang diperlukan untuk bertahan WFP berpotensi mengeluarkan mata wang seperti rupee dari blockchain, tetapi juga mata wang lain yang dikeluarkan oleh negara.

PBB bukanlah organisasi besar pertama yang memulakan proses ini, dengan entiti seperti Kesatuan Eropah sudah terlibat dengannya. Tetapi, menurut Houman Haddad, CFO WFP, pada masa ini organisasi ini membayar dalam mata wang tradisional kerana banyak tempat di mana penerima tinggal tidak menerima ether atau bitcoin. Tetapi, PBB mempunyai rancangan yang dapat mengubahnya pada skala yang hampir tidak pernah terdengar hingga projek ini.

Blok bangunan

Ujian yang dilakukan dinamakan Building Blocks dan ini adalah bukti konsep di mana blockchain digunakan untuk memindahkan sekitar 3.000 rupee dan nilai yang sama dalam makanan menggunakan siri transaksi yang disahkan menggunakan rangkaian pengujian ethereum. Percubaan ini berlangsung selama 40 hari dan menggunakan kata laluan sekali sahaja yang dihasilkan secara rawak.

Kata laluan yang sama diterima oleh penerima bantuan menggunakan telefon bimbit mereka. Setelah memilikinya, mereka dapat menggunakannya untuk mendapatkan makanan dan dana dari pemilik di pasar raya yang bertindak sebagai pihak yang mengeluarkan dalam pengaturan ini.

Apabila ujian selesai, hasil percubaan selama satu bulan diletakkan di testnet ethereum awam dan di sana diselaraskan dengan jumlah dana sebenar yang telah diedarkan. Dengan cara ini, projek ini berjaya mencapai tujuan untuk menghapuskan keperluan orang tengah yang entah bagaimana dapat menipu atau menipu sistem.

Selain itu, PBB tidak mengirim wang secara langsung kepada penerima, tetapi kedai-kedai yang mengeluarkan makanan, yang boleh memotong proses tersebut baik perkhidmatan kewangan seperti bank dan penerima sendiri. Sebilangan anggaran menunjukkan lebih dari 100,000 bakal penerima manfaat yang dapat dilayani oleh 400 pedagang yang bekerja di kawasan mereka.

Juga penting untuk menggarisbawahi bahawa ini juga akan mengurangkan sebarang kos pentadbiran dan tidak perlu memajukan wang kerana PBB akan membayar pembelian yang sebenarnya

Pemindahan melalui Cryptocurrency

Mata wang digital seperti bitcoin dan eter digunakan hari ini untuk pelbagai tujuan meliputi apa sahaja dari bermain poker dalam talian di BTC untuk mendapatkan pinjaman dalam cryptocurrency ini. Tetapi sekarang, dengan aplikasi AS dalam bidang usaha kemanusiaan, sepertinya teknologi blockchain yang mendasari akan cukup bagi organisasi untuk mengubah cara CBT (pemindahan berdasarkan tunai) berfungsi.

Ini bermaksud bahawa alih-alih menggunakan sumber daya yang mudah rusak seperti ubat dan makanan, PBB dapat memasukkan wang secara langsung ke dalam ekonomi setempat. Ini bermaksud bahawa ia dapat memberi kumpulan yang berisiko dengan perkara seperti kad prabayar, wang mudah alih, dan baucar yang akan dibelanjakan di dalam negara.

Pada tahun 2015, WFP memindahkan lebih daripada $ 680 juta bantuan kepada para penerima di seluruh dunia dan PBB ingin meningkatkan angka ini setiap tahun. Selain itu, sementara CBT nampaknya menjanjikan PBB mengikuti ujian yang ketat dan mencari segala dan semua peluang untuk meningkatkan cara kerjanya.

Potensi Penambahbaikan


Pegawai PBB percaya bahawa sistem, seperti sekarang, masih menderita berbagai masalah yang berpotensi, termasuk yuran, proses kontrak yang panjang dan kekurangan privasi bagi penerima, hanya untuk menyebut yang paling terkenal. Tetapi, semua ini dapat ditangani dalam satu langkah yang merangkumi memindahkan transaksi ke rangkaian blockchain.

Itulah sebabnya projek perintis yang sama sangat penting bagi AS dan agensinya. Oleh kerana ia terus berjalan selama beberapa bulan mendatang, ia akan ditempatkan pada versi peribadi dari blockchain berasaskan ethereum dan tujuan akhirnya adalah mencapai 1 juta transaksi setiap bulan. Haddad percaya bahawa ketika sistem mencapai $ 2 bilion, penjimatan setiap tahun akan melebihi $ 20 juta. Jumlah ini sahaja dapat membuat perbezaan untuk sejumlah besar penerima tambahan yang dapat ditempatkan di program ini semua berkat keberkesanan blockchain.

Evolusi Mekanisme Derma

Haddad menunjukkan tiga faedah blockchain khas. Yang pertama adalah proses memberi kuasa kepada penerima bantuan, yang kedua termasuk menurunkan kos dan yang ketiga memberikan pengurangan pemberhentian kerja dalam sistem perkhidmatan PBB. Walaupun percubaan sebelumnya untuk mencapai tujuan ini terhalang oleh masalah dalaman seperti kepentingan persaingan antara agensi, penyelesaian blockchain dapat memindahkan perbincangan melewati titik itu.

Buat masa ini, agensi Wanita PBB bekerjasama dengan Innovation Norway dengan tujuan untuk mempermudah kanak-kanak perempuan dan wanita mengakses teknologi blockchain. Program yang sama sekarang sedang dalam proses pengambilan perunding blockchain untuk pengembangan usaha mereka. Lebih banyak agensi juga mengusahakan projek berasaskan blockchain mereka atau sekurang-kurangnya meneliti aplikasinya.

Sekiranya proses penyertaan blockchain berjaya, PBB dapat mulai menerima bitcoin dan eter sebagai bentuk pembayaran penderma. Kini, banyak individu telah menyatakan hasrat untuk menyumbangkan eter atau bitcoin kepada PBB tetapi pada masa ini, organisasi tersebut tidak dapat menerimanya. Secara semula jadi, elemen kewangan di dalam organisasi mula mencari cara untuk mewujudkannya dan sekarang, nampaknya projek perintis blockchain akan menjadi permulaan perubahan radikal ini di dalam PBB.

Sumber: CoinDesk

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map