Perdagangan USD / CAD Menjadi Tekanan Jual Baru Di tengah Bias Jual Dolar AS!

Semasa sesi perdagangan Asia Jumaat, USD / CAD pasangan mata wang gagal menghentikan kerugiannya pada awal hari, dan ia tetap tertekan, hampir jatuh di bawah paras pertengahan 1.3300. Walau bagaimanapun, tekanan penjualan di sekitar pasangan mata wang USD / CAD boleh dikaitkan dengan bias penurunan dolar AS yang luas, yang dipicu oleh nada pasaran yang berisiko. Selain itu, data tuntutan pengangguran AS yang rendah juga memberi kesan kepada dolar AS, menyumbang kepada kerugian pasangan mata wang. Sebaliknya, pergerakan perdagangan yang lemah / lemah dalam harga minyak mentah dapat dianggap sebagai salah satu faktor utama yang membantu mengehadkan kerugian yang lebih mendalam dalam pasangan mata wang. Pada masa penulisan, pasangan mata wang USD / CAD diperdagangkan pada 1.3353 dan menyatukan dalam julat antara 1.3341 dan 1.3367.

Sentimen perdagangan pasaran global telah berubah hijau sejak hari bermula, dan dijangka berakhir minggu ini dengan keuntungan. Walau bagaimanapun, sentimen pasaran positif disokong oleh optimisme mengenai kemungkinan vaksin dan rawatan untuk coronavirus yang sangat berjangkit. Harapan ini ditingkatkan setelah laporan bahawa Novavax Inc telah memulai ujian klinikal peringkat akhir pada vaksin coronavirus mereka di UK. Vaksin eksperimen dihasilkan berdasarkan syarat perkongsian dengan Pasukan Petugas Vaksin kerajaan.

Tambahan pula, sentimen risiko terhadap pasaran terus diperkuat setelah Demokrat di Dewan Perwakilan AS menaikkan harapan untuk pakej rangsangan COVID-19 bernilai $ 2.2 trilion. Sementara itu, Speaker Dewan Perwakilan Rakyat Nancy Pelosi dan Setiausaha Perbendaharaan AS Steven Mnuchin juga mengisyaratkan untuk memulakan semula rundingan rangsangan yang tertangguh, yang merupakan faktor lain yang mendorong harapan pakej rangsangan.

Akibatnya, dolar AS yang meluas gagal memperoleh daya tarikan positif dan terus menurun pada hari itu. Lebih-lebih lagi, kerugian dalam dolar AS juga dapat dikaitkan dengan nada risiko pasar, tetapi mereka juga dapat dikaitkan dengan data pengangguran AS yang rendah, yang memicu ketakutan bahawa pemulihan ekonomi AS gagal. Dari segi data AS, jumlah warga AS yang mengaku pengangguran selama seminggu terakhir meningkat menjadi 870.000, menunjukkan penghentian pemulihan ekonomi, dan menyoroti perlunya Kongres untuk meloloskan langkah-langkah sokongan. Walau bagaimanapun, kerugian dalam dolar AS membuat pasangan mata wang USD / CAD berada di bawah tekanan. Sementara itu, pada 9:52 PM ET (13:52 GMT), US Dollar Index, yang mengesan dolar AS berbanding sekumpulan mata wang lain, telah jatuh sebanyak 0,03%, menjadi 94,365.

Walau bagaimanapun, sentimen perdagangan pasaran agak tidak terpengaruh oleh peningkatan jumlah kes COVID-19 di seluruh dunia dan pergolakan China-Amerika. Di bahagian AS-China, ketegangan antara dua raksasa ekonomi meningkat setelah Jabatan Kehakiman AS mendesak hakim untuk membenarkan pemerintah melarang WeChat dari kedai aplikasi. Berdasarkan laporan terbaru, pada awal hari Jumaat, Jabatan Kehakiman AS meminta hakim persekutuan San Francisco untuk mengizinkan pemerintah melarang Apple Inc dan Google daripada menawarkan WeChat untuk dimuat turun di kedai aplikasi mereka.

Sebaliknya, harga minyak mentah gagal mengekalkan kenaikan sederhana pada awal hari, dan mereka mula mengeluarkan isyarat campuran sebelum sesi Eropah. Namun, alasan untuk harga minyak mentah yang lemah dapat dikaitkan dengan ketakutan akan kelebihan bekalan dan permintaan yang lebih rendah. Lebih-lebih lagi, berita Libya bahawa ia akan meneruskan eksport minyaknya memberi tekanan tambahan kepada harga minyak mentah. Oleh itu, sentimen bercampur mengenai harga minyak cenderung melemahkan permintaan untuk loonie, yang merupakan mata wang yang berkaitan dengan komoditi, dan ini telah menjadi faktor utama yang dapat membantu membatasi kerugian yang lebih mendalam dalam pasangan mata wang.

Sekiranya tidak ada data / peristiwa utama pada hari tersebut, peniaga pasaran akan memberi tumpuan kepada ucapan oleh Ahli FOMC Williams. Selain itu, pesanan Barang Tahan Lama m / m juga akan menjadi perhatian utama. Sementara itu, semua mata juga akan melihat pergerakan berita utama USD dan coronavirus, kerana mereka memainkan peranan penting dalam pasangan mata wang.

Sokongan dan Rintangan Harian

S1 36.93

S2 38.41

S3 39.02

Titik Pangsi 39.89

R1 40.5

R2 41.38


R3 42.86

USD / CAD disokong pada tahap 1.334, dan penutupan lilin di atas tahap 1.3347 boleh mendorong kenaikan harga sehingga tahap 1.3450. 50 tempoh EMA dan MACD dijangka mengekalkan kenaikan harga mata wang komoditi. Di sisi bawah, USD / CAD mungkin mendapat sokongan pada tahap 1.3240. Semoga berjaya!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map