Penggubal undang-undang di Australia Meneroka Kemungkinan Mengenali Bitcoin

Benua terkecil di planet ini dan penggubal undang-undangnya baru-baru ini menjadi sangat terkenal di peringkat pengembangan blockchain. Agak tidak disangka-sangka, berita itu sampai ke seluruh dunia yang menunjukkan bahawa ahli parlimen yang sama mendorong pengiktirafan penuh BTC sebagai mata wang rasmi di semua negeri Australia.

Acara giliran ini telah disambut oleh banyak pemaju dan pelabur yang bekerja dengan bitcoin, tetapi pada masa yang sama, yang lain ragu-ragu. Lagipun, berita serupa telah muncul sejak beberapa lama dan lebih sering daripada tidak, berita tersebut telah dibuktikan sama ada benar-benar palsu atau menjadi penyataan yang salah mengenai apa perkembangan perundangan atau peraturan yang sebenarnya.

Namun, sebagai salah satu negara maju besar di dunia dan pemimpin wilayahnya yang lebih luas, memperoleh pengiktirafan undang-undang di Australia akan menjadi kemenangan besar bagi bitcoin. Berikut adalah analisis berita dan maksudnya bagi kedua-dua negara dan cryptocurrency yang dapat memperoleh status undang-undang sepenuhnya.

Gabungan yang Luas

Perkembangan ini didedahkan oleh Sydney Morning Herald, sumber berita nasional Australia. Menurutnya, wakil dari kedua-dua pihak kiri dan tengah telah memulakan inisiatif kolektif yang bertujuan untuk memberikan bitcoin pengiktirafan undang-undang penuh, tidak berbeza dengan mata wang fiat lain yang digunakan di Australia. Inisiatif yang sama adalah sebahagian daripada permintaan yang lebih besar bagi kerajaan Australia untuk memfokuskan lebih banyak sumbernya pada aplikasi blockchain dan membantu penginjilnya dengan tahap sokongan yang lebih tinggi.

Senator Sam Dastyari dan Senator Jane Hume, yang tergolong dalam parti Liberal dan Parti Buruh, adalah pemimpin inisiatif itu. Hujah-hujah mereka berfokus pada gagasan Australia menjadi lebih proaktif ketika menggunakan cryptocurrency, tetapi juga seluruh bidang teknologi blockchain. Pasangan ini kerana ini telah mencipta sebuah kumpulan yang dinamakan Blockchain Friends of Parliamentary Friends. Menurut mereka, tujuan mereka adalah untuk memajukan keadaan umum mengenai masalah mata wang digital dan blockchain.

Kerjasama ini bukanlah perkara baru dan boleh didapati hampir di hampir semua yang maju tetapi juga bangsa yang kurang maju di planet ini. Walau bagaimanapun, di dalam inisiatif yang sama ada cadangan yang telah menarik perhatian seluruh dunia

Bank Pusat Australia

Di dalam cadangan itu, terdapat panggilan langsung oleh Blockchain Friends of Parliamentary untuk bank pusat negara itu melancarkan cryptocurrency sendiri. Secara semula jadi, ini juga sesuatu yang dilihat di bahagian lain di dunia, seperti misalnya di Norway, tetapi pengaruh Australia jauh lebih besar di sekitarnya.

Para senator percaya bahawa ini boleh menjadi langkah yang benar-benar revolusioner untuk semua institusi kewangan Australia, termasuk Bank Rizab dan melihat peranan mereka sebagai fasilitator politik untuk langkah yang sama berlaku.

Pada masa yang sama, Bank Rizab telah mengungkapkan pada awal tahun 2017 bahawa ia membuat kumpulan dalaman yang ditugaskan untuk meneroka teknologi dan potensinya. Oleh kerana itu, adalah aman untuk menganggap bahawa kedua-dua entiti itu dalam bentuk komunikasi yang memberikan penekanan yang lebih tinggi untuk inisiatif.

Sudah tentu, bank ini masih jauh dari penyelesaian yang boleh digunakan untuk mata wang digital buatan sendiri, tetapi dengan sokongan politik, projek apa pun dapat ditempatkan pada posisi yang lebih tinggi. Selain itu, sokongan politik yang sama dapat meyakinkan pengurusan bank bahawa kerajaan tidak akan melakukan 180 darjah mengenai isu ini dan meninggalkannya, bersama dengan sebarang kemungkinan kos yang mungkin meningkat hingga saat itu.

Australia sebagai Peneraju Mata Wang Digital

Dalam banyak cara, Australia adalah calon yang ideal untuk sebuah negara yang akan memasuki domain mata wang digital dengan sokongan perundangan penuh. Walaupun bagi banyak orang anggapan ini mungkin benar-benar logik, kenyataannya belum sesuai – hari ini, Jepun mungkin merupakan negara yang paling maju di bidang perundangan dengan pengiktirafan bitcoinnya yang berlaku beberapa bulan lalu.

Namun, Australia yang berdekatan (relatif) mempunyai ciri-ciri gabungan yang besar yang membolehkannya menjadi calon yang ideal untuk sebarang inisiatif mata wang digital di seluruh negara. Pertama, seperti banyak negara barat yang lain, banyak warganegara Australia menggunakan BTC untuk berjudi dalam talian, membeli barang dan perkhidmatan dan melakukan perkara tambahan dengan mata wang digital mereka.


Oleh itu, terdapat asas jelas pengguna berpotensi yang sudah mahir dalam urusan dan prosedur mata wang digital. Selain itu, negara ini menikmati kedudukan geopolitik yang menarik dan penyediaan domestik. Australia tidak besar dari segi populasi, yang bermaksud ia dapat menguji mata wang digital barunya dengan lebih berkesan dan juga membenarkan penggunaan bitcoin sebagai cryptocurrency yang diiktiraf.

Walaupun terdapat masalah yang tidak terduga, akan lebih baik daripada menyelesaikannya atau menghentikan ujian tanpa mengalami banyak kerusakan. Hal yang sama berlaku untuk populasinya akan jauh lebih mudah untuk semua jenis insurans sekiranya berlaku ujian.

Tetapi, pada masa yang sama, Australia adalah anggota G20 dan banyak sistem politik dan kewangan lain, menempatkannya dalam kumpulan yang sama dengan negara maju lain di hemisfera utara. Dengan cara ini, mana-mana mata wang digital masa depan akan diaktifkan di dalam negara yang sudah berurusan dengan banyak negara maju yang lain. Maklumat yang diterima dari sebarang percubaan dapat menjadi sangat berharga untuk inisiatif masa depan dalam dan luar negara.

Rintangan untuk Rakan Blockchain Parlimen

Walaupun visi mereka jelas, jalan sebenarnya untuk merealisasikannya tidak begitu banyak. Sebilangan anggota Parlimen Australia, termasuk dari pihak yang terlibat dengan inisiatif Blockchain Friends of Parliamentary, tidak menyokong proses pengembangan cryptocurrency.

Sebilangan daripada mereka baru-baru ini meminta kawalan dan pengawasan yang lebih ketat untuk menggunakan BTC di Australia. Oleh kerana itu, ahli-ahli Parlimen Blockchain pertama-tama akan mengalami jalan yang sukar di hadapan di mana mereka mesti meyakinkan rakan politik mereka bahawa kedua-dua mata wang blockchain dan digital adalah peluang berharga bagi negara mereka.

Sumber: CoinDesk

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector