Minyak Mentah WTI mencecah Tahap $ 50 – Arab Saudi Ikut Potongan Pengeluaran!

Pada waktu perdagangan Asia hari Rabu, WTI Minyak Mentah berjaya meningkatkan rentak kemenangan semalam, mencapai tahap tertinggi dalam hampir sepuluh bulan, jauh di atas paras $ 50,00, terutamanya setelah komitmen yang tidak dijangka oleh Arab Saudi untuk mengurangkan pengeluaran minyak mentah, sebanyak satu juta tong sehari pada bulan Februari. Ini dengan serta-merta menyokong harga minyak mentah. Selain daripada itu, satu lagi sebab kenaikan minyak mentah disebabkan oleh data bekalan minyak mentah AS yang stabil dari Institut Petroleum Amerika, yang menunjukkan penarikan 1.663 juta tong.

Selanjutnya, keyakinan terhadap vaksin coronavirus yang mungkin berlaku dan kebarangkalian pakej bantuan kewangan AS tambahan juga memainkan peranan utama dalam menyokong harga minyak mentah. Di sisi penurunan, jumlah kes COVID-19 yang semakin meningkat secara global memaksa negara-negara untuk mengenakan langkah-langkah ketat yang lebih ketat, yang menimbulkan kebimbangan terhadap permintaan bahan bakar dan menjadi faktor utama yang terus menutup kenaikan kenaikan harga minyak mentah . Selain itu, bias kenaikan harga dolar AS yang luas, yang disokong oleh pelbagai faktor, ternyata menjadi salah satu faktor utama yang dapat meningkatkan momentum kenaikan harga minyak mentah, kerana harga minyak saling berkaitan kepada harga dolar AS.

Sebaliknya, kenaikan harga minyak mentah juga dibatasi oleh pergolakan China-AS yang telah lama berlanjutan. WTI Minyak Mentah kini diperdagangkan pada 50.05, dan menyatukan dalam julat antara 49.72 dan 50.25. Selanjutnya, peniaga pasaran nampaknya berhati-hati untuk meletakkan sebarang kedudukan yang kuat menjelang pelepasan data bekalan minyak mentah dari Pentadbiran Maklumat Tenaga AS, yang akan dijelaskan pada kemudian hari.

Dari segi data, data bekalan minyak mentah AS dari Institut Petroleum Amerika menunjukkan penarikan 1.663 juta tong. Cabutan ini lebih besar daripada penarikan 1.5 juta tong dalam ramalan, tetapi lebih kecil daripada penarikan 4.785 juta tong pada minggu sebelumnya.

Tambahan pula, harga minyak mentah mendapat kenaikan tambahan setelah komitmen mengejutkan oleh Arab Saudi untuk mengurangkan pengeluaran minyak mentah pada bulan Februari, sebanyak satu juta tong sehari. Berdasarkan laporan terbaru, pengumuman Arab Saudi dilakukan ketika Pertubuhan Negara-negara Pengeksport Petroleum dan sekutunya, atau OPEC +, menutup hari kedua Jawatankuasa Pemantauan Bersama Menteri dan Mesyuarat Menteri OPEC ke-13 dan bukan OPEC. Perlu diingat bahawa pertemuan dilanjutkan satu hari setelah para anggota gagal mencapai kesepakatan mengenai pengeluaran Februari pada hari Isnin.

Sementara itu, Alexander Novak (Wakil Perdana Menteri Rusia) menyifatkan komitmen Arab Saudi sebagai “hadiah Tahun Baru yang hebat untuk seluruh industri minyak”, yang memberi keyakinan kepada para peniaga.

Di seberang lautan, kenaikan harga minyak mentah juga dapat dikaitkan dengan optimisme baru terhadap potensi vaksin untuk koronavirus yang sangat menular. Berdasarkan laporan terbaru, Pentadbiran Makanan dan Dadah AS (FDA) mengatakan bahawa berjuta-juta ubat sedang dalam perjalanan ke UK. Ini berlaku setelah Pentadbiran Makanan dan Dadah AS (FDA) menunjukkan nisbah kejayaan hampir 95% untuk vaksin koronavirus terkemuka, setelah dua dos.

Sebagai alternatif, sentimen perdagangan pasaran menunjukkan prestasi negatif pada hari tersebut, kerana kemerosotan AS Stocks Futures yang menurun cenderung untuk menonjolkan suasana risiko. Walau bagaimanapun, alasan di sebalik sentimen risiko-risiko juga dapat dikaitkan dengan berita bahawa Presiden AS Donald Trump baru-baru ini menandatangani perintah eksekutif untuk menghentikan perniagaan dengan sekitar 8 aplikasi China. Sementara itu, Bursa Saham New York sedang mengkaji keputusannya untuk menghentikan 3 syarikat telekomunikasi utama China daripada berhenti. Sementara itu, ketakutan akan meningkatnya jumlah kes koronavirus di seluruh dunia memberi tekanan lebih lanjut pada pasaran ekuiti. Walau bagaimanapun, tajuk utama negatif ini dilihat sebagai salah satu faktor utama yang terus meningkatkan kenaikan harga minyak mentah.

Di bahagian hadapan USD, dolar AS yang berasaskan luas berjaya menghentikan penurunannya pada hari sebelumnya, dengan menarik beberapa tawaran baru pada hari itu, kerana harapan pinjaman kerajaan yang lebih besar mendorong penanda aras Hasil Perbendaharaan AS 10 tahun ke tahap tertinggi sejak bulan Mac, yang mengurangkan tekanan menurun sekitar dolar AS. Selain daripada itu, sentimen berhati-hati menjelang keputusan pilihan raya Georgia, ditambah dengan ketegangan China-Amerika, juga menyokong dolar AS yang selamat. Namun, keuntungan dalam dolar AS telah menjadi faktor utama yang dapat meningkatkan momentum kenaikan minyak mentah, kerana USD yang lemah cenderung menjadikannya lebih murah bagi pemegang mata wang lain untuk membeli minyak mentah. Menjelang 11:16 PM ET (4:16 AM GMT), US Dollar Index, yang menjejaki dolar AS berbanding sekumpulan mata wang lain, telah meningkat sebanyak 0.15%, kepada 89.547.

Melangkah ke hadapan, peniaga pasaran akan mengawasi pelepasan data bekalan minyak mentah dari Pentadbiran Maklumat Tenaga AS, yang akan dijelaskan pada kemudian hari. Terlepas dari ini, pelepasan minit mesyuarat dasar monetari FOMC terbaru akan menjadi perhatian utama, kerana tinjauan dasar FED akan memainkan peranan penting dalam mempengaruhi dinamika harga USD dalam jangka pendek. Sementara itu, kemas kini mengenai pergolakan China-AS dan masalah virus tidak kehilangan kepentingannya pada hari itu. Semoga berjaya!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map