Minyak Mentah WTI Memperluas Bias Bearishnya, di tengah-tengah Masalah Pandemik dan Penawaran!

Semasa sesi perdagangan Asia Selasa, WTI harga minyak mentah gagal menghentikan penurunan mereka pada hari sebelumnya, terus tertekan di sekitar tahap $ 45.50, kerana kesan penguncupan dan ketidakpastian mengenai jangkaan jangka panjang pemotongan pengeluaran oleh Organisasi Negara Pengeksport Petroleum dan sekutunya (OPEC +), mendorong ketakutan berlebihan dan menyumbang kepada kerugian minyak mentah. Perlu diingat bahawa harga minyak mentah pulih minggu lalu, setelah perkembangan positif mengenai vaksin untuk koronavirus (COVID-19), tetapi keuntungannya berumur pendek atau sementara sebagai berita tertinggi dalam kes COVID-19 dalam AS meningkat ketakutan bahawa permintaan boleh menjunam dalam jangka pendek.

Selain itu, kerugian besar dalam harga minyak mentah juga disebabkan oleh laporan terbaru yang menunjukkan bahawa Iran sedang mempertimbangkan untuk meningkatkan pengeluaran dalam 3 bulan. Tambahan pula, kerugian dalam harga minyak mentah terus meningkat setelah kegagalan baru dalam perbincangan Brexit antara UK dan Kesatuan Eropah. Di seberang kolam, AS siap untuk menjatuhkan sekatan baru kepada lebih dari selusin pegawai China, kerana tindakan mereka di Hong Kong, dan ini dapat merugikan perjanjian perdagangan antara kedua negara. Ini pada gilirannya, memberi tekanan penurunan pada harga minyak mentah. Pada masa ini, minyak mentah diperdagangkan pada $ 45.45 dan menyatukan dalam julat antara 45.27 dan 45.73. Selanjutnya, para peniaga nampaknya berhati-hati untuk meletakkan kedudukan yang kuat di hadapan data bekalan minyak mentah dari American Petroleum Institute, yang akan dijelaskan pada kemudian hari.

Seperti yang telah kami sebutkan, kekhawatiran yang sedang berlangsung mengenai gelombang kedua coronavirus, yang telah menyebabkan tindakan penguncian yang diperbaharui di seluruh dunia, terus mengancam pemulihan permintaan minyak mentah. Seperti yang kita semua ketahui, coronavirus (COVID-19) mengambil risiko besar di AS. Berdasarkan laporan terbaru, kebangkitan virus coronavirus di Eropah dan AS masih belum menunjukkan tanda-tanda perlambatan, yang terus menimbulkan keraguan terhadap pemulihan ekonomi, kerana pihak berkuasa di AS dan Eropah terus mengumumkan pembatasan terhadap aktiviti , dalam usaha membendung penyebaran virus. Ini, pada gilirannya, memberikan tekanan negatif pada nada risiko pasaran dan menyumbang kepada kerugian dalam minyak mentah.

Sebab harga minyak mentah yang menurun juga boleh dikaitkan dengan pergolakan AS-China yang telah berlangsung lama, yang meningkat sekali lagi setelah AS menjatuhkan sekatan baru terhadap diplomat dari Beijing. Sementara itu, polis Hong Kong telah menahan lebih banyak anggota parti pembangkang, yang selanjutnya mendorong pergolakan yang sudah kuat dan membebani nada risiko.

Di tempat lain, masalah Brexit masih ada di tengah-tengahnya, di tengah kerosakan baru dalam perbincangan Brexit antara UK dan Zon Euro, yang menjadikan pelaku pasaran terus maju. Walau bagaimanapun, tajuk utama negatif ini juga memainkan peranan utama dalam melemahkan harga minyak mentah. Di seberang lautan, penurunan minyak mentah terus diperkuat oleh laporan yang menunjukkan bahwa Iran akan meningkatkan produksi dalam 3 bulan.

Walau bagaimanapun, sentimen perdagangan pasaran telah memancarkan isyarat merah sejak hari bermula. Akibatnya, alasan perdagangan campuran dapat dikaitkan dengan isyarat campuran mengenai coronavirus (COVID-19) dan perbincangan terbaru mengenai pergolakan AS-China. Oleh itu, dolar AS berdasarkan luas berjaya memperoleh daya tarikan positif, naik lebih tinggi pada hari itu. Bias kenaikan dolar AS agak tidak terpengaruh oleh keadaan koronavirus yang semakin buruk (COVID-19) di AS, dan kemajuan mengenai rundingan rangsangan, yang keduanya cenderung merosakkan mata wang AS. Namun, kenaikan dolar AS telah menjadi faktor utama yang membuat harga minyak mentah terus tertekan, kerana harga minyak berkaitan dengan harga dolar AS secara terbalik. Sementara itu, Indeks Dolar AS, yang mengesan dolar AS berbanding sekumpulan mata wang lain, telah meningkat kepada 90.838.

Sebaliknya, kerugian dalam harga minyak mentah mungkin dibatasi oleh pemulihan permintaan yang pesat di China, seperti yang disaksikan setelah eksport China untuk November meningkat pada kadar terpantas sejak Februari 2018. Ini akhirnya meningkatkan harapan permintaan global yang kuat. Di seberang kolam, optimisme terhadap kemungkinan rawatan untuk coronavirus yang sangat berbahaya telah menjadi faktor utama yang telah membantu mengehadkan kerugian yang lebih besar dalam harga minyak mentah.

Sekiranya tidak ada data / peristiwa penting pada hari tersebut, peniaga pasaran akan mengawasi data bekalan minyak mentah dari American Petroleum Institute, yang dijadualkan lewat hari ini. Di samping itu, kemas kini mengenai pakej rangsangan AS juga akan menjadi perhatian utama. Sementara itu, pemangkin risiko, seperti geopolitik dan masalah virus, untuk tidak melupakan Brexit, tidak akan kehilangan kepentingan. Semoga berjaya!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector