Minggu Forex Menjelang, 17-21 Dis: Angka FOMC, BOJ & KDNK Dalam Sorotan!

Ini adalah minggu yang perlahan kerana pasaran menunjukkan turun naik tipis sekiranya tidak ada peristiwa ekonomi yang besar. Walau bagaimanapun, dolar mengukuh berbanding Euro dan Yen pada hari Jumaat kerana penjualan kedai runcit padat pada bulan November mengurangkan beberapa kebimbangan mengenai perlambatan ekonomi AS yang mendadak, menyokong ekonomi. Sebilangan besar peniaga merasa ragu-ragu untuk masuk ke dalam perdagangan swing menjelang Kadar Dana Persekutuan yang akan dijelaskan pada minggu yang akan datang.

Secara teknikal, ini adalah minggu perdagangan terakhir bulan Disember kerana sebahagian besar broker dan institusi kewangan akan ditutup setelah cuti Krismas. Walau bagaimanapun, minggu ini penuh dengan beberapa peristiwa ekonomi berimpak tinggi yang merangkumi keputusan kadar faedah dari Rizab Persekutuan AS dan Bank Jepun. Selain itu, terdapat sejumlah peristiwa ekonomi berimpak tinggi untuk diperdagangkan. Mari lihat mereka …

Senarai Tontonan – Acara Ekonomi Teratas Minggu Ini

Rabu – 19 Dis

GBP – CPI setiap tahun

Indeks Harga Pengguna UK meningkat 2.7% pada bulan Ogos, menghilangkan tekanan inflasi yang semakin meningkat dan membantu membenarkan kenaikan kadar faedah Bank of England untuk bulan itu. Sejak itu, ekonomi Inggeris tidak dapat memperoleh bilangan yang baik. Angka inflasi mereka telah turun dari 2.6% menjadi 2.4% pada bulan November.

Data CPI yang lebih rendah sebanyak 2.3% terdapat pada kad untuk bulan Disember. Sementara Jualan Runcit diproyeksikan melonjak 0.3%, yang menentang idea penurunan jangkaan kadar inflasi. Bagi pemula, angka inflasi yang lebih lemah dianggap menurun untuk Sterling.

CAD – CPI setiap tahun

Akhir-akhir ini, inflasi Kanada juga menderita disebabkan oleh penurunan harga minyak mentah. Pada bulan Oktober, angka CPI keluar pada -0,4%, turun mengalahkan kenaikan 0.5% pada bulan Ogos. Ini akhirnya memberi tekanan kepada BOC (Bank of Canada) untuk mengekalkan kadar faedah.

Angka Disember dijangka menunjukkan penurunan -0.1% berbanding kenaikan 0.3% pada bulan November. Ini mungkin menjadikan Loonie semakin lemah minggu ini.

Mesyuarat Dasar Monetari USD – FED

Pada hari Rabu, Federal Reserve, bank pusat Amerika Syarikat, mengambil perhatian kerana mereka dijangka akan melepaskan keputusan kadar faedah. Pelabur secara besar-besaran menjangkakan ia akan menghasilkan kenaikan kadar yang lain, kali keempat tahun ini.

Ketua Fed Jerome Powell telah menyatakan dengan jelas bahawa dia percaya bahawa Fed harus terus meningkatkan kos pinjaman, dan pasaran hadapan nampaknya membeli apa yang dia jual.

Kenaikan Kadar Fed – Adakah Harga Dalam?

Kita semua tahu mengenai rancangan Fed untuk menaikkan kadar faedah pada bulan Disember. Para pelabur telah mengambil kedudukan mereka untuk mendapatkan pulangan maksimum dalam dolar.

Jadi, apa yang diharapkan pada kenaikan kadar?


Pada pendapat saya, sebahagian besar kenaikan kadar 2.50% sudah diambil kira. Tanggapan awal kemungkinan adalah lonjakan dolar dan kemudian pembalikan secara tiba-tiba. Pada pemikiran kedua, kita mungkin melihat tindak balas yang disenyapkan terhadap pelepasan 2.50%.

Walau bagaimanapun, ia akan menjadi perdagangan yang luar biasa jika Fed menaikkan kadar faedah sebanyak 50 mata asas kepada 2.75% atau sama sekali tidak menaikkan kadarnya. (Kedua-dua senario ini sangat tidak mungkin, tetapi kita harus mempunyai rancangan B untuk mengatasi pergerakan yang tidak menentu).

Kemudian, para pelabur akan menumpukan pada siaran selepas mesyuarat dan sidang media Powell yang dijadualkan pada pukul 19:30 (GMT), 30 minit selepas Kadar Dana Fed. Peniaga dijangka berada di pinggir tempat duduk mereka menunggu untuk mendengar pendapat Powell mengenai inflasi dan kenaikan gaji.

Jadi, saya juga akan mencari petunjuk mengenai kenaikan kadar seterusnya, terutamanya apa yang mereka rancangkan untuk 2019.

NZD – KDNK akhir q / q

Statistik New Zealand diramalkan akan melepaskan angka KDNK pada 21:45 (GMT). KDNK (keluaran dalam negara kasar) dijangka turun dari 0.6% kepada 1%. Sementara defisit perdagangan mereka dijangka turun dari -1295M menjadi -880M.

Khamis – 20 Dis

AUD – Perubahan Pekerjaan & Kadar pengangguran

Biro Statistik Australia akan melihat angka pasaran buruh pada pukul 00:30 (GMT). Ekonomi Australia menyaksikan peningkatan yang memberangsangkan sebanyak 32.8K pada bulan November, jauh melebihi jangkaan. Pasaran buruh Australia berjalan dengan baik walaupun terdapat beberapa masalah di sektor perumahan dan kebimbangan mengenai China.

Ramalan bulan ini agak goyah kerana ahli ekonomi menjangkakan 20 ribu pekerjaan baru. Sementara kadar pengangguran juga dijangka terus ditahan pada 5%. Jadi, kita boleh mengharapkan nada bearish di Aussie hingga Khamis.

JPY – Penyata Dasar Monetari

Bank of Japan mempunyai dasar monetari paling longgar di negara maju dengan kadar faedah di wilayah negatif. Ini disebabkan oleh fakta bahawa ekonomi Jepun menghadapi risiko deflasi dan inflasi inti mereka jauh dari sasaran 2% BOJ. Oleh itu, BOJ secara meluas diharapkan untuk mengekalkan kadar Kadar Polisi tidak berubah pada -0.10% dan itulah yang mereka lakukan hari ini.

BOJ diproyeksikan untuk terus menargetkan hasil bon 10 tahun. Gabenor Haruhiko Kuroda akan mengadakan sidang media selepas keputusan itu tetapi itu tentunya. Saya tidak menjangkakan ada langkah besar dalam pembebasannya sehingga dan kecuali Gabenor Kuroda memberikan komen baru mengenai ekonomi Jepun dan keputusan dasar mereka yang akan datang.

Jumaat – 21 Dis

GBP – Akaun Semasa

Office for National Statistics dijangka akan mengeluarkan akaun semasa pada jam 8:30 (GMT). Ini adalah perbezaan nilai antara barang, perkhidmatan, aliran pendapatan dan pemindahan unilateral yang diimport dan dieksport pada suku sebelumnya. Angka dijangka menunjukkan defisit perdagangan 22.2 bilion berbanding 20.3 bilion pada September 2018.

GBP – KDNK akhir q / q

Pejabat Statistik Nasional dijadualkan untuk melepaskan angka KDNK pada pukul 8:30 (GMT). KDNK (produk domestik kasar) dijangka tidak berubah pada 0.6% berbanding 0.6% pada suku sebelumnya.

Walau bagaimanapun, mengingat penurunan inflasi UK baru-baru ini dari 2,7% menjadi 2,4%, pasaran akan memperdagangkan Pound dengan sentimen yang lebih lemah.

Pada penyebaran berita positif, Sterling dapat tetap bullish kerana BOE (Bank of England) diharapkan dapat mengekalkan nada hawkish dalam mesyuarat dasar monetari.

CAD – KDNK m / m

Demikian juga, Statistics Canada akan melepaskan produk domestik kasar pada pukul 12:30 (GMT). Peniaga, akan sangat menarik untuk melihat bagaimana tarif baru-baru ini dari AS mempengaruhi produktiviti Kanada.

Jangkaan ahli ekonomi meningkat 0.2% daripada -0.1%.

Fellows, itu saja buat masa ini, tetapi bersiaplah untuk minggu yang menarik. Nantikan Pemimpin FX dan mari menjana keuntungan sebelum Krismas.

Selamat berhujung minggu.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector