Dagangan EUR / USD Hit Mengambil Untung – Bersiaplah untuk Menjual yang lain!

The EUR / USD pasangan ditutup pada 1.20622, setelah meletakkan tinggi 1.21130, dan terendah 1.20426. Walaupun terdapat data makroekonomi yang lebih kuat dari yang dijangkakan dari Eropah, the EUR / USD pasangan mencatatkan kerugian pada hari Rabu, di tengah kekuatan asas dolar AS. Dolar AS tinggi, di tengah meningkatnya keyakinan bahawa program vaksinasi negara yang meningkat akan membawa kepada pemulihan ekonomi yang cepat dan kuat. Pada hari Selasa, Presiden AS Joe Biden mengumumkan bahawa AS akan mempunyai vaksin coronavirus yang mencukupi untuk mengimunisasi setiap orang dewasa di negara ini pada akhir Mei, yang akan dua bulan lebih awal dari jadual.

Perkembangan ini diikuti oleh syarikat farmaseutikal Merck yang bersetuju untuk menolong saingannya, Johnson & Johnson untuk mempercepat pengeluaran vaksin satu suntikannya. Program vaksin kini menjadi salah satu faktor utama dalam membawa ekonomi kembali pulih. Texas, yang merupakan negara AS terbesar kedua oleh penduduk, telah mengumumkan bahawa ia akan mencabut sekatan topeng dan membuka kembali perniagaan sepenuhnya minggu depan. Selanjutnya, pakej rangsangan AS juga disetujui oleh Dewan Perwakilan AS. Ini akan menambah $ 1.9 trilion untuk bantuan pertolongan koronavirus, yang akan menyokong pertumbuhan ekonomi yang menuju ke pemulihan. Semua perkembangan positif ini di AS menambah kekuatan kepada dolar AS, juga melabur dalam hasil bon AS dan membebani EUR / USD berpasangan.

Dari sudut data, pada pukul 12:45 GMT, Imbangan Belanjawan Kerajaan Perancis masuk, menunjukkan defisit -21.9B untuk Januari. Pada 13:15 GMT, PMI Perkhidmatan Sepanyol dilepaskan, kekal rata dengan jangkaan 43.1. Pada 13:45 GMT, PMI Perkhidmatan Itali menunjukkan kenaikan kepada 48.8, berbanding jangkaan 45.8, menyokong Euro dan menutup kerugian selanjutnya dalam EUR / USD berpasangan. Pada 13:50 GMT, PMI Perkhidmatan Akhir Perancis dilepaskan, menunjukkan kenaikan kepada 45.6, berbanding jangkaan 43.6, menyokong Euro dan mengehadkan momentum penurunan EUR / USD berpasangan. Pada 13:55 GMT, PMI Perkhidmatan Akhir Jerman masuk, tetap sesuai dengan ramalan 45.7. Pada 14:00 GMT, angka PMI Perkhidmatan Akhir untuk seluruh zon Euro masuk pada 45,7, berbanding jangkaan 44,7, menyokong Euro dan menutup kerugian selanjutnya dalam EUR / USD berpasangan. Pada pukul 15:00 GMT, PPI untuk bulan Januari dilepaskan, menunjukkan kenaikan menjadi 1,4%, berbanding jangkaan 1,3%, yang menyokong Euro dan membatasi kejatuhan pada EUR / USD harga.

Dari pihak AS, pada jam 18:15 GMT, Perubahan Pekerjaan Bukan Ladang ADP untuk bulan Februari dilancarkan, menunjukkan penurunan kepada 117K, berbanding ramalan 203K, yang membebani dolar AS dan menutup penurunan selanjutnya dalam EUR / USD berpasangan. Pada pukul 19:45 GMT, PMI Perkhidmatan Akhir untuk Februari meningkat kepada 59.8, berbanding 58.9 yang diunjurkan, yang menyokong dolar AS dan menambah kerugian dalam EUR / USD berpasangan. Pada pukul 20:00 GMT, PMI Perkhidmatan ISM turun ke 55,3, berbanding 58.7 yang diproyeksikan, menimbang dolar AS dan menutup kerugian lebih lanjut dalam pasangan EUR / USD. Sementara itu, mata wang tunggal Euro berada di bawah tekanan kerana prospek ekonomi Eropah tetap goyah, kerana banyak negara Eropah beralih ke negara lain di luar Eropah untuk meningkatkan bekalan vaksin. Pada hari Isnin, Canselor Austria Sebastian Kurz mengatakan bahawa dia berhasrat untuk bekerja dengan Israel dan Denmark mengenai pengeluaran vaksin masa depan. Dia mengkritik strategi Uni Eropa dan pengatur blok, Agensi Perubatan Eropah (EMA), kerana kebenaran EU untuk Pfizer & Vaksin BioNTech pada akhir Disember datang beberapa minggu selepas UK dan AS telah meluluskannya. Perdana Menteri Denmark juga membuat komen serupa, dengan mengatakan bahawa usaha Eropah dalam hal vaksin tidak lagi dapat berdiri sendiri, yang menjelaskan mengapa Denmark dan Austria bekerjasama untuk mendapatkan lebih banyak dos.

Negara-negara EU yang lain telah meminta Rusia dan China untuk mengisi jurang bekalan vaksin, dan Slovakia telah memberikan kebenaran darurat untuk vaksin Sputnik Moscow, berikutan kelewatan bekalan dari Pfizer dan AstraZeneca. Negara-negara anggota EU telah hilang kepercayaan terhadap strategi vaksin Kesatuan Eropah, yang membebani Euro dan akhirnya menambah kerugian dalam EUR / USD berpasangan.

Tahap Teknikal Harian

Rintangan Sokongan

1.2021 1.2125

1.1954 1.2162

1.1917 1.2229

Titik Pangsi: 1.2058The EUR / USD diperdagangkan pada tahap 1.2055, setelah melanggar kawasan sokongan 1.2094, yang kini berfungsi sebagai perlawanan untuk pasangan EUR / USD. Pada masa ini, EUR / USD mungkin mendapat sokongan pada 1.2042, dan penembusan penurunan pada tahap ini dapat mendorong lebih banyak penjualan di EUR / USD, hingga tahap 1.998. Semoga berjaya!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector