Bukan Pembuatan ISM menunjukkan bahawa pemulihan ekonomi masih berlaku di AS

Pemulihan ekonomi bermula cukup kuat di seluruh dunia pada bulan Mei dan Jun, tetapi sejak bulan Julai, pemulihan melambatkan di Eropah, begitu juga di tempat-tempat lain. Namun, ia tetap kuat di AS, walaupun terdapat banyak kekacauan di sana sebelum pilihan raya umum, yang semakin hampir.

Indikator bukan pembuatan ISM melonjak pada bulan Julai, tetapi sedikit menyejuk pada bulan Ogos, dan ia dijangka akan menjadi lebih sejuk pada bulan September, tetapi sebaliknya, ia mencatatkan kenaikan lain pada bulan lalu, mencapai tahap pra-pandemik dan mengesahkan bentuk ekonomi AS yang baik. Namun, USD tidak naik setelah laporan itu dikeluarkan; pada hakikatnya, wang berubah menjadi lebih rendah. Peniaga kini lebih tertumpu pada rang undang-undang rangsangan AS yang mungkin akan diluluskan tidak lama lagi.

 

September 2020 Indeks Bukan Pembuatan ISM

 • Indeks perkhidmatan ISM September 57.8 berbanding 56.2 dijangka
 • Indeks perkhidmatan ISM Ogos adalah 56.9

Perincian:

 • Aktiviti perniagaan 63.0 berbanding 62.4 bulan lalu
 • Pesanan baru 61.5 berbanding 56.8 bulan lalu
 • Backlog pesanan 50.1 berbanding 56.6 bulan lalu
 • Pekerjaan meningkat kepada 51.8 daripada 47.9 bulan lalu
 • Pesanan eksport baru 52.6 berbanding 55.8 bulan lalu
 • Import 46.6 berbanding 50.8 bulan lalu
 • Penghantaran pembekal 54.9 berbanding 60.5 bulan lalu
 • Perubahan inventori 48.8 berbanding 45.8 bulan lalu
 • Sentimen inventori 55.4 berbanding 52.5 bulan lalu

Perincian tinjauan lebih baik daripada tajuk utama, dengan pesanan dan pekerjaan baru baik.Komen dalam laporan:

 • “Perniagaan agak stabil sepanjang musim panas; namun, masih terdapat banyak ketidakpastian ketika kita memasuki musim gugur dan musim sejuk [dan] bagaimana jumlah jualan kita. ” (Pertanian, Perhutanan, Perikanan & Memburu)
 • “Industri kami menghadapi pandangan yang suram, kerana studio Hollywood telah menarik kembali hampir semua kandungannya dari bulan Oktober dan November dan memindahkannya ke tahun depan. Ditambah dengan mandat kesihatan negeri yang membatasi kehadiran kami, kami menjangkakan beroperasi pada kerugian pada tahun 2020 dan 2021. ” (Kesenian, Hiburan & Rekreasi)
 • “Pesanan kerja bertambah baik. Kekurangan tenaga kerja yang ada memberi kesan yang besar pada kemampuan kita untuk memenuhi pesanan. ” (Pembinaan)
 • “Sebagai universiti awam negeri, ramalan ekonomi kita bergantung kepada kampus kita yang tetap terbuka dan pelajar berada di kampus. Pada masa ini, pelajar kami berada di kampus, tetapi kami mempunyai jejak yang berkurang dengan penurunan 25 peratus bagi pelajar yang tinggal di perumahan yang disediakan universiti. Pendaftaran turun 2 peratus dan kebanyakan dikaitkan dengan COVID-19. Ramai pelajar memilih untuk tinggal dekat dengan rumah dan mengikuti kelas di universiti tempatan atau kolej komuniti mereka. Secara keseluruhan, pendapatan kami akan turun sedikit tahun ini, selagi kampus kami tetap terbuka. Sekiranya kita harus menghantar pelajar pulang kerana wabak COVID-19, maka kita akan mengalami penurunan pendapatan kita secara drastik. ” (Perkhidmatan Pendidikan)
 • “Industri insurans akan mengalami beberapa kesan dari kerosakan harta benda dan protes yang berkaitan dengan cuaca dan gangguan perniagaan.” (Kewangan & Insurans)
 • “Prosedur elektif tetap berada pada tahap yang hampir bersejarah, bahkan dengan lonjakan [coronavirus] berkala dan kecil di rantau ini. Organisasi kami kembali dan meluluskan beberapa – bukan semua – projek modal yang sebelumnya diluluskan untuk tahun ini, dan mula berkumpul dan merancang / belanjawan untuk tahun 2021. Kami terus mempunyai kakitangan yang lebih banyak peranan pentadbiran daripada kakitangan perkhidmatan klinikal dan bersama yang berfungsi dengan baik di persekitaran kerja alternatif tidak akan kembali sehingga (paling awal) pertengahan tahun depan. Produktiviti kami tetap tinggi, mungkin lebih tinggi, daripada ketika kami berada di pejabat kami, sekurang-kurangnya untuk peranan perkhidmatan bersama yang tidak mempunyai masalah teknologi maklumat [IT]. Kami mula melihat peningkatan pesanan dan penolakan dari vendor utama kami. Akhir tahun biasanya membawa lebih banyak penghentian dan penyatuan katalog dari vendor, dan di atas masalah produk COVID-19, sumber daya diperluas lagi. ” (Penjagaan Kesihatan & Bantuan Sosial)
 • “Tahap aktiviti terus stabil, dengan pandangan optimis.” (Perlombongan)
 • “Keyakinan pelanggan menjalar sebagai kepercayaan pada akhirnya, atau mungkin menjinakkan, COVID-19 meningkat; namun, hal itu muncul dengan sangat berhati-hati mengenai ketidakpastian di pasar dan keengganan untuk melakukan. Perbualan eksplorasi semakin meningkat, tetapi pesanan sukar tidak. ” (Profesional, Saintifik & Perkhidmatan Teknikal)
 • “Perniagaan telah kembali kukuh sejak pertengahan Julai, dengan Ogos dan September yang kuat. Namun, pembekal terganggu dengan tantangan masa depan yang didorong oleh (1) amalan berhati-hati dalam hal membangun kembali kapasiti, (2) menyewa kesulitan bagi mereka yang berusaha membangun kapasiti dan (3) kesan angin topan baru-baru ini di beberapa wilayah. ” (Perdagangan Runcit)
 • “Trend penjualan yang sangat baik dalam penjualan produk pembaikan rumah, tetapi cabaran pada keadaan pasaran ada, seperti kapasiti lautan yang terhad dari Asia ke AS, kelewatan di pelabuhan dan kereta api sebagai akibat daripada kesan pandemi COVID-19.” (Perdagangan Borong). 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector