Bias Kenaikkan Minyak Mentah Terus Berlangsung Di tengah Dolar yang Lebih Lemah – Perhatikan Angka API!

Pada waktu perdagangan Asia hari Rabu, WTI Minyak Mentah berjaya mengekalkan kenaikan bullish sesi sebelumnya, menarik lebih banyak tawaran sekitar tahap $ 53. Namun, bias kenaikan yang berlaku di sekitar harga minyak mentah terutama terkait dengan peningkatan harapan bahawa pentadbiran Joe Biden yang akan datang akan mendorong langkah-langkah rangsangan AS yang lebih besar, yang meningkatkan harapan untuk permintaan bahan bakar dan penurunan stok minyak mentah.

Perlu dijelaskan bahawa calon Setiausaha Perbendaharaan AS Janet Yellen baru-baru ini mendorong pakej pelepasan fiskal besar-besaran, yang meningkatkan harapan pelabur mengenai pertumbuhan dan pemulihan ekonomi selepas COVID-19. Sementara itu, kelemahan dolar AS yang luas, yang dipicu oleh suasana pasar yang optimis, juga memainkan peranan penting dalam menyokong harga minyak mentah, kerana harga minyak secara terbalik berkaitan dengan harga dolar AS.

Sebaliknya, kebimbangan yang semakin meningkat mengenai kes COVID-19 dan penguncian keras yang menyakitkan secara ekonomi terus mencabar momentum kenaikan minyak mentah. Di seberang kolam, pembeli minyak mentah tidak banyak memperhatikan laporan terbaru yang menunjukkan bahawa Badan Tenaga Antarabangsa telah mengurangkan pandangannya untuk permintaan minyak suku pertama sebanyak 580,000 tong sehari, di tengah penutupan sempadan dan penutupan pemanjangan di Eropah, di usaha untuk menghentikan peningkatan kadar jangkitan COVID-19. WTI Minyak Mentah kini diperdagangkan pada 53.40, dan menyatukan dalam julat antara 53.07 dan 53.45. Selanjutnya, para peniaga nampaknya berhati-hati untuk meletakkan kedudukan yang kuat di hadapan data bekalan minyak mentah AS dari Institut Petroleum Amerika, yang akan dijelaskan pada kemudian hari.

The S&P 500 Futures berjaya mengekalkan prestasi positifnya dari 3 hari sebelumnya, mencapai rekod tertinggi pada hari tersebut. Di sebalik prestasi positif ini terdapat komen positif oleh calon Setiausaha Perbendaharaan, Janet Yellen, yang meminta lebih banyak perbelanjaan bantuan COVID-19. Berdasarkan laporan terbaru, semasa sidang pengesahan Senat di hadapan Jawatankuasa Kewangan Senat, Yellen mendorong Kongres untuk “bertindak besar” dengan pelepasan COVID- 19, dan tidak terlalu memikirkan hutang. Komen positif ini membantu nada risiko untuk tetap positif dan memalingkan pelabur dari mata wang AS yang selamat.

Di seberang lautan, tinjauan sentimen ekonomi ZEW yang lebih baik dari yang dijangkakan di Jerman juga memainkan peranan dominan dalam menyokong sentimen perdagangan pasaran. Nada kenaikkan sentimen pasaran global menyokong pembeli minyak mentah, kerana dolar AS yang lemah. Di bahagian hadapan USD, dolar AS yang meluas gagal menghentikan pergerakan menurun pada hari sebelumnya, tetap tertekan pada hari itu, kerana permintaan untuk aset perlindungan selamat menurun di tengah kemajuan menuju persetujuan rangsangan fiskal AS yang besar. Perlu juga disebutkan bahawa hasil Perbendaharaan AS menurun setelah Yellen mengumumkan bahawa pemotongan cukai untuk syarikat besar, yang diberlakukan pada tahun 2017, harus dicabut, yang telah menambahkan beban tambahan kepada dolar AS. Walau bagaimanapun, kerugian dalam dolar AS membantu minyak mentah untuk terus bertahan. Sementara itu, pada jam 9:17 PM ET (2:17 AM GMT), US Dollar Index, yang mengesan dolar AS berbanding sekumpulan mata wang lain, telah jatuh sebanyak 0.11%, kepada 90.365

Sebagai alternatif, Badan Tenaga Antarabangsa telah mengurangkan prospek permintaan minyak pada suku pertama sebanyak 580,000 tong sehari, di tengah penutupan sempadan dan penguncian ketat di Eropah, dalam usaha untuk menghentikan peningkatan jangkitan COVID-19. Laporan negatif ini gagal meninggalkan kesan yang bermakna pada harga minyak mentah, kerana minyak mendapat daya tarikan positif dari mood pasaran yang stabil dan dolar AS yang lemah.

Sementara itu, kebimbangan mengenai peningkatan jumlah kes COVID-19 dan penguncian ekonomi yang menyakitkan terus mencabar prestasi pasaran yang optimis. Ini telah menjadi faktor utama yang dapat mengatasi kenaikan harga minyak mentah. Berdasarkan laporan terbaru, jumlah kematian AS dari coronavirus kini melebihi 401,000, dan jumlah kes di negara ini lebih dari 24 juta, pada 20 Januari. Di samping itu, catatan kematian koronavirus yang berkaitan setiap hari di UK dan penguncian berterusan di Jerman terus mencabar sentimen perdagangan pasaran yang optimis dan menyumbang kepada kenaikan dalam EMAS harga. Sementara itu, data juga menunjukkan bahawa jumlah kes di seluruh dunia telah mencapai 96 juta. Faktor lain yang boleh mempersoalkan sentimen risiko adalah laporan kemungkinan kekurangan vaksin di New York dan penundaan penghantaran vaksin Pfizer ke Kanada.

Hari ini, tumpuan pelabur akan kekal pada data bekalan minyak mentah AS dari Institut Petroleum Amerika, yang akan dijelaskan pada kemudian hari. Sementara itu, peniaga juga akan memerhatikan ucapan Biden di Gedung Putih. Data inflasi dari UK, Eropah dan Kanada juga akan menghiasi kalendar pada hari tersebut. Pemangkin risiko, seperti geopolitik dan masalah virus, akan terus memainkan peranan utama. Semoga berjaya!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector