Bias Jual EUR / USD Terus Berlanjut – Bersiap untuk Isyarat Jual!

The EUR / USD pasangan ditutup pada 1.20349, setelah meletakkan tinggi 1.20500, dan terendah 1.20039. Pada hari Rabu, EUR / USD pasangan mata wang memperpanjang kerugiannya, jatuh untuk sesi ketiga berturut-turut, ke tahap terendah sejak 1 Disember. Dolar AS yang pulih dan kegelisahan coronavirus di zon euro menyeret EUR / USD pasangan mata wang ke tahap terendah dalam beberapa bulan pada hari Rabu. Para pelabur tetap cemas mengenai prospek zon Euro, yang akhirnya membebani mata wang tempatan.

Pemimpin Nasional mula merasakan kepanasan atas kesukaran EU dalam peluncuran program vaksinasi koronavirus, yang semakin dilihat sebagai terlalu berhati-hati dan dirosakkan oleh kesilapan, salah perhitungan dan sangat lambat untuk maju. Angela Merkel dan Emmanuel Macron merasakan perlunya mempertahankan pendekatan EU secara eksplisit minggu ini, kerana jumlah vaksinasi terus ketinggalan dari negara-negara seperti Israel, UK dan AS. Canselor Jerman Merkel mengatakan bahawa walaupun yang lain melakukan vaksinasi lebih cepat, strategi EU yang lebih perlahan tetapi kolektif adalah pilihan yang tepat. Presiden Perancis juga mengatakan bahawa kemajuannya mungkin nampak lambat berbanding dengan negara-negara yang telah membuat pengaturan lain, tetapi dia mengatakan bahawa, bersama dengan Jerman, dia akan mempertahankan strategi yang diadopsi oleh EU.

Walau bagaimanapun, mata wang tunggal Euro secara amnya tidak menarik akhir-akhir ini, dengan pelabur menjadi lebih ragu-ragu untuk membeli Euro, di tengah-tengah kebimbangan mengenai tinjauan coronavirus di Zon Euro. EU berjuang untuk mendapatkan jumlah dos vaksin koronavirus yang dijanjikan, dan ketidakpastian mengenai pengedaran vaksin sepertinya akan bertahan. Akibatnya, tinjauan ekonomi Eropah dipengaruhi secara negatif oleh kegelisahan coronavirus, dan walaupun PMI zon Euro lebih kuat daripada yang dijangkakan, EUR / USD pasangan terus menurun pada hari Rabu.

Dari sudut data, pada 12:45 GMT, Baki Anggaran Kerajaan Perancis untuk bulan Disember masuk pada -178.1B, berbanding sebelumnya -176.8B. Pada 13:15 GMT, PMI Perkhidmatan Sepanyol untuk Januari dilepaskan, menunjukkan penurunan ke 41.7, berbanding jangkaan 45.1, yang membebani Euro dan menambah kerugian dalam EUR / USD berpasangan. Pada 13:45 GMT, PMI Perkhidmatan Itali masuk, menunjukkan kenaikan ke 44.7, berbanding anggaran 39.5, yang mendorong Euro. Pada 13:50 GMT, angka PMI Perkhidmatan Akhir Perancis dikeluarkan. Mereka naik ke 47.3, berbanding diproyeksikan 46.5, menyokong Euro dan menutup kerugian selanjutnya di EUR / USD berpasangan.

Pada 13:55 GMT, PMI Perkhidmatan Akhir Jerman dilepaskan, tetap rata, sesuai dengan jangkaan 46.7. Pada pukul 14:00 GMT, PMI Perkhidmatan Akhir dari seluruh zon Euro untuk bulan Januari masuk, menunjukkan lonjakan ke 45.4, berbanding 45.0 yang diunjurkan, yang menyokong Euro dan menutup kerugian selanjutnya dalam EUR / USD berpasangan.

Pada pukul 15:00 GMT, angka Perkiraan Kilat CPI untuk tahun ini menunjukkan kenaikan menjadi 0,9%, berbanding perkiraan 0,6%, memberikan sokongan untuk Euro. Perkiraan Core CPI Flash untuk tahun ini juga meningkat kepada 1.4%, berbanding yang dijangkakan 0.9%, meningkatkan Euro dan membatasi kerugian tambahan pada pasangan EUR / USD. PPI dari seluruh blok untuk bulan Disember meningkat menjadi 0,8%, berbanding 0,7% yang dijangkakan, juga mendorong Euro. Pada bulan Januari, CPI Prelim Itali melonjak menjadi 0,5%, berbanding 0,2% yang diproyeksikan, yang memberi Euro dorongan dan menutup momentum penurunan lebih lanjut dalam EUR / USD pasangan mata wang.

Dari pihak AS, pada pukul 18:15 GMT, Perubahan Pekerjaan Bukan Ladang ADP untuk Januari menunjukkan kenaikan menjadi 174K, berbanding 48K yang diramalkan, menyokong dolar AS dan menambahkan lagi kerugian pada pasangan EUR / USD. Pada pukul 19:45 GMT, PMI Perkhidmatan Akhir untuk Januari menunjukkan kenaikan kepada 58.3, berbanding 57.4 yang diramalkan, yang menguatkan dolar AS, menambah momentum penurunan pada EUR / USD berpasangan. Pada pukul 20:00 GMT, PMI Perkhidmatan ISM masuk, menunjukkan kenaikan kepada 58.7, berbanding 56.7 yang diunjurkan, menyokong dolar AS dan menyeret EUR / USD berpasangan ke bawah.

Dolar AS telah menyaksikan lonjakan permintaan selama seminggu terakhir, ketika para pelabur membeli kembali mata wang safe-haven, menyeretnya kembali naik dari tahap terburuk. Keprihatinan pandemik coronavirus global, kerana munculnya varian baru, meningkatkan permintaan tempat perlindungan dan menyokong dolar AS, yang akhirnya menambah beban EUR / USD harga pasangan pada hari Rabu.

Tahap Teknikal Harian:

Rintangan Sokongan

1.2005 1.2083

1.1969 1.2125

1.1927 1.2161


Titik Pangsi: 1.2047

The EUR / USD pasangan diniagakan dengan bias penurunan pada 1.2017, melanggar kawasan sokongan 1.2007. Di bahagian bawah, EUR / USD mungkin mendapat sokongan seterusnya pada 1.1960 dan 1.1930. Di sisi yang lebih tinggi, rintangan kekal pada tahap 1.2050. Mari kita mempertimbangkan kedudukan menjual di bawah tahap 1.2050 hari ini. Semoga berjaya!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector