Bancor Melengkapkan ICO Tunggal Terbesar Sehingga Kini

Usaha cryptocurrency yang ditubuhkan oleh Tim Draper, pelabur terkenal, dan kapitalis teroka, baru-baru ini menjadi sebahagian daripada sejarah sebagai mempunyai ICO terbesar atau tawaran syiling awal. ICO berlaku apabila alternatif baru dalam domain mata wang digital menjadi aktif dan di sini, projek blockchain dengan nama Bancor telah berjaya mengumpulkan lebih dari $ 152 juta dalam bentuk eter pada masa itu.

Ini adalah bahagian dari crowdsale yang berlaku di blockchain ethereum dan data menunjukkan bahawa ia telah mengumpulkan lebih dari 390,000 duit syiling eter individu pada masa yang diperlukan oleh crowdsale. Pada saat penutupan, harga ETH menunjukkan bahawa jumlah dana yang tepat yang telah dikumpulkan ditetapkan pada $ 152.3 juta.

Proses yang sama telah diberitahu oleh beberapa orang sebagai bab baru tarikan besar mata wang digital yang akan dengan cepat melepasi ratusan juta dolar di ICO mereka dan kemungkinan besar mencapai angka dalam jumlah berbilion-bilion mereka dalam jangka masa yang agak singkat. Tetapi, pada masa yang sama, keadaan yang sama adalah wilayah yang belum ditemui sehingga ada banyak pertanyaan yang berkaitan dengan cara pemacu pelaburan berskala besar ini dapat terus berkembang pada tahun-tahun yang akan datang.

Tokoh Pemecah Rekod

Wang yang terkumpul oleh blockchain Bancor sangat besar sehingga dengan mudah mengatasi angka yang ditetapkan oleh ICO DAO, yang kemudian menjadi terkenal kerana kerosakan di mana ia dihasilkan. Dalam kes ini, token rangkaian Bancor, yang disebut BNT telah dibuat dan jumlahnya hanya di bawah 80 juta.

50% dari jumlah token diperuntukkan untuk dijual kepada orang ramai, sementara separuh lagi diperuntukkan untuk kegunaan masa depan. Semasa ICO berlangsung, terdapat hampir 11,000 pembeli dan mereka menyelesaikan lebih dari 15,000 transaksi yang berbeza.

Semasa proses yang sama, satu pembeli membeli hampir 7 juta BNT yang pada masa itu sama dengan pelaburan $ 27. Angka-angka itu sendiri sangat mengagumkan, tetapi ada banyak lagi inisiatif Bancor, sebab itulah ia berjaya memperoleh sejumlah besar modal. Walaupun pelaburan menggunakan bitcoin dan ke bitcoin tidak biasa, tidak pernah ada peristiwa serupa untuk rangkaian BTC.

Asal Bancor

Bancor dilancarkan pada tahun 2017 di bawah pengawasan Yayasan Bprotocol dan nada utamanya adalah hakikat bahawa platform yang sama dibuat untuk membolehkan pengguna melancarkan token blockchain mereka dengan lebih mudah. Sekarang, dengan ICO yang sangat berjaya, sistem blockchain menyatakan bahawa selebihnya dana dalam token BNT akan digunakan oleh syarikat untuk perkongsian, pemberian wang umum, pemberian dana masyarakat dan penasihat projek yang berbeza.

Walau bagaimanapun, ia adalah Timothy Cook “Tim” Draper yang pada awalnya menarik perhatian pembeli token yang berpotensi. Draper adalah pelabur modal teroka AS yang selama kerjayanya terlibat dengan beberapa syarikat dan juga institusi pendidikan. Hubungannya dengan mata wang digital juga berlaku sejak kebelakangan ini, kerana dia adalah orang yang pada tahun 2014 membeli lebih 30,000 BTC yang dirampas oleh pihak berkuasa AS dari pasar Jalan Sutera.

Pada ketika itu, orang ramai masih tidak yakin akan survival bitcoin selepas kejatuhan Mt. Gox tetapi Draper tidak berkongsi perasaan yang sama. Sebenarnya, seperti banyak orang yang menggunakan bitcoin dan berminat Perjudian BTC, Draper memperoleh sejumlah besar pada tahun 2015 bahawa rangkaian bitcoin akan cepat bangkit dari kemerosotannya. Kini, kehadirannya dapat meyakinkan para pelabur yang berduyun-duyun ke rangkaian Bancor (secara sederhana).

Menghasilkan Spekulasi Pasca-ICO

Penjualan itu mengakibatkan tahap tidak percaya dalam komuniti blockchain, dengan sebilangan orang menganggap pelaburan itu benar-benar gila. Banyak yang menyatakan bahawa dana yang dikumpulkan tidak bertepatan dengan kapasiti sebenar rangkaian untuk memberikan kemampuan dan ciri baru kepada pengguna.

Senarai rungutan itu juga merangkumi kenyataan bahawa Syarikat Bancor sendiri memberi tumpuan yang aneh pada tahap pelaburan seolah-olah cuba mengumpan media arus perdana dalam meletupkan keseluruhan proses. Bagi banyak orang, gembar-gembur ini dipicu oleh pengurusan Bancor dan sebahagiannya bahkan dieksploitasi untuk terlalu mahal ICO.

Tetapi, walaupun ini pasti relevan dengan keseluruhan acara, kebenarannya tetap menunjukkan bahawa mata wang digital berjaya menarik tahap pelaburan ini, walaupun berjaya melakukannya dengan menggunakan taktik eksploitatif. Juga, banyak pakar memberi amaran bahawa walaupun tampaknya ada lebih banyak penderitaan daripada steak pada tahap ini, rangkaian masih mempunyai semua yang diperlukan untuk benar-benar memenuhi janji peningkatannya. Ini akan memberikannya nilai jangka panjang yang signifikan yang mungkin akan tenggelam dalam wacana super hiped semasa.


Fakta lain yang menambah idea ini adalah kehadiran Draper. Walaupun dia cenderung untuk melakukan semua proses mempromosikan usahanya, sehingga membuat beberapa orang tidak selesa dengan naratifnya, kejelasan sebelumnya mengenai bitcoin tidak dapat dihitung. Percaya bahawa Bancor hanyalah udara panas tidak berasas pada ketika ini.

Boom ICO

Jualan luar biasa ini bukanlah peristiwa terpencil. Pada minggu-minggu sebelumnya, ada persembahan koin awal yang telah menghasilkan banyak kegiatan, memberikan perhatian model ICO. Sekarang, banyak yang melihatnya sebagai kursus utama ketika datang ke pilihan kaedah yang digunakan untuk pengewangan dan permodalan projek.

Dalam kategori ini, Brave, penyemak imbas berasaskan blockchain permulaan berjaya mengumpulkan $ 35 dalam ICOnya, sementara Ghosis, pasaran ramalan berdasarkan ethereum berjaya mencapai $ 12 pada bulan April tahun ini. Berkat semua ini, model ICO jelas menjadi alternatif untuk pusingan pembiayaan modal teroka tradisional, tetapi banyak yang tidak pasti apakah kegilaan yang sama berlaku sekarang adalah tambahan yang sihat untuk proses ini.

Tetapi, kehadiran Draper, seperti tokoh terkenal lain dari bidang kewangan dan politik, masih merupakan petunjuk besar kejayaan komuniti blockchain dalam memperluas jangkauan mereka. Dengan orang terkemuka seperti Draper, projek mempunyai peluang yang sangat besar untuk membuat tanda pada domain blockchain.

Sumber: CoinDesk

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map