ADAKAH GBP / USD Menjadi Bullish Sekarang Sebagai Brexit Menuju Perluasan Lain?

Theresa May akhirnya meninggalkan jawatan Perdana Menteri dan Boris Johnson (BoJo) menggantikannya. Johnson adalah salah satu penyokong utama Brexit tiga tahun lalu, jadi jelas dia akan mendorong Brexit setelah dia mengambil alih kuasa, jadi atau tidak. BoJo telah membuatnya cukup jelas dalam beberapa bulan terakhir dan sebagai hasilnya, sentimen sekitar GBP memburuk dalam beberapa minggu pertama setelah dia menjadi Perdana Menteri. Tetapi Pound berubah pada minggu ini dan terdapat beberapa alasan untuk itu.

Sentimen Pasaran yang Lebih Baik

GBP / USD menembusi di bawah tahap sokongan besar pada 1.25 dan minggu lalu malah menembusi kawasan sokongan utama yang lain pada 1.20. Tetapi, sentimen itu meningkat pada awal minggu lalu ketika China dan AS melembutkan nada mereka yang menjadikan USD menurun juga. Sejak itu, pasangan ini telah naik sekitar 500 pip. GBP memanfaatkannya sebagai mata wang risiko, sementara USD menderita. Tetapi peningkatan sentimen pasaran bukanlah sebab utama pembalikan ini.

Politik Brexit

Terdapat beberapa sebab untuk ini dan salah satu sebab utama adalah perkembangan Brexit utama di UK yang meningkatkan harapan untuk perpanjangan Brexit lain dan kemungkinan kesepakatan Brexit. PM Johnson memutuskan untuk melancarkan Parlimen Britain dan keputusan pertama mahkamah Scotland membenarkannya. Tetapi, keputusan kedua dari Mahkamah Tinggi Scotland menolaknya. Sekarang, Johnson akan membawa kes ini ke Mahkamah Agung Scotland. Ini membuat keadaan membingungkan, tetapi paling tidak adalah selangkah lebih dekat untuk mendapatkan sambungan Brexit yang lain, oleh itu momentum kenaikkan pada pasangan GBP.

Di samping itu, parlimen UK memilih untuk menjadikan haram EU melepaskan tanpa perjanjian. RUU itu ditandatangani oleh Ratu England, jadi sekarang adalah undang-undang untuk tidak keluar dari EU. Boris Johnson masih menjalin hubungan dengan EU, tetapi sukar untuk mencapai kesepakatan hingga akhir Oktober ketika tarikh akhir Brexit, terutama kerana Parlimen UK akan diberhentikan tidak lama lagi. Ini menjadikan kita satu lagi lanjutan sebagai satu-satunya senario.

Data Ekonomi

Ekonomi Britain semakin lemah tahun ini, berikutan zon Euro dan ekonomi global. Pembuatan telah mengalami pengecutan selama beberapa bulan, begitu pula sektor pembinaan yang semakin memperparah penguncupan. Perkhidmatan yang merupakan sektor utama semakin lemah, tetapi ia bertahan di atas kebuntuan. Pada Q2, ekonomi UK menguncup dan ahli ekonomi meramalkan kemelesetan ketika kita menuju Q2.

Tetapi data baru-baru ini menunjukkan beberapa daya tahan dalam ekonomi UK, walaupun terdapat pergolakan antarabangsa dan Brexit sakit kepala. Laporan PDB yang dikeluarkan pada hari Isnin, menunjukkan pengembangan 0,3% pada bulan itu, begitu juga dengan laporan pembuatan, yang diharapkan dapat menunjukkan 0,3% sebagai gantinya untuk bulan Juli. Imbangan perdagangan barang, indeks perkhidmatan dan pengeluaran industri juga mengalahkan jangkaan, dengan dua yang terakhir positif. Laporan KDNK NIESR menunjukkan pengembangan 0.1% pada bulan Ogos, sementara bulan Julai disemak lebih tinggi kepada 0.0% daripada -0.1% sebelumnya.

Tetapi kejutan terbesar datang keesokan harinya ketika laporan pekerjaan dikeluarkan. Kadar pengangguran berdetak lebih rendah kepada 3.8% daripada 3.0% sebelumnya, tuntutan pengangguran berada di bawah jangkaan dan jumlah sebelumnya disemak lebih daripada 8k lebih rendah, sementara pendapatan mencatatkan beberapa angka hebat sekali lagi, tumbuh 4.0% 3m / y, berbanding 3.7% dijangkakan . Bilangan sebelumnya disemak lebih tinggi juga kepada 3.8%. Angka-angka ekonomi ini sekarang menunjukkan bahawa Inggeris mungkin mengelakkan kemelesetan teknikal, iaitu KDNK menguncup dalam dua suku berturut-turut.

Teknikal

Gambaran teknikal juga penting bagi GBP, walaupun terdapat kesan kuat dari sebab-sebab asas seperti politik Brexit dan data ekonomi. Melihat carta GBP / USD mingguan, kita dapat melihat bahawa kawasan di bawah 1.20 adalah rendah berikutan undian Brexit tiga tahun lalu. Harga berubah pada kawasan yang sama minggu ini. Ini bermaksud bahawa pemain besar mendorong harga di bawah 1.20 untuk waktu yang singkat untuk menghantui beberapa hentian lemah dan kemudian membalikkan kedudukan mereka. Bangsat melakukan perkara itu kepada pemasa kecil Ini juga bermaksud bahawa kebanyakan peniaga pada dasarnya berbalik lama setelah kawasan sokongan diadakan. Aspek lain dari gambaran teknikal adalah kenyataan bahawa penjual GBP / USD jangka panjang yang mengalami penurunan, mungkin pendek merangkumi kedudukan mereka.

Kawasan sokongan sebelumnya diadakan lagi minggu ini

Ini akan menjadi faktor positif dalam jangka panjang, tetapi sudah ada pernyataan dalam GBP. Adakah ekonomi UK akan terbalik selepas ini? Adakah EU dan UK akan mencapai kesepakatan? Adakah GBP akan menjadi bullish sekarang? Masih belum ada jawapan untuk soalan ini. Kita mesti mengikuti politik dan data ekonomi dalam beberapa minggu akan datang. Juga, kita akan melihat bagaimana reaksi GBP / USD kepada 1.25 pada sesi yang akan datang. Sekiranya tahap itu bertahan, maka beruang akan tetap berkuasa, jika mudah pecah, maka kita mungkin juga melihat 1.30. Tetapi ia bergantung pada momentum dan politik Brexit.


 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map