Bagaimana Syiling Privasi Mungkin Menjadi Keprihatinan Pengawal Selia Terbesar?

Sekiranya anda menggunakan cryptocurrency blockchain awam seperti Bitcoin atau Ethereum, maka mungkin anda tidak dikenali seperti yang anda anggap sebagai diri anda. Inilah sebabnya. 

Permulaan Syiling Privasi

USP Bitcoin dan cryptos lama lain semasa pelancaran adalah tanpa nama yang mereka berikan. Tetapi adakah mereka benar-benar tidak dikenali? Kata yang lebih sesuai ialah “nama samaran”. Kunci umum setiap pengguna hanyalah nama samaran yang akan digunakan pada blockchain. Kunci awam anda, jumlah transaksi anda, alamat penerima dan beberapa butiran lain selalu dapat diakses oleh sesiapa sahaja di web. Di sini, anda mungkin merasa selamat kerana tidak ada yang tahu bahawa kunci awam ini adalah milik anda, atau ringkasnya, mereka tidak dapat menjalin hubungan antara anda dan kunci awam anda. Walau bagaimanapun, penerima akan mengetahui maklumat ini. Sekali, seseorang dapat mengetahui bahawa anda adalah pemilik kunci awam anda, semua privasi anda dilanggar. Sekarang, daripada mengaitkan semua transaksi yang tersedia untuk umum dengan kunci awam anda, ia akan dikaitkan dengan anda. Di situlah kerahsiaan anda dirosakkan. 

Malah sejarah pembelian anda akan menjadi umum. Bagaimana ancaman itu? Pemerintah bukan satu-satunya yang mencari data anda, penggodam jahat juga terdapat di web seperti helang yang sedang menunggu mangsa. 

Sekarang, anda mungkin bertanya – “Tetapi tidak sukar untuk menjalin hubungan antara kunci dan saya?”. Anda mungkin menganggapnya sukar, tetapi dunia internet tidak pernah gagal untuk memukau kita. Kami sangat memahami “dasar kuki” di setiap laman web yang ingin mereka gunakan untuk menyediakan iklan yang lebih diperibadikan. Mereka mengesan aktiviti anda semasa anda melayari laman web tempat mereka berada. Sekiranya anda menggunakan mana-mana laman web untuk bertransaksi Bitcoin atau crypto lain, kemungkinan maklumat anda akan dijejaki dan mungkin bocor di internet. Walaupun anda menggunakan program seperti CoinJoin, penyadap telinga dapat mengesan kunci awam kembali kepada anda dengan ketepatan 98%. Perinciannya dijelaskan dalam a kertas penyelidikan oleh Steven Goldfeder dan pasukannya di Princeton University.

Apa Masalahnya?

Kehilangan privasi anda adalah masalah besar – pertama sekali, privasi harus menjadi salah satu hak asasi manusia semua orang. Sekiranya pemerintah dan penyadap data masih dapat mengintip anda dan memperhatikan tingkah laku kewangan anda, itu tidak dianggap sebagai privasi. Sebilangan besar orang menganggap pelanggaran privasi kewangan mereka sebagai masalah serius. Pelanggaran tersebut boleh membahayakan penggunaan cryptocurrency. Kerana orang-orang ini tidak akan beralih ke cryptocurrency yang terdesentralisasi jika aktiviti kewangan mereka bersifat umum. 

Perniagaan mengambil privasi terlalu serius, mereka suka berniaga dengan kontrak pintar untuk berurusan dengan pelanggan dan rakan kongsi mereka. Apa kebaikan kontrak pintar untuk perniagaan jika tersedia secara terbuka? Sebaliknya, pelanggaran data tersebut dapat memberi petunjuk kepada pesaing strategi yang sedang berjalan, mewujudkan malapetaka kepada perniagaan jangka panjang.

Itu semua dari sudut pandangan pengguna, sekarang mari kita fikirkan dari perspektif cryptocurrency. Privasi adalah faktor penting untuk kebolehlaksanaan cryptocurrency. Fungibility adalah konsep bahawa nilai syiling harus tetap sama tanpa mengira sejarahnya atau 1 BTC harus 1 BTC tidak kira apa. Tetapi dengan duit syiling yang telus, semua orang dapat melihat sejarah transaksi duit syiling. Sekarang, berdasarkan sejarah, seseorang boleh menolak daripada menerima duit syiling. Contohnya, anda boleh menolak bitcoin jika ia terlibat dalam perjanjian dadah. Ini akan menimbulkan masalah sebilangan duit syiling lebih berharga daripada yang lain. Sekiranya ini berlaku secara besar-besaran, maka ini akan menjadi masalah besar bagi cryptocurrency. 

Nasib baik bagi kami, duit syiling yang diberi tumpuan privasi menyelesaikan kedua-dua masalah ini.

Syiling Berfokus Privasi

Syiling yang diberi tumpuan privasi sama sekali tidak dapat dikesan dan tanpa nama kerana teknologinya. Tidak seperti Bitcoin dan yang lain, duit syiling privasi menyembunyikan maklumat pengirim dan penerima. Terdapat pelbagai teknik yang tersedia untuk melakukan ini. Sebahagian daripada mereka adalah

  • Alamat Stealth

Teknik yang paling mudah, ia membuat alamat baru setiap kali anda melakukan transaksi di rangkaian mereka. Terdapat versi yang lebih maju juga. 

  • Tandatangan Cincin

Anda perlu menandatangani untuk mengesahkan sebarang transaksi. Tanda tangan cincin menggabungkan anda dengan penandatangan lain untuk menyembunyikan anda sebagai pengirim. 

  • zK-SNARKs

Bentuk kriptografi lanjutan untuk menjadikan transaksi anda lebih selamat.

Dan kaedah lain seperti MimbleWimble, Tor, CoinJoin dll. 

Apakah Syiling Berfokus Privasi Paling Popular?

Monero (XMR)

Salah satu duit syiling privasi yang paling popular dan banyak digunakan. Ia bermula sebagai garpu dari Bytecoin pada tahun 2014 dan sekarang menggunakan Ring Signature, Stealth Addresses dan mekanisme pemisahan yang unik. 

Sengkang (DASH)

Dash memberikan pilihan kepada pengguna untuk menyimpan transaksi mereka secara peribadi atau tidak. Duit syiling ini dimulakan sebagai garpu Litecoin. Algoritma perlombongan Proof-of-Stake X11 yang diubah suai oleh Dash menggunakan “CoinJoin” untuk transaksi peribadi memastikan transaksi anda tidak dapat dilihat.

ZCash (ZEC)

ZCash juga mempunyai pilihan untuk memilih privasi atau tidak. Duit syiling ini telah menjalin kerjasama dengan JP Morgan, Parity, dan StarkWare. Ia menggunakan zK-SNARKs. 

Syiling privasi lain adalah Bytecoin, Verge, Komodo, Grin dan lain-lain. Anda boleh menyemak senarai di sini.

Di mana anda boleh membeli duit syiling privasi dan syiling lain?

Soalan seterusnya adalah di mana anda boleh membeli duit syiling ini. Syiling privasi tidak berbeza dengan cryptocurrency lain dari segi perdagangan. Terdapat banyak cara untuk membeli cryptocurrency tetapi cara yang paling disukai adalah membeli melalui pertukaran dan broker.

Membeli melalui Pertukaran

Pertukaran serupa dengan bursa saham di mana pembeli dan penjual berdagang berdasarkan harga pasaran saham semasa. Pertukaran mengenakan bayaran untuk berkhidmat sebagai orang tengah. Walau bagaimanapun, tidak semua bursa mempunyai semua syiling dan koin privasi seperti Monero yang terdapat di semua bursa utama seperti Binance, Coinbase, OKEx dll. Koin yang lebih baru mungkin sukar dicari di kebanyakan bursa.

Membeli melalui Broker

Dalam mod ini, dana anda dipindahkan melalui rangkaian peniaga sebagai ganti pertukaran terpusat. Kami menyebutnya sebagai pasaran over-the-counter (OTC). The broker crypto cari orang yang mempunyai kumpulan besar kripto dan peniaga bersedia membelinya, dan memasangkannya. Ini memberikan fleksibiliti yang luas dan tempoh penyelesaian yang lebih cepat berkenaan dengan pertukaran. 

Syiling Peraturan dan Privasi

Setiap duit syiling mempunyai dua muka, dan begitu juga dengan ini. Walaupun duit syiling privasi dapat membantu perniagaan dan pengguna mempunyai kehadiran kewangan dalam talian yang lebih selamat, mereka juga menjadi kaedah pilihan untuk berurusan dengan pengguna yang berniat jahat. Amalan seperti pencucian wang, urus niaga untuk keganasan atau aktiviti haram, dan pencerobohan cukai, menjadi lebih menonjol pada koin privasi. Itulah sebabnya syiling privasi identik dengan kaedah pembayaran di laman web gelap. 

Kerajaan campur tangan di sini dan koin privasi menjadi perhatian utama banyak peraturan. 2019 telah dikatakan sebagai tahun peraturan untuk cryptocurrency, pelancaran koin Facebook Libra baru-baru ini telah menarik daya tarikan peraturan dari pelbagai kerajaan. Pada masa-masa seperti itu, kita dapat memastikan bahawa syiling privasi juga akan dipertimbangkan. Tetapi jika kita melihat sejarah peraturan mengenai cryptocurrency, maka kita dapati bahawa kebanyakan negara masih bergelut dengan bagaimana untuk mengklasifikasikan cryptocurrency ke kelas aset. Kongres AS masih tertanya-tanya sama ada menyebut cryptocurrency sebagai sekuriti, komoditi atau kelas aset yang sama sekali baru.  

Setakat ini, Jepun adalah satu-satunya negara yang telah mengambil langkah serius untuk melarang koin privasi. Kerajaan adalah memaksa pertukaran crypto daripada menyenaraikan sebarang koin privasi. Mereka berusaha menjadikan penukaran fiat menjadi lebih sukar menjadi koin privasi. Tetapi ia masih dapat dicapai dengan bantuan pertukaran yang terdesentralisasi (DEX). 

AS mungkin tidak mengambil kira koin privasi tetapi mereka tidak meruntuhkannya sepenuhnya. Berikut adalah beberapa komen yang dibuat oleh pegawai dari pegawai kerajaan.

“Sangat penting bahawa Amerika Syarikat terus bekerja di peringkat antarabangsa untuk meningkatkan kawalan yang berkaitan dengan mata wang digital. Kami juga harus mempertimbangkan tindakan perundangan atau peraturan tambahan untuk menangani potensi cabaran yang berkaitan dengan cryptocurrency yang disempurnakan tanpa nama, perkhidmatan yang bertujuan untuk mengaburkan transaksi di blockchain. “

Robert Novy ke Jawatankuasa Kecil House mengenai Keganasan dan Kewangan Haram.

“[…] Bagaimana anda membenarkan kebebasan sambil membiarkan pemerintah berusaha melakukan tugasnya untuk melindungi penduduk dan saya rasa perlu ada keseimbangan di sana dan […] Saya melihat pemerintah berusaha mencari keseimbangan itu. Saya rasa perkara seperti bukti pengetahuan sifar mendorong keseimbangan itu dengan satu arah dan mungkin perlu dilakukan penentukuran semula dari mana garis itu […] ”

—— Brian Quintenz, Pesuruhjaya CFCT baru-baru ini tunjuk. 

Sehingga kini, tidak banyak tindakan yang diambil terhadap koin privasi khususnya kerana pemerintah masih sibuk menangani cryptocurrency secara keseluruhan. Tetapi jumlah anonim yang diberikan oleh koin privasi juga boleh menjadi khianat. Kita mungkin memerlukan penyelesaian hibrid yang mempunyai ciri-ciri kedua-dua koin privasi dan yang lain. 

Adakah Koin Privasi Akan Berlaku pada Peraturan?

Setakat ini, pemerintah tidak mempunyai metodologi yang sangat mudah untuk mencegah penggunaan koin privasi. Apa yang dapat mereka lakukan paling banyak adalah mempermudah proses pertukaran antara fiat dan cryptocurrency dengan lebih sukar. Tetapi menggunakan duit syiling privasi tidak akan menjadi mustahil sebaliknya berfungsi sebagai terowong untuk menjadikan wang hitam menjadi putih. 

Sekiranya kita melihat sejarah, kerajaan AS ragu-ragu terhadap pengesahan laman web SSL. Beberapa tahun kemudian, sijil SSL adalah norma keselamatan untuk laman web dan setiap laman web kerajaan harus menggunakan sijil tersebut untuk tujuan keselamatan.

“Pemeriksaan yang semakin meningkat dapat menjadikan mereka (cryptocurrency) sebagai pelaburan yang lebih berisiko bagi peniaga / pelabur tradisional, tetapi syiling yang berfokus pada privasi akan selalu mempunyai kes penggunaan di tempat yang mempunyai sekatan kebebasan peribadi.”

– Sheffield Clark, Ketua Pegawai Eksekutif Coinsource, pengendali ATM Bitcoin.

Dengan komen dan janji seperti itu, nampaknya koin privasi akan bertahan tanpa peraturan. Walau bagaimanapun, sesuatu perlu dilakukan dengan masalah yang ditimbulkan oleh koin privasi menjadikan aktiviti haram menjadi lebih mudah.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map