Why Crypto: Scam-Hit PMC Bank Menipu Pengatur Kewangan India dan Jutaan Pelanggan

iklan Phemex

Menaruh kepercayaan mereka pada institusi kewangan terpusat terbukti menjadi urusan mahal bagi berjuta-juta pengguna di India. Punjab dan Maharashtra Cooperative Bank (PMC) Bank, telah melarang pengguna mengakses dana dalam akaun mereka, sehingga membuat hidup mereka menjadi kacau-bilau. Bukan hanya itu, ia berjaya melakukan ini dengan membuang debu di mata ketua pengatur kewangan dan bank pusat India, Reserve Bank of India (RBI). Adakah masanya pengguna mula beralih kepada crypto? 

Kesalahan PMC

PMC Bank menipu RBI dengan salah melaporkan maklumat kewangannya kepada pengawal selia kewangan. Bank tersebut menyerahkan maklumat kewangan yang dimanipulasi, yang tidak termasuk data akaun tertentu yang tidak didedahkan, ke bank pusat untuk pemeriksaan sampel. Seperti yang dilaporkan, sebagian besar akun tersebut adalah dari Pembangunan Perumahan dan Infrastruktur Limited (HDIL), yang setelah diperiksa oleh RBI, didapati aset tidak berfungsi (NPA).

PMC Bank juga telah menetapkan had gadai janji kepada anak syarikat HDIL, dan yang menarik, pengarah syarikat itu tidak lain adalah Pengerusi bank, Waryam Singh. Singh bahkan telah mengadakan mesyuarat dewan untuk persetujuan overdraf gadai janji, yang sekali lagi, melanggar norma bank pusat.

Kes itu terungkap dan Singh telah ditangkap, tetapi pelanggan bank masih bergerak dari tiang ke pos untuk mendapatkan wang mereka kembali.

Bagaimana Teknologi Diubah

Tech memainkan peranan penting dalam skim penipuan ini. Daripada 1.800 kakitangan bank, hanya 25 yang mempunyai kod akses khas ke akaun HDIL. Mereka mengetahui apa yang berlaku dengan akaun tersebut, tetapi kakitangan yang lain tidak mengetahuinya. Juga, pihak konspirasi itu mengganggu Sistem Maklumat Pengurusan dan Proses Pengenalpastian NPC untuk menyembunyikan maklumat yang berkaitan dengan akaun HDIL. Skrip untuk pengenalpastian sistem NPA tidak dapat mengenali akaun HDIL sebagai NPA kerana ia telah dihilangkan dari akaun NPA dan senarai akaun Overdrawn.

Oleh itu, maklumat yang diserahkan kepada RBI dipalsukan, dan keuntungan yang ditunjukkan meningkat.

Mempunyai Blockchain dan Crypto Menjadi Keperluan?

Kesalahan PMC menguatkan kes untuk kedua-dua crypto dan blockchain. Crypto – kerana pemilikan mata wang tidak boleh dikompromikan. Pemilik cryptocurrency mempunyai kawalan penuh ke atas mereka dan bagaimana mereka menginginkannya. Beberapa pengguna Twitter berkongsi sentimen yang sama mengenai crypto dalam konteks situasi ini.

Pengaruh kripto India Shalini menyoroti bagaimana sistem perbankan tradisional di seluruh dunia gagal, dan itulah sebabnya, ada keperluan untuk beralih ke Bitcoin.

Minggu lalu mengerikan bank,


?Turki membekukan 4 Juta akaun tanpa amaran

?ATM Hong Kong kehabisan wang tunai

?Bank PMC India mengunci berjuta-juta akaun

?Polis India memerangi Bank di mahkamah setelah RBI Ban menghentikan mereka daripada mengeluarkan Crypto yang dirampas

Inilah sebabnya #bitcoin

– Shalini⚡ (@DesiCryptoHodlr) 7 Oktober 2019

Pengguna lain menekankan bagaimana bank tamak, dan bitcoin boleh menjadi penyelamat bagi rata-rata manusia.

#PMCBankCrisis #PMCBankFraud Krisis bank PMC menunjukkan keadaan menyedihkan bank-bank yang penuh dengan ketamakan. Bitcoin dilahirkan bagi manusia biasa untuk mempunyai pilihan kepada bank. #saynotocentralbanks #bitcoin #freedomtothepeople #banksgoextinct #Crypto #BankFraud

– pranav rajan ?? (@ walaupunguy1998) 6 Oktober 2019

Seorang pengguna Twitter dengan pegangan KryptoSuperman juga bahawa crypto adalah kaedah terbaik bagi orang untuk menyimpan wang mereka dalam kawalan mereka.

#IndiaWantsCrypto

PNB / PMC … Nirav Modi … Malya … Dan senarai terus berjalan!

Pada tahap mana rakyat India akan menyedari bahawa crypto adalah kaedah terbaik untuk menyimpan wang mereka di tangan mereka dan bukan beberapa akaun bank di mana mereka tidak dapat mengawalnya?

– KryptoSuperman (@KryptoSuperman) 31 Oktober 2019

Masalahnya juga memerlukan pelaksanaan teknologi blockchain dalam sistem kewangan. Blockchain memastikan bahawa semua rekod disimpan dengan telus, dan kawalan ke atasnya tidak terpusat. Sebarang gangguan terhadap data yang direkam pada blockchain akan dapat dilihat oleh anggota di rangkaian, dan dengan demikian mereka dapat membatalkan rekod tersebut. Oleh itu, blockchain berpotensi untuk meminimumkan peluang untuk penipuan dan menjadikan sistem kewangan lebih selamat dan boleh dipercayai untuk semua orang.

Adakah anda fikir blockchain adalah jawapan kepada masalah sistem kewangan tradisional yang ada? Kongsi pandangan anda dengan kami dalam komen di bawah!

Untuk mengikuti kemas kini DeFi dalam masa nyata, lihat suapan berita DeFi kami Di sini.

PerdanaXBT

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map