Permulaan Crypto End? Zebpay menjadi mangsa pertama RBI Ban kerana ia menghentikan operasinya

Sudah hampir 6 bulan sejak RBI mengenakan larangan perniagaan cryptocurrency menggunakan saluran fiat dan perbankan. Oleh kerana pertukaran dan perniagaan telah mengubah model perniagaan mereka kebanyakan menjadi model peer to peer dan tinggal di persekitaran peraturan yang tidak menyokong. Kelangsungan hidup seperti ini kelihatan sukar dan sekarang kita mempunyai mangsa pertama yang menjadi mangsa larangan ini. Zebpay, salah satu pertukaran cryptocurrency terbesar di India, telah mengumumkan penutupan semua perkhidmatan pertukaran pada hari Jumaat.

Zebpay- pemain kuat yang “mati” kematian peraturan

Ketika mata wang kripto menjadi kata kunci di seluruh dunia, orang India juga tertarik dan rakyat mula mencari tempat untuk membeli cryptocurrency. Dengan memanfaatkan rasa ingin tahu yang semakin meningkat ini, Zebpay berfikir untuk membuat langkah pertama. Dilancarkan pada tahun 2015, Zebpay mula berdagang dengan perkhidmatan hanya aplikasi yang dengan cepat menjadi salah satu aplikasi dompet dan pertukaran bitcoin India yang paling banyak dimuat turun. Dengan mengetahui model pelanggan anda (KYC), Zebpay mencapai setengah juta muat turun di Android – platform telefon pintar paling popular di negara ini – pada pertengahan tahun 2017 dan dengan cepat dua kali ganda berjaya mencapai satu juta muat turun aplikasi semasa bear bear 2017 dijalankan pada bulan Oktober. Syarikat itu meramalkan sehingga setengah juta pengguna baru bergabung dengan platform setiap bulan pada masa itu, daripada 200,000 pengguna baru sudah bergabung dengan platform ini.

Walaupun semua kelihatan hebat untuk pertukaran tersebut, Reserve Bank of India, Pada 6 April, RBI mengeluarkan Surat Pekeliling DBR.No.BP.BC.104 /08.13.102/2017-18, melarang semua bank dan institusi kewangan di bawah kawalannya dari memberikan perkhidmatan kepada syarikat cryptocurrency. Surat pekeliling ini memberikan tarikh akhir 3 bulan untuk mematuhi perniagaan kripto dan bank. Ketika tarikh jatuh tempo menghampiri, pada bulan Julai tahun ini Zebpay memberi amaran kepada pelanggannya minggu ini bahawa “pengeluaran rupee mereka dapat berhenti,” memetik pesanan RBI. Pertukaran menulis:

“Sekiranya akaun bank Zebpay terganggu, deposit dan pengeluaran rupee menjadi mustahil … [Walau bagaimanapun] Deposit dan pengeluaran kripto berterusan seperti biasa. Pekeliling RBI hanya bercakap dengan bank, dan entiti lain yang dikawal selia mengenai penutupan akaun. Ini tidak mempengaruhi BTC dan kripto lain. “

Setelah melancarkan perkhidmatan perdagangan crypto-ke-crypto pada bulan April, Zebpay masih mengumumkan bahawa ia akan “terus menawarkan perdagangan crypto-to-crypto.”

Pertukaran juga menjelaskan,

“Tujuan kami sekarang adalah untuk membolehkan pasangan crypto-INR berdagang walaupun akaun bank kami ditutup [ditutup].” Meskipun demikian, ia memperingatkan, “kami tidak dapat memahami semua akibat dari penutupan akaun bank [dan] dan oleh itu tidak dapat menjamin bahawa kami akan meneruskan pasangan perdagangan crypto-INR selama-lamanya.”

Seperti yang ditunggu-tunggu keputusan, perkara-perkara sepertinya lepas dari tangan Zebpay dan ia harus tunduk pada kelumpuhan dasar untuk cryptocurrency. Dalam pengumuman penutupan, kata Zebpay,

“Kekangan pada akaun bank telah melumpuhkan kemampuan kami, dan pelanggan kami untuk melakukan perniagaan secara bermakna. Pada ketika ini, kami tidak dapat mencari cara yang munasabah untuk menjalankan perniagaan pertukaran cryptocurrency ”

Kami menghentikan pertukaran kami. Pada jam 4 petang hari ini, kami akan membatalkan pesanan yang belum dilaksanakan & kreditkan duit syiling anda ke dompet Zebpay anda. Tiada pesanan baru akan diterima. Dompet Zebpay akan berfungsi walaupun pertukarannya berhenti.

: https://t.co/W8ygzPIYz1 pic.twitter.com/tPWCnyu7Yu

– zebpay (@zebpay) 28 September 2018

Baca juga: Breaking: Mahkamah Agung India Menolak Perbicaraan Petisyen “RBI Crypto Ban” hingga 11 September

Garis masa pertarungan crypto RBI- Pertempuran panjang menanti keputusan

Masalah larangan crypto ini telah berada di mahkamah Apex India dan masih menunggu perbincangan. Pertempuran telah berlangsung selama setahun, tetapi masih menunggu keputusan. Berikut adalah garis masa dan peristiwa pertempuran antara pengatur negara dan perniagaan crypto (seperti yang terdapat di corong media arus perdana India Financial Express)

Inilah yang telah berlaku setakat ini:

 • Selepas Oktober tahun lalu, Bitcoin, cryptocurrency yang paling popular mula mendapat nilai. Antara bulan Oktober dan Disember, Bitcoin naik dari $ 5,000 menjadi sekitar $ 20,000. Ini menyebabkan banyak kegembiraan, bahkan mendapat perhatian pihak berkuasa.
 • Pada bulan November 2017, seorang peguam bernama Dwaipayan Bhowmick mengemukakan Litigasi Kepentingan Awam (PIL) yang meminta peraturan mengenai cryptocurrency.
 • Antara bulan Disember dan Februari, kerajaan mengulangi beberapa kali bahawa cryptocurrency bukan tender sah. Dalam Belanjawan 2018, Menteri Kewangan Arun Jaitley mengatakan lagi bahawa kerajaan tidak menganggap cryptocurrency sebagai tender sah dan akan melakukan segalanya untuk menghilangkan penciptaan aset crypto.
 • Pada 5 April, RBI meminta entiti yang diatur olehnya untuk menghentikan hubungan perniagaan mereka dengan firma dan individu yang berurusan dengan cryptocurrency. “Telah diputuskan bahawa, dengan segera, entitas yang diatur oleh RBI tidak akan berurusan dengan atau memberikan layanan kepada individu atau entitas bisnis yang berurusan dengan atau menyelesaikan VC. Entiti yang diatur yang sudah menyediakan perkhidmatan tersebut akan memutuskan hubungan dalam waktu yang ditentukan, ”kata RBI. RBI menetapkan tarikh terakhir untuk menghentikan semua hubungan tersebut pada 5 Julai.
 • Dalam bulan April, Kali Digital Eco-Systems yang berpusat di Ahmedabad, yang menjalankan pertukaran kripto CoinRecoil memindahkan Mahkamah Tinggi Delhi untuk mencabar larangan maya RBI.

Kemudian, sejumlah petisyen diajukan terhadap keputusan RBI, Mahkamah Agung melangkah masuk dan mengatakan akan mendengar petisyen bersama.

 • Pada 11 Mei, mahkamah puncak mengeluarkan notis kepada RBI dan pemerintah pusat untuk menjawab petisyen tersebut.
 • Pada 3 Julai, Mahkamah Agung enggan memberikan pelepasan sementara kepada pemain cryptocurrency.
 • Mulai 6 Julai, larangan RBI dimulakan.
 • Pada 20 Julai, RBI berpegang pada keputusan larangan maya. Ia mengatakan kepada Mahkamah Agung bahawa cryptocurrency kebal dari peraturan negara, tidak dapat diatur dan akan menyebabkan transaksi haram.

RBI dan pemerintah pusat meminta waktu tiga minggu untuk mengajukan respons terhadap petisyen. Tarikh seterusnya untuk perbicaraan ditetapkan 11 September.

 • Pada 11 September, perkara itu ditangguhkan ke 12 September untuk didengar kerana kekurangan masa di hadapan bangku SC.
 • Pada 12 September, RBI sekali lagi menegaskan bahawa cryptocurrency tidak boleh dianggap sebagai mata wang atau wang yang sah di bawah sistem perundangan yang ada. Perbicaraan ditangguhkan kerana sebilangan besar responden, kecuali RBI, tidak dapat mengemukakan jawapan mereka.

Dengan Zebpay dimatikan, keadaan nampaknya berubah dari yang buruk ke yang paling teruk untuk perniagaan kripto di negara ini. Mahkamah puncak harus mempertimbangkan malapetaka ini dan bertindak pantas atau perkara akan berakhir dengan catatan menyedihkan untuk cryptocurrency di negara ini.

Adakah tindakan mahkamah puncak akan memihak kepada cryptocurrency atau adakah ini akan menjadi kematian cryptocurrency di negara kedua paling ramai penduduk di dunia? Beritahu kami pandangan anda tentang perkara yang sama.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me