Pengatur Perancis meletakkan Peraturan ICO pada Senarai Keutamaan untuk 2018

iklan Phemex

Tidak seperti rakan-rakan kelas berat seperti China, Rusia atau bahkan AS, pemerintah Perancis nampaknya bergerak menuju mengatur ICO. The Perbendaharaan Perancis mengakui risiko berkaitan dengan ICO tetapi berpendapat bahawa keadaan ini membenarkan perlunya kerangka peraturan yang dapat menyeimbangkan inovasi dan pelaburan beracun.

Perancis membincangkan ICO sebagai sebahagian daripada laporan tahunan mereka di parlimen

Bila Robert Ophèle, Presiden Autorité des Marchés Financier (AMF), menyampaikan laporan tahunan AMF 2017 kepada Jawatankuasa Kewangan Majlis Nasional, lalu, dia mengambil kesempatan untuk membahas pelbagai topik termasuk Akta PACT dan ICOS. AMF telah mengumumkan keutamaan untuk 2018 juga;

“… terus merenungkan perubahan dalam kerangka peraturan dalam menghadapi penawaran baru, khususnya, Penawaran Syiling Permulaan (ICO), dan untuk mempromosikan pada peringkat Eropah pendekatan regulator Perancis terhadap inovasi.”

Mengikut Laporan Tahunan AMF, agensi itu telah melakukan kerja “menyeluruh” pada blockchain dan ICO;

“… Karya ini – yang menghasilkan, khususnya, dalam perundingan umum AMF pada akhir 2017 mengenai pilihan pengurusan yang berbeza untuk ICO – bertujuan untuk mengubah kerangka peraturan Perancis dan memberi makan kepada kumpulan kerja Eropah dan antarabangsa mengenai perkara ini. “

“Secara selari, mengingat bentuk ICO tertentu dapat di masa depan merupakan mod pembiayaan alternatif untuk segmen ekonomi yang berkaitan dengan teknologi blockchain, AMF telah melancarkan program sokongan dan penyelidikan ICO. Dipanggil UNICORN (Node Sejagat untuk Penyelidikan ICO & Jaringan), program ini bertujuan untuk menyediakan kerangka kerja bagi pemilik proyek untuk mengembangkan operasi mereka dan untuk memastikan perlindungan para pemain dan pelabur yang ingin ikut serta. “

“AMF juga telah menetapkan tujuan untuk mendorong penyelidikan akademik mengenai perkara ini. Pada masa yang sama, bekerjasama dengan ACPR, pihaknya juga telah melakukan kampanye peningkatan kesadaran untuk mengenal pasti risiko dikaitkan dengan jenis pelaburan atau pelaburan bitcoin ini untuk pelanggan yang tidak curiga. “

Baca juga: Nishiawakura Village untuk melancarkan ICO Perbandaran pertama di Jepun

Laporan tahunan Perancis yang mengesahkan jawapan kertas perundingan ICO

Rundingan mengenai pengawalseliaan ICO dilancarkan oleh AMF tahun lalu pada Oktober 2017 telah membersihkan agenda pemerintah Perancis ini yang secara terbuka menyatakan minatnya untuk menjadi bidang kuasa pilihan ICO. Pada bulan Mac, sebuah laporan di media Perancis menyatakan bahawa Perancis berusaha untuk menjadi “la Capitale des ICO.”

Makalah perundingan itu bertujuan untuk memberi lebih banyak kejelasan mengenai bagaimana Perancis dapat mengatur ICO dengan lebih baik. AMF membariskan tiga pilihan dalam kertas perundingan. Pertama, pengawal selia mencadangkan untuk menghasilkan beberapa amalan terbaik untuk dipatuhi oleh pelaku pasaran. Kedua, AMF dicadangkan untuk memperluas ruang lingkup peraturan yang ada untuk memperlakukan ICO sebagai penawaran sekuriti awam. Ketiga, AMF mencadangkan untuk mengembangkan model peraturan khusus dan disesuaikan dengan pelancaran lesen.


AMF menerima 82 respons keseluruhan. Majoriti responden memilih kerangka peraturan yang khusus dan disesuaikan dan peraturan baru ini menjadi pilihan.

Responden sebulat suara menganggap bahawa dokumen maklumat diperlukan untuk memberitahu pembeli token dan bahawa ia harus merangkumi, sekurang-kurangnya, maklumat mengenai: Projek yang berkaitan dengan ICO dan kemajuannya; Hak yang diberikan oleh token dan perlakuan perakaunan dana yang diperoleh semasa ICO.

Bagi hampir semua responden, dokumen ini juga bermaksud bahawa dokumen ini harus memungkinkan untuk mengenal pasti entiti undang-undang yang bertanggungjawab terhadap tawaran tersebut, pengurus dan pengasasnya, dan kecekapan mereka. Lebih-lebih lagi, ini boleh menjadi subjek persetujuan yang diberikan oleh AMF atau institusi tujuan khas.

Orang Perancis bergerak ke arah yang mungkin menjadikannya ibukota global ICO atau seperti orang Perancis mengatakan “la Capitale des ICO”. Sekiranya bahasa Perancis dapat mengatur pasaran ICO ini, ini boleh menjadi contoh bagi seluruh dunia.  

Adakah projek token seterusnya di seluruh dunia akan mencari Paris untuk ICO mereka yang seterusnya? Jelaskan kepada kami pandangan anda tentang perkara yang sama.  

Untuk mengikuti kemas kini DeFi dalam masa nyata, lihat suapan berita DeFi kami Di sini.

PerdanaXBT

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector