G20 Menerima Cadangan Lembaga Kestabilan Kewangan mengenai Aset Crypto

iklan Phemex

Menteri Kewangan G20 & Mesyuarat Gabenor Bank Pusat, yang diadakan pada hujung minggu 22 Julai 2018, di Argentina, telah menyuarakan cadangan Lembaga Kestabilan Kewangannya bahawa sementara aset kripto tidak menimbulkan risiko kestabilan kewangan global, badan global masih tetap berwaspada. Perkara yang sama disampaikan dalam komunikasi rasmi pertemuan yang diadakan untuk membincangkan “masa depan pekerjaan, infrastruktur untuk pembangunan, dan masa depan makanan yang berkelanjutan”.

Komen G20 penting untuk aset crypto

Komen G20 mengenai crypto penting kerana forum itu adalah platform kerjasama kewangan dan ekonomi dan diwakili oleh negara-negara yang anggotanya mewakili 85% daripada output ekonomi dunia, dua pertiga dari populasinya, dan 75% dari perdagangan antarabangsa. Oleh kerana sebahagian besar negara anggota masih memikirkan peraturan dan dinamika aset crypto, keputusan mengenai Forum G20 boleh meninggalkan peta jalan untuk diikuti oleh negara anggota dan negara lain.

Walaupun menyimpulkan bahawa aset kripto tidak memiliki atribut utama mata wang berdaulat, aset tersebut tidak menimbulkan risiko kepada kestabilan kewangan global tetapi ingin terus berwaspada. Forum itu juga mengatakan bahawa ia akan menantikan kerja FSB untuk memantau potensi risiko aset crypto. Ia juga mengulangi komen pelaksanaannya pada bulan Mac Pasukan Petugas Tindakan Kewangan (FATF) standard untuk aset crypto dan juga meminta FATF untuk menjelaskan bagaimana standardnya berlaku untuk aset crypto. Kenyataan rasmi dari komunikasinya adalah seperti berikut,

“Inovasi teknologi, termasuk aset kripto yang mendasari, dapat memberikan manfaat yang besar kepada sistem kewangan dan ekonomi yang lebih luas. Aset kripto bagaimanapun, menimbulkan masalah berkenaan dengan perlindungan pengguna dan pelabur, integriti pasar, pengelakan cukai, pengubahan wang haram dan pembiayaan pengganas. Aset kripto tidak mempunyai atribut utama mata wang berdaulat.

Walaupun aset kripto tidak pada masa ini menimbulkan risiko kestabilan kewangan global, kami tetap berwaspada.

Kami mengalu-alukan kemas kini yang diberikan oleh FSB dan SSB dan menantikan usaha selanjutnya untuk memantau potensi risiko aset kripto, dan untuk menilai tindak balas pelbagai hala jika diperlukan. Kami mengulangi komitmen Mac kami yang berkaitan dengan pelaksanaan piawaian FATF dan kami meminta FATF untuk menjelaskan dalam Oktober 2018 bagaimana standardnya terpakai untuk aset crypto. “

Baca juga: Pengawal Selia G20 Buat Rangka Kerja sambil Mengawasi Bank Untuk Penglibatan Crypto

Peranan FATF penting sebagai pengawal selia global berwaspada dan berhati-hati terhadap aset crypto

Pada bulan Jun 2018, sumber-sumber pemerintah Jepun Financial Action Task Force (FATF) sedang mempertimbangkan “peraturan yang mengikat” untuk pertukaran cryptocurrency. Ini akan menandakan langkah menuju peraturan yang lebih ketat dari platform, yang telah dipandu oleh standard FATF pada bulan Jun 2015.

Dalam pertemuan pleno yang diadakan antara 27-29 Jun 2018 di Paris, FATF mengatakan bahawa mereka secara aktif memantau dan memahami bagaimana penjenayah dan pengganas dapat menggunakan mata wang maya / aset kripto untuk mencuci hasil jenayah atau memindahkan dana untuk menyokong keganasan.

FATF bersetuju untuk memulakan projek praktik terbaik penyiasatan yang berkaitan dengan mata wang maya / aset kripto untuk membantu penguatkuasaan undang-undang dengan mengambil kira risiko yang semakin meningkat. FATF juga telah memulakan kajian semula panduan dan piawaiannya untuk menentukan apakah perubahan perlu dilakukan untuk menjelaskan penerapannya kepada mata wang maya / aset kripto dan mempromosikan pendekatan pengawalseliaan yang lebih konsisten, dengan mengambil kira hasil pelaksanaan pengambilan saham FATF terhadap pendekatan peraturan negara yang berbeza.


FATF juga merancang untuk mengadakan perjumpaan antara pada bulan September mengenai bagaimana Piawaian FATF berlaku untuk mata wang maya / aset kripto.

Ketika FATF bersiap untuk pertemuan September tentang bagaimana Piawaian FATF berlaku untuk mata wang maya / aset kripto, hasilnya menjadi lebih penting kerana G20 juga akan mencarinya pada bulan Oktober. Akan menarik bagaimana FATF menerapkan standardnya pada aset crypto dan kesimpulannya, kerana itu boleh menjadi peta jalan bagi negara-negara di seluruh dunia untuk mengatur peraturan mereka.

Adakah FATF dapat menerapkan standardnya secara positif kepada aset crypto? Beritahu kami pandangan anda tentang perkara yang sama.

Untuk mengetahui kemas kini DeFi dalam masa nyata, lihat suapan berita DeFi kami Di sini.

PerdanaXBT

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector