Lebih Banyak Penggunaan Teknologi Blockchain Dapat Memberi Manfaat ke Afrika

iklan Phemex

Pengalaman yang relatif baru-baru ini dalam penularan wabak Ebola di Afrika telah membolehkan negara-negara negaranya secara efektif membendung penyebaran coronavirus. Banyak negara Afrika dengan cepat menyebarkan langkah-langkah efektif, jejak, dan karantina yang tidak ada di AS dan Eropah. Walau bagaimanapun, kesan ekonomi virus ini menyerang sebahagian Afrika dengan cara lain yang lebih tidak langsung. 

Bank Dunia projek bahawa nilai pengiriman wang ke Afrika Sub-Sahara akan menurun sekitar 9% pada tahun 2020 disebabkan oleh kemelesetan global yang disebabkan oleh wabak tersebut. Di wilayah di mana banyak keluarga bergantung pada kiriman wang dari anggota di luar negeri, kejatuhan itu mungkin mengakibatkan peningkatan ketidakamanan makanan dan kemiskinan. 

Selanjutnya, Bank Dunia telah mendapati bahawa kos pengiriman kiriman wang bernilai $ 200 ke Afrika Sub-Sahara adalah sekitar 8.5% – antara yang paling mahal di dunia. Namun, ini juga mengenal pasti bahawa mengembangkan teknologi digital adalah bidang yang dapat membantu meringankan kos pengiriman wang. Mengurangkan kos akan membantu meningkatkan nilai pembayaran dari luar negara, membantu mengimbangi beberapa kesan ekonomi negatif dari krisis COVID-19. 

Menurunkan Bayaran Wang Kiriman Menggunakan Blockchain

Mengingat rendahnya biaya pengiriman pembayaran melalui blockchain, sepertinya teknologi itu dapat memainkan peranan penting dalam mengurangi biaya pengiriman ke Afrika Sub-Sahara. Ini adalah salah satu bidang yang telah dikenal pasti oleh firma pembangunan blockchain Jelurida di mana blockchain dapat membuat perbezaan yang signifikan dalam kehidupan orang yang tinggal di Afrika. 

Melalui cawangan Afrika, Jelurida Africa DLT, syarikat itu bekerjasama dengan perusahaan tempatan untuk membantu mereka melaksanakan penyelesaian berasaskan blockchain ke dalam perniagaan mereka. Jelurida mengendalikan platform multicain Ardor, yang mempunyai struktur rantai ibu bapa dan anak yang inovatif. Sesiapa sahaja boleh menggunakan Ardor untuk membuat rangkaian anak mereka sendiri untuk sebarang kes penggunaan. 

Bitswift adalah salah satu contohnya. Ia telah beroperasi selama enam tahun terakhir dan membuat keputusan untuk memindahkan seni bina blockchain ke Ardor pada tahun 2017. Bitswift adalah gabungan syarikat dan komuniti dalam talian yang bekerjasama untuk mempromosikan gaya hidup digital yang sihat. Ia Bitswift.cash cawangan membolehkan sesiapa sahaja mengambil bahagian dalam ekonomi token berasaskan blockchain, menyediakan kaedah kos rendah bagi mana-mana dua pihak untuk melakukan transaksi nilai. Ia direka untuk menarik pengguna bukan teknikal yang ingin meraih keuntungan pasaran token, menjadikannya penyelesaian yang dapat dilaksanakan untuk menghadapi cabaran kos pengiriman wang yang tinggi. 

Membuka Potensi Tenaga Lestari 

Blockchain juga menawarkan potensi yang besar di bidang lain, di luar pembayaran tulen, yang dapat membantu para inovator yang ingin menyelesaikan cabaran di negara-negara Afrika. Sebagai contoh, banyak negara Afrika sangat bergantung pada bahan bakar fosil, yang mungkin menghalang pelaburan sumber tenaga boleh diperbaharui, mengikut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Nigeria sahaja mensubsidi pengeluaran bahan bakar fosil hingga $ 2.5 bilion setiap tahun. 

Oleh itu, adalah mustahak untuk menghilangkan halangan terhadap kaedah pengeluaran tenaga yang lebih mampan. Melalui entiti Swissnya, Jelurida telah bekerjasama dengan sebuah projek yang bekerjasama dengan pemerintah Austria dan bertujuan mengitar semula tenaga haba sisa. Projek ini dipanggil “Bandar Panas,“Dan ia menggunakan gamifikasi untuk mengumpulkan haba sisa yang dapat dikitar semula kembali ke grid tenaga. Warganegara dapat dihargai atas usaha mereka dalam mengenal pasti sumber-sumber ini menggunakan token berasaskan blockchain, yang diamankan menggunakan platform Ardor. Walaupun pada masa ini beroperasi di Vienna, inisiatif seperti itu mungkin lebih berharga di bandar seperti Lagos, yang mempunyai penduduk sekitar tujuh kali ganda. Ini dapat mengurangi ketergantungan pada bahan bakar fosil, membantu menjimatkan biaya, dan juga memerangi kesan perubahan iklim. 

Menyokong Inovasi Baru

Jelurida Africa menyokong pengembangan generasi baru inovator blockchain melalui Institut Blockchain Afrika. Institut ini menawarkan beberapa program terkemuka di industri yang menolong calon pemaju membina kelayakan blockchain mereka. 


Jelurida juga baru-baru ini menjadi peserta utama dalam Siri Panggilan Pembangun Blockchain Afrika, mempamerkan pelbagai aplikasi yang dibina di platform Ardor, termasuk aplikasi Smart Voting Bot dan GiveSafely, sistem selamat untuk derma amal. 

Di benua yang luas dan beragam seperti Afrika, tidak ada solusi “satu ukuran untuk semua” untuk masalah apa pun. Walau bagaimanapun, teknologi blockchain cukup serba boleh untuk menangani banyak cabaran khusus yang dihadapi oleh negara-negara Afrika. Jelurida Africa memberi tumpuan kepada pendidikan dan inovasi untuk membantu perniagaan dan usahawan untuk mendapatkan faedah sebenar blockchain. 

Untuk mengikuti kemas kini DeFi dalam masa nyata, lihat suapan berita DeFi kami Di sini.

PerdanaXBT

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector