Minat Institusi Meletup di Jahitan, Bitcoin & Altcoins Melancarkan Permaidani Merah

iklan Phemex

Minat institusi meningkat apabila Morgan Creek Digital, Bakkt, Iconiq Lab, Bittrex, dan Coinbase antara lain melancarkan permaidani merah untuk pelabur institusi dengan bitcoin mereka yang fokus & persembahan crypto. Sementara itu, kajian Deloitte memberi kita gambaran mengenai minat perniagaan terhadap teknologi blockchain.

Kepentingan institusi meningkat

Kepentingan pelabur institusi dipercayai mendorong harga Bitcoin ke puncak baru. Memandangkan hakikat bahawa pelabur ini akan menghasilkan sejumlah besar wang, aspek ini dapat dipercayai. Walau bagaimanapun, sebilangan peminat kripto juga percaya kemasukan pelabur institusi akan menyebabkan manipulasi harga dalam jumlah yang banyak kerana wang yang besar akan dipam dan dibuang.

Walaupun begitu, minat institusi telah memuncak dan terus berkembang. Secara beransur-ansur, mereka membuat kemasukan mereka ke pasar kripto, walaupun pada waktu yang perlahan, sambil mengerjakan rancangan mereka yang lebih besar di balik pintu tertutup.

Menurut kajian baru-baru ini oleh Deloitte, 84% perniagaan mendakwa penyelesaian berasaskan blockchain lebih baik daripada teknologi konvensional. Namun, 39% menyebut masalah peraturan dan 28% kurang memahami halangan dalam menerapkan teknologi ini.

Nama besar memasuki kripto

Sebelum ini, syarikat seperti Circle, Coinbase, Binance, dan ledgerX antara lain telah melaporkan peningkatan kepentingan institusi yang ketara.

Lebih-lebih lagi, nama-nama seperti Goldman Sachs, Northern Trust dan baru-baru ini Bank of America memasuki crypto melalui jalan jagaan. Walau bagaimanapun, sebilangan besar nama di pasaran crypto melancarkan karpet merah untuk pelabur institusi.

Semuanya bermula dengan Coinbase dan memperkenalkan produk dan perkhidmatan premium yang disasarkan secara eksklusif kepada pelabur institusi. Dan sekarang orang lain bersedia untuk terus maju.

Sebagai permulaan, Bittrex, pertukaran crypto yang berpangkalan di AS telah memunculkan beberapa faktor seperti perdagangan fiat, rancangan pengembangan dan membuka perkhidmatannya kepada pelabur institusi.

Juga, baca: Anti-Dolar dalam Kekuatan Penuh, Walaupun Bitcoin semakin mendapat tarikan di seluruh Dunia

Bakkt, masalah besar atau ETF mengenai steroid


Syarikat induk NYSE kumpulan pertukaran terbesar ICE memperkenalkan Bakkt, platform aset digital yang akan dilancarkan pada bulan November. Kelly Loeffler, CEO dengan jelas menyatakan:

“Bakkt dirancang untuk berfungsi sebagai jalan yang terukur untuk penyertaan institusi, pedagang dan pengguna dalam aset digital dengan mempromosikan kecekapan, keamanan, dan utiliti yang lebih besar.”

Dengan niaga hadapan yang disokong secara fizikal, seperti yang dijanjikan oleh syarikat, platform ini akan membolehkan pelabur institusi membeli Bitcoin melalui infrastruktur pasarannya yang dikawal selia. Lebih jauh lagi, dia menyebut di pos “Pasar yang sedang berkembang – Keperluan untuk pembentukan harga yang dipercayai”, tidak ada leverage atau margin yang dibenarkan, tetapi semua kontrak bitcoin Bakkt akan dibiayai atau dijamin.

Morgan Creek mengalu-alukan pelaburan institusi dalam Bitcoin

Dengan kerjasama Bitwise Asset Management, Morgan Creek Digital telah melancarkan dana indeks digital. Dana ini akan menawarkan pendedahan kripto kepada pelabur, pesara, dan individu kaya yang terakreditasi seperti yang dinyatakan oleh Anthony Pompliano, rakan kongsi Morgan Creek Digital:

“Kami sudah siap sepenuhnya dan merasa kami telah membuat sesuatu yang menarik oleh pelabur institusi tanpa mengira bagaimana aset dikategorikan. Sama ada sekuriti atau tidak. “

Portofolio dana melibatkan yang terbesar daripada sepuluh aset digital iaitu. Bitcoin (70%), Ethereum (15%), Bitcoin Cash (BCH), Litecoin (LTC), EOS, Monero (XMR), Dash, Ethereum Classic (ETC), Zcash, dan OmiseGo (OMG). Tetapi, ia tidak termasuk Ripple dan Stellar ketika dia mengungkapkan:

“Sekiranya ada pihak pusat yang memiliki 30% atau lebih bekalan, maka kami menahan mereka dari indeks. Kerana kami berpendapat bahawa memperkenalkan banyak risiko tambahan yang mungkin tidak ada jika itu adalah rangkaian yang lebih terdesentralisasi. ”

Makmal Iconiq membuat ICO & kripto boleh diakses

Juga, Iconiq Holding yang berpangkalan di Jerman melancarkan rangkaian dana indeks aset digital yang menurut rakan pengurusannya, Maximilian Lautenschläger akan membawa modal baru ke dalam pasaran crypto:

“Tujuan Iconiq adalah untuk membuat ICO dan pelaburan crypto dapat diakses oleh pelabur institusi, pejabat keluarga dan pelabur runcit. Hanya melalui kenderaan yang dikawal selia itu kita dapat membuka pintu untuk triliunan modal dari pasaran institusi untuk memasuki crypto. ”

Institusi telah memasuki kripto sejak beberapa lama yang kini mulai menyertakan nama besar. Namun, melainkan jika terdapat kejelasan peraturan, ia tidak akan mencapai potensi yang dicari oleh pasaran crypto, sekurang-kurangnya belum!

Untuk mengikuti kemas kini DeFi dalam masa nyata, lihat suapan berita DeFi kami Di sini.

PerdanaXBT

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector