Memutuskan Masa Depan Berpusat yang Berpusat, Soalan mengenai Faedah Cryptocurrency Lebih Dari Dolar Yang Dinaikkan Lagi

Kerajaan AS penggubal undang-undang gagal sekali lagi memahami asas-asas cryptocurrency kerana jawatankuasa pendengaran membincangkan soalan mengenai masa depan cryptocurrency sebagai wang.  

Pada 18 Julai penggubal undang-undang di Amerika Syarikat berkumpul untuk membincangkan cryptocurrency dalam perbicaraan yang dikenali sebagai ‘Mata Wang Digital: Masa Depan Wang.’ Dan ketika kesaksian dan pertanyaan berlangsung, seluruh perdebatan bergerak ke arah memahami bagaimana Bitcoin atau cryptocurrency boleh digunakan sebagai mata wang dan adakah kemungkinan mereka dapat menggantikan “dolar” pada masa akan datang.

Saksi memberi keterangan mengenai pelbagai aspek mata wang digital

Perbicaraan itu mula membuka komen dari para senator yang pada dasarnya berkisar mengenai masa depan wang dan bagaimana mata wang digital mungkin terdapat di dalamnya ketika membincangkan masa depan wang. The penggubal undang-undang juga berusaha untuk menilai sama ada diperlukan untuk mempunyai pemahaman yang tegas mengenai beberapa ciri penentu mata wang maya iaitu – simpanan nilai, unit akaun dan medium pertukaran. The keterangan setiap saksi yang diberikan memberikan perspektif mata wang digital yang berbeza sehingga berusaha merangkumi setiap aspek yang mungkin perlu untuk memahami teknologi baru.

Kesaksian mengenai Rodney J. Garratt, Maxwell C. dan Mary Pellish Chair, Profesor Ekonomi, University of California Santa Barbara, berbicara tentang bagaimana kemudahan dan kelajuan pemindahan elektronik telah menyebabkan penurunan penggunaan wang tunai di seluruh dunia. Dan dengan wang tunai yang menurun, orang-orang mungkin terpaksa menggunakan sistem pembayaran alternatif yang boleh menjadi cryptocurrency atau mata wang digital yang dikeluarkan oleh bank pusat.

Yang seterusnya memberi keterangan adalah Norbert J. Michel, Pengarah, Pusat Analisis Data, Yayasan Warisan, yang membincangkan bagaimana cryptocurrency berpotensi mengubah industri kewangan dan mengapa cryptocurrency harus diterima sebagai sistem pembayaran alternatif tanpa banyak campur tangan pemerintah

Seterusnya, Eswar S. Prasad, Felo Kanan, Institusi Brookings mengulas mengenai kesan ekonomi dan implikasi cryptocurrency terhadap Fed dari segi dasar monetari, objektif inflasi rendah, pekerjaan tinggi dan yang paling penting kestabilan kewangan jika mata wang digital menjadi meluas, Dia juga berusaha untuk membezakan antara mata wang digital bank pusat yang boleh menggunakan teknologi kriptografi yang sama dan cryptocurrency bukan rasmi.

Dia diikuti oleh Alex J. Pollock, Felo Kanan yang terhormat, R Street Institute, yang memberi keterangan mengenai aspek cryptocurrency yang berkaitan dengan utiliti yang termasuk digunakan dalam pembayaran dan penyelesaian atau digunakan untuk menamakan hutang dan kontrak lain yang boleh dilaksanakan.

Baca juga: Pengerusi Fed Powell Memberi Kesaksian Mengatakan Kripto Tidak Mempunyai Nilai Intrinsik

Yang baik, buruk & hodoh perbincangan Kongres A.S. mengenai “Masa Depan Cryptocurrency” sebagai wang

Oleh kerana para penggubal undang-undang menyoal saksi untuk memahami, adakah mata wang digital hanyalah cara baru untuk memegang dan memindahkan nilai yang akan memberi kesan terhad dan tarikan khusus atau adakah ia akan mempunyai kesan transformatif jangka panjang yang akan mengubah ekonomi kita selamanya, banyak mata menarik datang ke hadapan.

Sebilangan besar penggubal undang-undang mempersoalkan sama ada cryptocurrency berpotensi untuk dilakukan menggantikan nota simpanan Persekutuan atau mempunyai kemampuan untuk menurunkan penggunaan nota ini. Jawapan untuk ini menurut saksi pakar adalah bahawa cryptocurrency itu buruk “Medium pertukaran” dan cryptocurrency yang disokong oleh fiat seperti tether mendapat daya tarikan sebagai media pertukaran yang membolehkan dolar AS mengekalkan peranan dan kedudukannya yang dominan melalui institusi A.S. dan kepercayaan terhadap Federal Reserve.

Apa kelebihan cryptocurrency untuk pengguna biasa, selain penjenayah dan penghindar cukai?

Perbincangan tersebut memberi penerangan lebih lanjut mengenai kelemahan teknologi yang berpotensi di luar sana yang menjadi perhatian agar cryptos diterima sebagai mata wang oleh bank pusat. Ke mana Prasad Dr. menjawab bahawa kelemahan yang sama ada dengan fiat juga di mana pemalsuan wang kertas adalah masalah besar.


Perbincangan itu juga merangkumi perkara-perkara seperti isu bahawa cryptocurrency menawarkan kelebihan yang tidak dapat ditandingi kepada orang yang melakukan aktiviti haram, pengelakan cukai, dan penjenayah sebelum beralih kepada perkara yang menjadikan cryptocurrency sebagai mata wang.

Jawatankuasa itu bercakap mengenai meninjau semula perbincangan ini dan meminta para anggota untuk mengemukakan soalan mereka secara bertulis dalam 5 hari bekerja berikutnya.

Apa pendapat anda mengenai perbincangan ini? Adakah cukup meyakinkan untuk mengarahkan penggubal undang-undang AS untuk mengatur cryptos? Beritahu kami pandangan anda tentang perkara yang sama.

 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector