Bagaimana Peristiwa Politik-Ekonomi Global Mempengaruhi Harga Bitcoin?

Faktor Politik dan Ekonomi telah berulang kali mempengaruhi Harga Bitcoin dan permintaan untuk cryptocurrency, yang terbaru adalah Brexit tanpa perjanjian. Walaupun kesan yang tepat terus diperdebatkan dan diteliti, mari kita lihat beberapa peristiwa politik-ekonomi yang mempengaruhi permintaan cryptocurrency dan harga Bitcoin. 

Tiada Brexit Tawaran

Pengunduran Britain dari Kesatuan Eropah dan konflik politik yang berlaku tidak mungkin dapat diselesaikan dalam masa terdekat. Menariknya, ia mungkin menjadi kekayaan besar bagi pelabur Bitcoin. 

Pasaran pound dan ekuiti UK menyaksikan pergolakan pada bulan Ogos dan awal bulan September. Sterling dan FTSE 100 menjunam ketika tarikh akhir 31 Oktober semakin hampir. Pada gilirannya yang menarik, mereka tiba-tiba memperlihatkan tren kenaikan ketika Parlimen ditangguhkan selama sebulan untuk mengelakkan Ahli Parlimen membuat halangan dalam proses Brexit.

Walaupun demikian, keadaan tidak menentu yang berlaku selama beberapa bulan terakhir, para pelabur bersetuju untuk mencari kejelasan, walaupun itu bermaksud meninggalkan EU tanpa kesepakatan. 

Menariknya, sepanjang tempoh ini harga Bitcoin telah menunjukkan arah aliran menaik. Walaupun kekal 24% di bawah paras tertinggi kitaran bulan Jun pada $ 13,930, ia naik kembali di atas tahap rintangan pada $ 10,000 dan berada pada $ 10,616, pada waktu akhbar. 

Nicholas Gregory, ketua eksekutif pakar blockchain, CommerceBlock, mengatakan dia percaya kemelut yang disebabkan oleh bencana Brexit menebus kes pelaburan yang kuat untuk Bitcoin. Tidak dinafikan, harga Bitcoin telah meningkat ketika Pound menuju ke Selatan. Dia lebih jauh mendakwa bahawa tidak ada kesepakatan-Brexit bahkan dapat memicu pelarian utama Bitcoin. 

Dia berkata, 

“Prospek tanpa perjanjian sudah menimbulkan malapetaka di mata wang fiat utama, tetapi jika ia berlaku, kita dapat melihat perhimpunan Bitcoin yang belum pernah terjadi sebelumnya dengan kemungkinan melonjak $ 20,000.”

Nigel Green, ketua eksekutif perundingan kewangan membandingkan Bitcoin dengan emas digital. Dia berkata, 

“Bitcoin berkongsi ciri-ciri utama logam mulia sebagai langka dan simpanan nilai.”

Dia menambah lagi, 

“Risiko yang ditimbulkan oleh pertikaian perdagangan … dan masalah geopolitik lain, seperti Brexit dan cabarannya yang berkaitan jauh, akan menyebabkan semakin banyak pelabur institusi dan runcit untuk mempelbagaikan portfolio mereka dan melindungi terhadap risiko tersebut dengan melabur dalam cryptoassets. Dalam keadaan semasa, saya yakin harga bitcoin boleh mencecah $ 15,000 dalam beberapa minggu. “

Protes Hong Kong 


Penyedia dan syarikat Cryptocurrency memainkan beberapa peranan dalam tunjuk perasaan. Salah satu daripada beberapa peranan termasuk menyokong privasi transaksi dan menyerahkan bekalan yang dibiayai cryptocurrency kepada penunjuk perasaan.  

Genesis Block, penyedia ATM cryptocurrency terkemuka malah menyediakan botol air dan payung penunjuk perasaan Hong Kong pada 1 Julai yang dibiayai oleh sumbangan Bitcoin Cash antarabangsa. Tambahan pula, botol tersebut mempunyai kod QR yang membolehkan penerima menyumbangkan lebih banyak Bitcoin Cash untuk membiayai bekalan lebih lanjut untuk penunjuk perasaan yang aman.

Per Forbes lapor, ketika tunjuk perasaan meletus sekitar pertengahan Jun, Bitcoin diperdagangkan pada premium $ 160 USD di TideBit, sebuah pertukaran yang berpusat di Hong Kong. Premium yang menarik masih berterusan, walaupun tunjuk perasaan sudah habis. 

Harga Bitcoin terkini TideBit adalah $ 11477.34 USD, kira-kira $ 150 USD lebih tinggi daripada kadar semasa di Coinmarketcap.

Walaupun jumlah wang tunai Bitcoin yang diterima bukanlah jumlah yang sangat besar inisiatif ini mewakili gambaran nyata bagaimana komuniti cryptocurrency antarabangsa dapat mempengaruhi keadaan di luar talian dan melibatkan komuniti.

 Venezuela- Hiperinflasi Argentina

Tidak diketahui bahawa Argentina mempunyai sejarah inflasi yang panjang selama lebih dari 30 tahun. Mencapai dalam jangka masa tertentu kadar inflasi 1000%. pada tahun 2018, peso telah kehilangan 83% nilainya berbanding dolar Amerika. Bitcoin muncul sebagai kaedah baru untuk menyelamatkan ibu negara Argentina. Tidak dinafikan, krisis ekonomi mendorong lebih banyak pelaburan dalam cryptos. 

Pada tahun 2018, Siri, peminat kripto yang tinggal di San Francisco, menasihati kaunselor Luis Caputo, mantan presiden Bank Pusat Argentina, untuk melabur 1% daripada simpanannya dalam Bitcoin dan untuk mendedikasikan sebahagian daripada tenaga nuklear Argentina ke dalam perlombongan.

Lebih penting lagi, Argentina dibincangkan mengenai penggunaan Bitcoin dan hiperinflasi dalam Sidang Kemuncak G 20 yang berprestij. Tidak dinafikan, Bitcoin mendapat perhatian dan tepuk tangan dalam ekosistem inflasi dan disebut-sebut sebagai pembawa peluang pembangunan. 

Dengan kata-kata itu, ketika kita menyelidiki kes Venezuela, data dari CoinDance, pelacak aktiviti perdagangan di bursa P2P Localbitcoins mendedahkan bahawa 13 Julai hingga 20 Julai menyaksikan jumlah perdagangan Bitcoin tertinggi. 

Sumber- Duit Syiling

Dalam tempoh tersebut, pengguna di Bitcoin tempatan sendiri menghasilkan jumlah lebih dari 57 bilion bolivar, mengalahkan 49 bilion sebelumnya. Pewahyuan ini muncul setelah mata wang Venezuela terus menderita inflasi yang melarikan diri, dilaporkan, ia telah mencapai 10.000.000%, menyebabkan warga terpaksa menggunakan kaedah penyimpanan nilai. 

Lebih-lebih lagi, alternatif rasmi negara, mata wang digital yang dikeluarkan oleh negara Petro, dinyatakan sebagai kegagalan oleh organisasi nirlaba Amerika Syarikat. 

Walaupun tidak mungkin ketidakpastian geopolitik akan menghasilkan peluang pertumbuhan terbaik untuk mata wang kripto, iklim perang perdagangan global dan ketidakstabilan politik memang menjadi tempat subur untuk pergerakan kripto skala besar dan memberi kesan. Tidak salah untuk menyatakan bahawa ketidakstabilan politik yang tinggi akhirnya akan menyebabkan cryptocurrency dilabel sebagai “safe haven”. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector