Bagaimana Bitcoin Menjadi Omnipresent Menggunakan Satelit dan Rangkaian

iklan Phemex

Bitcoin [BTC] adalah mata wang maya yang urus niaganya dijalankan terutamanya di internet. Ketergantungannya untuk ada, bagaimanapun, menimbulkan keraguan terhadap nilai dan argumen mata wangnya. Walaupun internet ada di mana-mana semasa zaman sekarang, masih ada tempat di Bumi di mana akses terhad.

Walaupun begitu, Bitcoin berkembang lebih hebat dari sebelumnya. Samson Mow, Ketua Pegawai Strategik Blockstream tweet mengenai perkhidmatan satelit Blockstream yang dilancarkan dua tahun lalu. Satelit menyediakan penyegerakan percuma dengan lejar Bitcoin.

Selanjutnya, ada juga kemungkinan yang sedang dieksplorasi di Bumi sendiri untuk membuat sistem luar talian yang selamat untuk Bitcoin.

Satelit Blockstream

Satelit Blockstream meliputi 2/3 Bumi. Satelit ini juga membolehkan penyiaran data ke seluruh dunia ke rangkaian Bitcoin. Oleh itu, dengan membayar Bitcoin melalui rangkaian kilat, sebarang mesej dapat disiarkan di seluruh dunia.

The #BlockstreamSatellite perkhidmatan kini telah beroperasi selama 2 tahun. 2 tahun percuma #Bitcoin penyegerakan data blockchain, peningkatan privasi dengan node penuh di luar talian, dan menjadikan Bitcoin lebih tahan terhadap perpecahan rangkaian. ? @Blockstream #BitcoinInfrastruktur pic.twitter.com/wYJw6tLbNX

– Samson Mow (@Excellion) 15 Ogos 2019

Terdapat lima satelit komersial yang digunakan oleh Blockstream yang diselaraskan dengan Blok pada rangkaian dalam masa nyata. Ini memberikan keselamatan terhadap garpu atau perpecahan rangkaian daripada berlaku. Oleh itu, menyekat percubaan ‘51% serangan ’dan‘ rantai semula organisasi ’.

satelit bitcoinSatelit Blockstream di Angkasa (Sumber)

Rangkaian Percuma ISP lain di Bumi

Pada masa ini, data di internet mengikuti jalan terpusat yang terdiri daripada node tertentu yang dikendalikan oleh syarikat. Menurut sumber, AWS Amazon menghantar lebih daripada 50% data di web seluruh dunia.

Meltem Demirors, Ketua Pegawai Strategi di Coinshares yang berpangkalan di UK, mengadakan podcast – ‘What Grinds My Gears.’ Dalam episod baru-baru ini, dia membincangkan mengenai perkhidmatan bebas ISP (Penyedia Perkhidmatan Internet) lain – teknologi mesh, Bitcoin Relay Network, dan FIBER, perkhidmatan transaksi, satelit nano (Bitsat), dan ruang- pengkomputeran awan berasaskan (Cubesats).

Teknologi mesh menggunakan nod terdesentralisasi untuk menghantar data melalui internet. Sama seperti Bitcoin dan cryptocurrency, terdapat banyak nod tersebar yang semuanya mengambil bahagian dalam penghantaran data. Seperti yang dinyatakan oleh Meltem dalam catatan blognya, terdapat beberapa rangkaian jaringan berasaskan bitcoin dan cryptocurrency seperti TxTenna, Bitcoin Venezuela Mesh Network, Althea, Helen, dan NKN. 

Rangkaian Relay telah dieksploitasi secara berterusan pada masa lalu oleh spammer. Walau bagaimanapun, rangkaian relay Bitcoin direka untuk menyaring data, hanya membenarkan maklumat lejar disiarkan. SERAT (atau Enjin Relay Bitcoin Internet Pantas) adalah lanjutan dari rangkaian Relay dengan tindak balas kilat.

Mesh juga boleh dihubungkan ke Blocksteam Satellite untuk penyegerakan dengan blok terkini tanpa penangguhan.

Jaringan, seperti yang disebutkan di atas, membentuk ekosistem keuangan yang mendorong insentif penggunaan jaringan sambil memberikan keamanan. Ini adalah percubaan teknologi untuk menjadikan Bitcoin di mana-mana dan bebas dari internet, menjadi benar-benar terdesentralisasi.

Masa Depan Di Luar Konspirasi

Penyedia rangkaian mendapat banyak manfaat dari sistem penghantaran data yang ada. Ingat kisah konspirasi kereta elektrik atau Gas tanpa plumbum? Segala inovasi yang mengganggu pendapatan organisasi besar selalu menghadapi tentangan pada awalnya.

Lebih-lebih lagi, beberapa rangkaian jaringan ini menyediakan sumber yang sangat murah untuk sambungan ke dunia tanpa menggunakan ISP. Walaupun privasi akan mengurangkan serangan siber dan pengawasan yang tidak beretika, sistem pasti mengganggu jaringan Giants.

Ada banyak wilayah ‘disensor’ di bumi, ini dikenakan untuk keamanan geopolitik dan untuk menerapkan undang-undang nasional. Walau bagaimanapun, wang atau mata wang harus tanpa sempadan dan tahan penapisan. Oleh itu, dalam kata-kata Anggota Kongres AS Patrick Mchenry,

Oleh kerana sifat teknologi Bitcoin, Kerajaan tidak boleh membunuhnya, dan mereka juga tidak boleh membunuh mata wang digital secara meluas. Mereka akan bertahan, mereka akan kuat. Itulah kerangka baru generasi akan datang internet.

Selanjutnya, Bitcoin dan cryptocurrency memberikan keselamatan dan pada masa yang sama, secara intrinsik memberi insentif kepada pemain yang menyokong rangkaian. Oleh itu, halangan masuk untuk pemain kecil juga terhad.

Dengan firma yang bekerja secara agresif di Bitcoin, bagaimana anda fikir cryptocurrency lain akan mendapat ruang di era internet terdesentralisasi seterusnya? Sila kongsi pandangan anda dengan kami.

Untuk mengikuti kemas kini DeFi dalam masa nyata, lihat suapan berita DeFi kami Di sini.

PerdanaXBT

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me