Volkswagen Menjalin Perkongsian Blockchain yang Lain dengan IOTA untuk “Digital CarPass”

iklan Phemex

Volkswagen, salah satu daripada beberapa syarikat automotif yang menerima dan bereksperimen menggunakan teknologi blockchain. Ia telah menjalin banyak perkongsian dengan syarikat blockchain untuk memanfaatkan potensi besar yang ditawarkannya untuk industri automotif yang merangkumi penyelenggaraan, logistik, kenderaan memandu sendiri, dan penyelesaian khusus seperti odometer yang tahan terhadap gangguan. Dalam langkah baru-baru ini, Volkswagen telah bekerjasama dengan projek IOTA untuk melancarkan produk pertama yang dipanggil Digital CarPass.

Digital CarPass- masa depan jarak tempuh penilaian

Projek yang telah diusahakan oleh IOTA dan Volkswagen adalah perkhidmatan yang dikenali sebagai “Digital CarPass.” Ia seperti kad laporan untuk kenderaan yang menggunakan lejar diedarkan untuk memastikan data seperti jarak tempuh boleh dipercayai. Untuk pengembangan teknologi, Volkswagen mengetuk Iota Foundation, sebuah organisasi nirlaba yang berpusat di Berlin dan salah satu inisiatif terkenal dalam komuniti crypto.

Ketua Blockchain Volkswagen Benjamin Sinram, dalam sebuah acara di Tel Aviv, Israel, menguraikan 5 juruterbang blockchain yang sedang dilakukan oleh syarikat gergasi automobil, yang mana inisiatif dengan IOTA adalah yang paling jauh dalam pengembangan. IOTA dan Volkswagen mengumumkan kerjasama mereka pada Februari 2018, tetapi berita ini menandakan perkembangan besar pertama dalam usaha bersama mereka untuk membawa IoT ke industri automobil. Pelancaran ini akan menjadi tonggak untuk projek ini, dan ujian awam yang membolehkan mereka mengukur keberkesanan dan kualiti. Sinram mengatakan bahawa CarPass akan dilancarkan pada awal 2019.

IOTA juga berkongsi berita yang sama menggunakan pegangan Twitternya

“Untuk pengembangan teknologi, #Volkswagen mengetuk #IOTA Foundation, sebuah organisasi nirlaba yang berpusat di Berlin dan salah satu inisiatif terkenal di #crypto masyarakat. Sinram mengatakan bahawa #CarPass akan dilancarkan pada awal 2019. ” #VW # Kusut #SmartMobility https://t.co/sKGFBrQLSK

– Berita IOTA (@iotatokennews) 26 Ogos 2018

Baca juga: Dompet Desktop Trinity yang lama ditunggu-tunggu oleh IOTA Beta Akhirnya Di Sini, MIOTA Melonjak 4%

Volkswagen dan Blockchain- Padanan yang sempurna

Dalam ucapannya, Benjamin Sinram, juga berbicara tentang aplikasi blockchain yang lain, pasukan Sinram sedang mengembangkan buku besar terbuka untuk mengesan rantaian bekalan kereta dari pengeluar ke pelanggan.


Projek lain adalah “protokol pengecasan” untuk kenderaan elektrik yang berjalan di rangkaian Ethereum yang dirancang oleh Energy Web Foundation, yang serupa dengan Iota tetapi memfokuskan pada aplikasi crypto dalam industri tenaga.

Sinram juga memaparkan sebuah projek yang difokuskan untuk mendokumentasikan kod perisian yang disertakan dalam kenderaan tertentu. Dalam contoh yang dia berikan,

“Sekiranya berlaku kemalangan, blockchain membolehkan kami mendokumentasikan dan membuktikan versi perisian kereta terkini. Kami mempunyai bukti integriti data secara terbuka. ”

Berpotensi, teknologi semacam ini dapat memberikan tindak balas terhadap skandal penipuan pelepasan diesel syarikat, di mana Volkswagen mengaku memprogram mesin beberapa model untuk menghasilkan pelepasan yang lebih rendah daripada biasa ketika kenderaan diuji.

Pada bulan Jun tahun ini, Volkswagen terdengar bekerjasama dengan syarikat CarVertical yang berpangkalan di Lithuania, yang telah mengembangkan platform untuk laporan sejarah kereta terpakai. Ia bahkan ditambahkan ke Volkswagen (VW) Future Mobility Incubator di Dresden. Menurut perwakilan, carVertical dianggap sebagai tawaran duit syiling awal berasaskan automotif yang paling berjaya (ICO). Pasukan ini telah mencapai matlamatnya, setelah mengumpulkan hampir $ 20 juta semasa kempen ICO pada bulan Januari 2018. Aplikasi catatan sejarah dirancang untuk mencegah penipuan kereta terpakai, seperti yang dinyatakan dalam blog carVertical. Dalam aplikasinya, pengguna dapat mencari catatan dengan Nombor Pengenalan Kenderaan (VIN) kenderaan yang terdapat di pasport teknikalnya atau di badan kereta.

Laman web Volkswagen di blockchain menyatakan bahawa model Blockchain merangkumi beberapa pendekatan yang berbeza, yang semuanya mempunyai satu kesamaan: mereka sangat selamat. Dan kumpulan Volkswagen ingin menggunakan ciri keselamatan dan bukti keselamatan blockchain ini dalam pelbagai menegak syarikat automobil yang merangkumi penyelenggaraan, logistik dan aplikasi digital untuk penyelesaian khusus seperti pembacaan odometer tanpa bukti.

Dengan usaha yang setimpal, pasukan blockchain di Volkswagen memasukkannya sepertinya akan mengubah cara industri automatik berfungsi.

Adakah Volkswagen dapat mengubah cara industri automotif berfungsi? Beritahu kami pandangan anda tentang perkara yang sama.

Untuk mengikuti kemas kini DeFi dalam masa nyata, lihat suapan berita DeFi kami Di sini.

PerdanaXBT

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map