Stablecoin Craze Aliran Ke UK, Permulaan Untuk Membangunkan ‘Crypto Pound’

iklan Phemex

Sejak beberapa bulan kebelakangan ini, terdapat banyak pelancaran duit syiling yang stabil di Amerika Syarikat kerana para pelabur menuntutnya. Gelombang permintaan yang serupa sepertinya mulai melintasi Atlantik di UK, kerana syarikat yang berpangkalan di UK sekarang telah mengumumkan bahawa ia akan mengembangkan versi British Pound yang stabil dan bertoken..

LBXPeg: cryptocurrency baru yang disambungkan ke Pound Britain

Permulaan UK telah mengumumkan rancangan untuk melancarkan cryptocurrency baru yang disatukan ke pound Britain. London Block Exchange, yang melakukan perdagangan kripto di kaunter dan sedang membina pertukaran kripto dan kad, mengumumkan bahawa ia telah mendapat kebenaran daripada rakan perbankan yang tidak disebutkan namanya untuk melancarkan cryptocurrency baru, yang kini digelar sebagai LBXPeg, yang disokong oleh cadangan sterling UK.

Duit syiling setara satu-untuk-satu akan disimpan dalam akaun di bank pihak ketiga yang memberi jaminan kepada para pemegang syiling Pound Britain. Ketua Pegawai Eksekutif LBX, Benjamin Dives, juga dikutip mengatakan bahawa rizab itu juga akan diaudit secara berkala oleh firma perakaunan teratas. Dia juga menambah bahawa dia percaya LBXPeg akan menjadi yang disebut “stablecoin” pertama yang disatukan ke pound.

Untuk memetik Benjamin yang diliputi oleh beberapa media:

“Kami akan bersedia untuk pound crypto pertama yang dicetak dalam 10 hari ke depan,” kata Dives kepada Business Insider.

“Kes penggunaan utama adalah penyelesaian untuk perdagangan OTC di pasar London, kemudian pertukaran komanwel di mana mereka tidak mempunyai perbankan fiat, dan kemudian token sekuriti yang ingin membayar dividen dalam mata wang kripto.”

Stablecoins masih menjadi kegemaran di kalangan pelabur, peniaga, dan pertukaran

Stablecoins meningkat populariti tahun lalu berkat kenaikan Tether, cryptocurrency yang disambungkan ke dolar. Oleh kerana harga mata wang kripto ini disatukan ke aset dunia nyata, biasanya dolar, mereka memainkan peranan penting dalam memberikan kestabilan harga mata wang arus perdana tetapi masih mengekalkan sifat operasi dan digital mereka. Oleh itu, mereka mendapat permintaan tinggi di kalangan pelabur, peniaga, dan pertukaran kerana mereka memberikan perlindungan sementara dalam mengurangkan turun naik cryptocurrency.

Tetapi perlahan-lahan ini seolah-olah menjadi jambatan antara dunia kewangan tradisional dan digital kerana pelabur baru mendapat keselesaan dalam menahannya dan mendapatkan pemahaman terlebih dahulu sebelum melompat ke pelaburan crypto. Dengan syiling yang stabil, populariti terus meningkat di kalangan komuniti pedagang, pelabur baru ini yang mahukan sebilangan cryptocurrency juga menambah permintaannya yang semakin meningkat.

Permintaan untuk stablecoin ini sangat besar sehingga menurut laporan yang dikeluarkan oleh penyedia dompet crypto Blockchain mengatakan kini terdapat lebih dari 50 projek stablecoin yang sedang dikembangkan. Laporan itu menyatakan bahawa 23 stablecoin (40%) adalah hidup dan 34 stablecoin (60%) berada pada fasa pra-pelancaran.

Baca juga: Hantu Desentralisasi mula menghantui Koin Stabil Gemini dalam Hari Pelancaran


Penerapan syiling stabil

Laporan itu juga menyatakan bahawa penggunaan duit syiling yang stabil adalah sangat penting

“Jumlah nilai pasaran semua stablecoin adalah $ 3 bilion, atau 1.5% daripada jumlah nilai pasaran semua aset crypto; Tether merangkumi 93% daripada semua nilai pasaran stablecoin ”

Tether (USDT) adalah cryptocurrency kedua yang paling banyak diperdagangkan (~ 60% daripada jumlah dagangan harian BTC) dan awal tahun ini juga memasuki kedudukan 10 aset kripto teratas mengikut nilai pasaran.

Sejauh penyenaraian di bursa, laporan tersebut menyatakan,

“Stablecoins disenaraikan di lebih dari 50 pertukaran yang berbeza pada masa ini, dengan Tether menampilkan jumlah senarai pertukaran individu paling banyak (sekurang-kurangnya 46)”

“Stablecoins telah berjaya memperoleh senarai di bursa utama, dengan lapan stablecoin (42% dari syiling hidup) yang menampilkan satu atau lebih senarai pertukaran Tier-1: Tether (6), TrueUSD (5), SteemDollar (4), NuBits (2) , BitBay (2), Gemini (2), Paxos (2), Numins (1), STASIS (1), HelloGold (1) “

Dengan stablecoin berkembang pesat di AS, peserta baru dari UK akan menjadikan persaingan lebih sihat. Memiliki koin stabil dalam pelbagai mata wang akan membantu menarik lebih banyak orang ke dalam kripto kerana mereka akan memiliki token mata wang rumah yang stabil untuk bertaruh di pasaran kripto.

Adakah kita juga mempunyai duit syiling yang stabil dari Asia? Beritahu kami pandangan anda tentang perkara yang sama.  

Untuk mengikuti kemas kini DeFi dalam masa nyata, lihat suapan berita DeFi kami Di sini.

PerdanaXBT

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map