3 Sebab Mengapa Ethereum [ETH] Boleh Memukul Bulan pada 2020

iklan Phemex

Ethereum, cryptocurrency kedua terbesar selepas Bitcoin, terus menjadi antara kegemaran pelabur dan pemaju. Ia berjaya dikalahkan oleh XRP sebentar pada tahun 2016 dan 2018, tetapi selain itu, ia terus berada di peringkat kedua pada CoinMarketCap’s cryptocurrency teratas mengikut senarai permodalan pasaran. Walaupun 2019 adalah tahun yang perlahan untuk cryptocurrency di mana ia diperdagangkan pada tahap kurang dari 10% daripada 13 Januari 2018 ATH $ 1432.88 – mencapai paras tertinggi hanya $ 361.40 pada 26 Jun 2019, keadaan akan berubah pada tahun ini 2020.

Harga EthereumSumber: coinstats

Inilah 3 sebab mengapa harga ETH boleh mencecah bulan pada tahun 2020 –

# 1 – Ethereum 2.0 Sedang Berjalan

Pada saat pelancarannya, Ethereum telah mengumumkan peta jalan 4 tahap untuk pengembangan, yang akhirnya akan menghasilkan Ethereum menjadi superkomputer yang mampu melaksanakan kod apa pun dengan cekap. The 4 fasa adalah seperti berikut –

  • Perbatasan (Julai 2015) – Tahap awal yang membolehkan pengguna menambang Ether dengan konsensus Proof of Work (PoW) dan pembangun untuk membina DApps.
  • Rumah kediaman (Mac 2016) – Peningkatan ini meletakkan asas untuk penambahbaikan masa depan dan memudahkan para pembangun menggunakan platform Ethereum untuk membuat produk minimum yang layak.
  • Metropolis (Oktober 2017) – Proposal Peningkatan Ethereum (EIP) tahap ini memberi tumpuan kepada keselamatan dan kepantasan di platform Ethereum. Ia dijalankan dalam dua fasa – Byzantium dan Constantinople.
  • Ketenangan (Berbaris untuk 2020) – Kemas kini ini akhirnya akan membawa algoritma konsensus Proof-of-Stake (PoS) ke Ethereum untuk menjadikannya lebih cekap dan kurang memakan tenaga antara lain.

Kami kini berada dalam fasa Metropolis dan fasa Serenity akan bermula. Pembangun terkemuka di Ethereum Foundation Péter Szilágyi baru-baru ini mengesahkan bahawa garpu keras Istanbul dijadualkan untuk dimulakan pada 4 Disember 2019. Garpu keras, bertujuan untuk mengurangkan kos gas, meningkatkan keserasian dengan Zcash, meningkatkan skalabilitas dan memperkenalkan fleksibiliti dalam kontrak , akan mendekatkan Ethereum ke versi 2.0.

Tahap Serenity akan merangkumi beberapa EIP untuk membantu Ethereum menjadi komputer super. Mereka merangkumi –

  • Kaedah konsensus Proof of Stake (PoS) – Salah satu peningkatan yang paling menarik yang akan diterima Ethereum adalah peralihan kepada kaedah konsensus PoS dari Proof of Work (PoW). Kaedah konsensus PoW memerlukan penyelesaian masalah matematik yang kompleks untuk mengesahkan blok, dan dengan itu, menambang cryptocurrency. Kaedah ini telah dikritik hebat kerana tingginya jumlah tenaga yang dimakannya. Walau bagaimanapun, Casper Protocol, yang akan menggunakan kaedah PoS, memerlukan pemegang Ethereum untuk mempertaruhkan ETH mereka untuk mengesahkan transaksi di rangkaian. Setelah pengesahan blok, pengguna taruhan akan memenangi ganjaran blok dan yuran rangkaian. Kaedah ini, kerana tidak memerlukan perlombongan, akan lebih menjimatkan tenaga.
  • Menjerat – Sharding adalah penyelesaian untuk penskalaan di Ethereum. Dalam sharding, transaksi dibahagikan di antara kumpulan nod yang dikenali sebagai pecahan. Setiap shard memproses set transaksi mereka, dan bukan memproses semua transaksi di rangkaian. Dengan cara ini, banyak transaksi dapat diproses secara selari.
  • eWASM – Ethereum WebAssemly (eWASM) adalah pengganti Ethereum Virtual Machine (EVM). Ini akan membolehkan pembangun membuat kod dalam bahasa selain bahasa Ethereum – Solidity. Juga, ini akan menjadikan Ethereum lebih serba boleh – membolehkan lebih banyak fungsi ditulis dalam kontrak pintar dan digunakan pada blockchain daripada melakukan garpu keras untuk perkara yang sama.
  • Plasma – Plasma juga merupakan peningkatan yang bertujuan untuk meningkatkan skalabilitas Ethereum. Di Plasma, rantai sampingan, atau “rantai anak” akan diperkenalkan di atas blockchain Ethereum utama untuk memproses transaksi. Dengan berbuat demikian, kemungkinan kesesakan blockchain Ethereum utama akan dikurangkan.
  • Raiden – Raiden network, seperti Plasma, adalah penyelesaian skalabilitas untuk Ethereum, sama seperti Lightning Network ke Bitcoin. Penyelesaian Raiden akan menjadikan transaksi tanpa rantai, menjadikannya hampir seketika, murah, dan lebih peribadi.

Pada Ethereum 2.0, pengasas bersama Ethereum, Joe Lubin mengatakan bahawa ia akan menyelesaikan banyak masalah bagi pelbagai pengguna – dari perusahaan hingga bank hingga pengguna.

 “Ini akan memungkinkan kita untuk membangun sistem yang jauh lebih terukur pada waktunya dan memungkinkan kita untuk membangun pelbagai jenis lingkungan pelaksanaan yang fokus untuk pelbagai jenis masalah. Senibina yang berbeza lebih berkesan untuk domain masalah yang berbeza. “

Bagi perusahaan dan bank, peningkatan adalah berita hebat kerana memberikan lebih banyak pintu untuk inovasi bagi mereka, Ethereum Enterprise Alliance (EEA) adalah organisasi yang memfokuskan diri untuk mengembangkan spesifikasi blockchain terbuka yang mendorong interoperabilitas untuk perniagaan dan pengguna di seluruh dunia. Ahli-ahlinya merangkumi syarikat seperti Accenture, Cognizant, Ernst & Young, Microsoft dan Price Waterhouse Coopers (PwC). Baru-baru ini, gergasi perbankan Great Britain Standard Chartered juga menyertai organisasi tersebut.

Serenity akan merangkumi pelaksanaan beberapa penyelesaian yang disebutkan di atas yang menjadikan Ethereum lebih cekap, selamat, serba boleh dan mudah digunakan. Oleh itu, dengan Ethereum 2.0, kita dapat menjangkakan lebih banyak kes penggunaan untuk Ethereum, terutamanya penyelesaian desentralisasi yang dapat diskalakan untuk perniagaan, bank dan pengguna, yang seterusnya akan meningkatkan penggunaan ETH.

# 2 Ethereum Futures Mungkin Mendapat Kelulusan Peraturan dari CFTC

niaga hadapan ethereumSumber: Skew


Derivatif Bitcoin telah membuat pasaran besar untuk diri mereka sendiri. Tetapi, Ethereum Futures (tidak dikawal selia) perlahan-lahan menyusul. BitMEX, OKEx (niaga hadapan), Kraken (niaga hadapan), Deribit, dan Binance JEX adalah beberapa pertukaran teratas yang menawarkan kontrak berterusan Ethereum. Kontrak niaga hadapan Ethereum diperdagangkan di bursa seperti BitMEX, Huobi DM, OKEx (niaga hadapan), Kraken (niaga hadapan) dan Deribit. Terdapat juga sejumlah pertukaran lain yang menawarkan derivatif Ethereum. Mereka termasuk BiBox, Gate.io (niaga hadapan), BTSE (niaga hadapan) Bitfinex (niaga hadapan), dan berasaskan Britain Monfex.

Jumlah derivatif Ethereum, walaupun jauh lebih kecil daripada derivatif Bitcoin, adalah lumayan. Pada masa akhbar, jumlah ETHUSD 24 jam BitMEX adalah lebih dari $ 165 MM, menjadikannya prestasi terbaik di antara kontrak berkekalan Ethereum. Isi padu ETH_CQ 24 jam di Huobi DM melebihi $ 288 Juta.

Sebab mengapa derivatif Ethereum boleh menjadi penukar permainan untuk pasaran kripto kerana mereka mungkin mendapat kelulusan peraturan dari Komoditi Dagangan Niaga Hadapan Komoditi (CFTC) tidak lama lagi. Pada bulan Oktober, ketua CFTC Heath Tarbert telah mencadangkan agar niaga hadapan Ethereum dapat dikawal dalam enam bulan hingga satu tahun ke depan.

“Saya katakan kemungkinan anda akan melihat kontrak berjangka dalam enam bulan hingga satu tahun ke depan,”

kata Tarbert semasa bercakap di DC Fintech Week pada bulan Oktober.

Kelulusan derivatif Ethereum akan membuka pintu baru bagi pelabur institusi, dan kemungkinan harga Ethereum mencecah tahap baru ketika itu berlaku.

# 3 Kebangkitan DeFi

Sumber: Denyutan DeFi

Satu lagi perkara yang sedang dibuat di Ethereum ialah aplikasi Decentralized Finance (DeFi). DApps khas ini membolehkan lebih ramai orang mengakses perkhidmatan kewangan seperti pinjaman dan pelaburan. Keindahan aplikasi DeFi adalah bahawa ia tidak dikendalikan oleh pihak berkuasa berpusat, tetapi oleh kontrak pintar.

Sebagai contoh, dalam protokol pinjaman, pengguna boleh meminjam aset atau wang kripto dengan memberikan aset lain sebagai cagaran – ETH, biasanya. Hutang tersebut mempunyai faedah yang perlu dibayar yang akan dilunaskan bersama dengan jumlah pokok. Jaminan yang dibayar selalu lebih tinggi daripada jumlah pinjaman, dan jika nilai cagaran mulai jatuh, maka peminjam harus menambah jaminan yang ada dengan lebih banyak untuk mengekalkan tahap yang ditentukan. Sekiranya nilai cagaran jatuh di bawah nilai tertentu, maka secara automatik ia akan dibuka dan dilikuidasi di pasaran terbuka. Peraturan peminjaman dalam aplikasi pinjaman mana pun disertakan dalam kontrak pintar.

Protokol DeFi sangat popular sehingga hanya dalam waktu lebih dari 2 tahun, jumlah nilai yang terkunci dalam aplikasi DeFi telah mencapai $ 650 MM. DeFi Pulse menyenaraikan 20 aplikasi DeFi, dan dari 20, 19 ini berdasarkan Ethereum. 3 aplikasi teratas, MakerDAO, Compound, dan Synthetix mempunyai nilai bernilai $ 341 MM, $ 114 MM dan $ 99 MM masing-masing.

“Tujuan DeFi adalah untuk menyusun semula sistem perbankan untuk seluruh dunia dengan cara yang terbuka dan tanpa izin ini. Anda hanya mendapat tembakan itu setiap 50 tahun. “

kata Alex Pack, rakan pengurusan di Dragonfly Capital, dana crypto $ 100 juta.

DeFi, pada masa ini, adalah pasar kecil, tetapi, ia berpotensi untuk mengganggu perkhidmatan kewangan dengan kesadaran dan penggunaan yang lebih baik oleh orang lain. Sebenarnya, jumlah nilai yang terkunci di DeFi (di Ether), baru-baru ini mencapai tahap tertinggi sepanjang masa pada 9 November 2019 dengan 3.523 ETH. Fakta bahawa DeFi menjadikan perkhidmatan kewangan lebih mudah diakses oleh orang dengan selamat, murah dan cekap, adalah argumen kuat yang menyokong narasi gangguan kewangan DeFi.

Adakah anda fikir Ethereum akan mengalahkan ATH 2018 pada tahun 2020? Kongsi pandangan anda dengan kami dalam komen di bawah!

Untuk mengikuti kemas kini DeFi dalam masa nyata, lihat suapan berita DeFi kami Di sini.

PerdanaXBT

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector