10 Cryptocurrency Kontroversi Terbaik 2019

iklan Phemex

2019 telah menjadi tahun naik turun. Walaupun pasaran pulih dari suasana menurun pada tahun 2018, kebanyakan cryptocurrency teratas berada di bawah paras tertinggi sepanjang masa pada akhir tahun 2017-awal 2018. Apa yang telah 2019 juga, adalah tahun kontroversi untuk dunia crypto. Mari kita lihat beberapa cryptocurrency teratas yang membuat berita pada tahun 2019 kerana kontroversi yang mengelilinginya –

1. XRP

XRP adalah cryptocurrency terbesar ketiga dengan permodalan pasaran dan dengan pengikutnya yang besar, yang disebut tentera XRP. Terdapat teori bahawa tentera XRP hanyalah koleksi bot dan akaun palsu di Twitter. Walaupun itu adalah salah satu kontroversi yang dilakukan pada bulan Mac 2019, kontroversi lain yang menyebabkan Ripple bermasalah dengan komuniti kripto adalah khabar angin bahawa Ripple membuang XRP di pasaran, sehingga menekan harganya.

Perlu diperhatikan bahawa pengeluaran Ripple di mana ia telah bermitra dengan bank terkenal dan penyedia perkhidmatan pembayaran di seluruh dunia, termasuk Moneygram, tidak dapat membantu harga XRP. Prestasi XRP 2019 tetap suram. Ripple turun 27% dalam 1 tahun terakhir, bahkan lebih rendah daripada tahap 2018.

XRPSumber: Coinstats

Walaupun Ketua Pegawai Eksekutif Ripple Brad Garlinghouse membuang FUD di sekitar pembuangan XRP dalam wawancara dengan Anthony Pompliano, harga XRP terus bergelut di pasaran menurun ini.

Untuk menambah kesengsaraan XRP adalah tuntutan mahkamah yang diajukan terhadap Ripple oleh pelabur pada tahun 2018 yang mendakwa syarikat itu telah menyesatkan mereka dengan menjual sekuriti yang tidak berdaftar. Pada bulan September, Ripple telah berusaha memenangkan hujah tersebut dengan mendakwa bahawa pelabur tidak dapat mengajukan tuntutan tersebut kerana jangka masa mereka telah habis. Namun, ia gagal menjawab bagaimana XRP bukan keselamatan. Tuntutan itu masih berlangsung, dan seperti yang diperbarui terakhir, pada 4 Desember, Ripple mengajukan usul untuk menolak gugatan tindakan kelas dengan alasan bahawa kes itu bertentangan dan “mengalahkan diri sendiri”. Keputusan mahkamah persekutuan mengenai kes itu belum diumumkan, dan apabila itu berlaku, kemungkinan akan menyebabkan pergerakan positif atau negatif yang signifikan dalam harga XRP.

2. Tether (USDT)

Tether mengambil perhatian, dengan alasan yang salah, pada Mei tahun ini ketika peguamnya mengakui bahawa stablecoin hanya 74 peratus disokong oleh wang tunai dan setara. Stuart Hoegner, penasihat umum syarikat, berkata –

“Sehingga tarikh [30 April] saya menandatangani afidavit ini, Tether mempunyai tunai dan setara tunai (sekuriti jangka pendek) berjumlah kira-kira $ 2.1 bilion, mewakili kira-kira 74 peratus daripada jumlah tertunggak semasa,”

Peguam Negara New York (NYAG) juga telah mendakwa bahawa Bitfinex, syarikat lain di bawah iFinex, syarikat induk Tether, mengambil pinjaman $ 600 juta dari simpanan Tether yang belum dilunaskan. Ini memulakan perdebatan dalam komuniti crypto mengenai kesahihan Tether sebagai stablecoin yang boleh dipercayai.

penambat


Syarikat induk Tether, iFinex, juga menghadapi masalah apabila firma guaman yang berpusat di New York, Roche Freedman LLP menampar tuntutan mahkamah terhadapnya dan syarikat dan individu bersekutu, menuduh mereka menggunakan cryptocurrency secara kolektif untuk “menipu pelabur, memanipulasi pasaran, dan menyembunyikan hasil haram”. Mengikut tuntutan, BitFinex dan Tether adalah dua syarikat yang terlibat dalam skema iFinex yang “Part Fraud, Part Pump and Dump and Part Money Laundering.” Tuntutan itu juga mendakwa bahawa iFinex telah mengeluarkan sejumlah besar token USDT yang tidak disokong untuk memanipulasi pasaran cryptocurrency.

Walau bagaimanapun, di sebalik semua kontroversi ini, Tether terus menjadi stablecoin terbesar di pasaran cryptocurrency.

3. Tron (TRX)

TRX adalah duit syiling yang, walaupun banyak usaha Justin Sun, tetap menurun untuk lebih banyak tahun 2019. Koin ini telah memulakan bull bull pada akhir 2018, memuncak pada Januari 2019 pada $ 0,29, tetapi sejak itu menurun pada trend sejak kemudian.

TronSumber: Coinstats

Prestasi TRX sebahagiannya ada kaitan dengan kontroversi seputar CEO mereka, Justin Sun. Pada bulan Julai, Sun harus menghadiri makan siang dengan Warren Buffett, yang dibawanya dengan membayar rekod $ 4,57 juta dalam lelongan amal di eBay. Namun, 4 hari sebelum makan tengah hari, Justin Sun membatalkannya kerana kecemasan perubatan. Pembatalan tersebut menyebabkan harga TRX jatuh. Kemudian, Justin Sun menyiarkan gambarnya di sebuah pesta dengan pengaruh crypto di San Francisco, dan itu tidak diterima dengan baik oleh komuniti crypto. Namun, kisah pesta itu mungkin hanya alibi palsu. Khabar angin mengatakan bahawa Sun telah ditahan oleh pengatur internet terkemuka Beijing di China menyiasatnya kerana disyaki sekitar pengumpulan dana haram, pengubahan wang haram, pengedaran pornografi, dan perjudian.

Kontroversi lain di sekitar Tron pada tahun 2019 adalah tuduhan TRX diperdagangkan. Sesuai a lapor oleh Blockchain Transparency Institute yang dikeluarkan pada April 2019, Tron adalah antara token yang paling banyak diperdagangkan dengan jumlah palsu 85%.

4. & 5. & 6. Dash (DASH), Monero (XMR), ZCash (ZEC)

Duit syiling privasi teratas – Dash (DASH), Monero (XMR) dan ZCash (ZEC) – semuanya terganggu dengan masalah yang sama, iaitu dikeluarkan dari pertukaran kerana mereka diduga tidak mematuhi peraturan perjalanan FATF. Baru-baru ini, Bitbay, pertukaran kripto yang beroperasi di Eropah Timur mengumumkan bahawa dia telah menghentikan Monero [XMR] kerana cryptocurrency “secara selektif dapat menggunakan ciri tanpa nama di antara projek”.

Sumber: Systweak

Pertukaran Korea Selatan Upbit, dan pertukaran Coincheck Jepun telah menghapus ketiga-tiga koin privasi. OKEx, setelah mengumumkan bahawa mereka akan membuangnya, telah memutuskan untuk mengkaji semula keputusannya. CEX.io juga telah mengumumkan rancangannya untuk menghapus XMR, DASH dan ZEC.

Kerana pengumuman penghapusan senarai dan mood pasaran yang menurun secara keseluruhan, nilai syiling telah menurun dengan ketara dari paras tertinggi sepanjang masa. Pada masa akhbar, Monero diperdagangkan pada $ 49, turun 91% daripada ATH Januari 2018 pada $ 542.33. Dash diperdagangkan pada $ 46.22, turun 97% daripada ATH Disember 2017 pada $ 1493.59. ZCash melakukan yang terburuk. Ia diperdagangkan pada $ 29.94, turun 99% daripada ATH Oktober 2016 pada $ 3191.93.

7. Digibyte (DGB)

Digibyte (DGB) menjadi pusat kontroversi ketika pengasas duit syiling itu Jared Tate dengan keras mengkritik Justin Sun, Ketua Pegawai Eksekutif Tron dan pertukaran cryptocurrency Poloniex. Hujahnya terhadap Tron adalah bahawa ia sangat terpusat. Dia mengatakan bahawa TRX 100% dimonitor dan dikendalikan oleh Justin Sun dan Yayasan Tron. Dari 100 bilion TRX yang telah dikeluarkan sebelumnya, 66 bilion telah beredar dan selebihnya – 34 bilion adalah dengan Justin Sun. Dia juga mengatakan bahawa rangkaian Tron dikendalikan oleh sejumlah besar 27 simpul “Perwakilan Super” dan kebanyakannya dikendalikan oleh Sun dan Yayasan Tron menggunakan Delegated Proof-of-Stake (DPoS). 

digibit

Dia juga menyatakan kegusarannya pada Justin Sun setelah mengambil alih Poloniex. Mengikut tweetnya, dia kesal kerana data peribadinya, dan data rakan-rakannya, keluarga dan pelanggan Digibyte AS yang paling sensitif kini berada di tangan Poloniex.

8/8 Saya marah data peribadi saya, data rakan dan keluarga saya dan AS yang lain #DigiByte data yang paling sensitif pelanggan kini berada di tangan sarkas ini yang ada sekarang #Poloniex. Atau $ TRX kilang shill seperti yang seharusnya kita namakan sekarang. Terima kasih @jerallaire https://t.co/pLg9qrIYse

– Jared Tate (@jaredctate) 4 Disember 2019

Poloniex membalas Tate dengan menghapus DGB dari pertukaran tanpa penjelasan.

poloniex dgbSumber: Twitter

Poloniex mendapat reaksi hebat dari komuniti crypto kerana reaksi terhadap kritikan Tate.

8. Rangkaian Matic (MATIC)

Matic Network (MATIC) baru-baru ini menjadi pusat perhatian komuniti crypto apabila duit syiling dibuang ke Binance dan dari $ 0.041, ia jatuh ke $ 0.011, sehingga kehilangan lebih dari 60% nilainya dalam beberapa jam.

maticusd 1d binanceCarta 1 Hari MATIC / USD di Binance (Pandangan Perdagangan)

Pada masa itu, desas-desus mengenai pembuangan sebagai pekerjaan orang dalam sedang beredar di pasaran. Seperti yang dinyatakan oleh Samuel JJ Gosling, pengasas Validity Crypto, pasukan Matic Network telah bertanggungjawab untuk membuang iklan yang mereka pindahkan 1,495,322,715 MATIK, yang merangkumi 15% bekalan, dalam 50 hari terakhir, dan token telah tiba di Binance untuk dibubarkan. Namun, khabar angin itu ditolak oleh pemaju Ethereum, Eric, yang menyatakan bahawa hanya 290,000,000 MATIC yang telah dihantar ke Binance. Tidak lama kemudian, Gosling juga memperbetulkan tuntutannya dan mengemukakan permintaan maafnya, tetapi pada masa itu kerosakan telah dilakukan. 

Matic membuat pemulihan sejurus selepas penurunan harga, mencecah $ 0,0196 pada 11 Disember, tetapi kini koin telah jatuh ke $ 0,0121 kerana mood pasaran kripto yang menurun secara keseluruhan.

9. Token KIN (KIN)

Aplikasi pesanan Kanada, Kik telah melakukan penawaran duit syiling awal (ICO) kerana menjual tokennya, Kin, dan mengumpulkan $ 100 juta darinya. ICO menjadi kontroversi apabila Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS (SEC) memutuskan untuk menuntut kerana menjual sekuriti yang tidak berdaftar. Seperti yang difailkan SEC, syarikat yang kekurangan wang telah melakukan ICO dan menjual token digital tanpa pendedahan yang tepat.

“Lebih sedikit dan sedikit orang menggunakan Kik Messenger. Syarikat dijangka kehabisan wang untuk membiayai operasinya pada akhir tahun 2017, tetapi pendapatannya tidak signifikan, ”kata pengumuman itu..

Sebagai tindak balas terhadap pengajuan tersebut, KiK melancarkan kempen bernama #DefendCrypto dan mengumpulkan lebih dari $ 4 juta untuk memenuhi perbelanjaan hukum tuntutan tersebut. Pada bulan Ogos, KiK mengeluarkan pengajuan, membantah tuntutan SEC. Berdasarkan dokumen setebal 130 halaman, KiK berpendirian bahawa Kin bukan keselamatan dan SEC sengaja “memutarbelitkan fakta” untuk menunjukkannya sebagai satu. Ketua Pegawai Eksekutif KiK, Ted Livingston, telah mendakwa bahawa –

“SEC cuba melukiskan gambaran bahawa projek Kin adalah tindakan putus asa dan bukannya tindakan berani untuk memenangi permainan, dan yang sekarang diikuti oleh Kakao, Line, Telegram, dan Facebook.”

Pergolakan undang-undang telah mempengaruhi nilai token secara drastik. Kini diperdagangkan pada $ 0,000003, turun lebih dari 99% dari paras tertinggi sepanjang masa pada $ 0,0012 yang dicapai pada bulan Januari 2018. Jumlah dagangan token 24 jam kurang dari $ 200,000.

10. Telegram Open Network IOU (GRAM)

Saluran Telegram

Seperti KiK, aplikasi pemesejan Telegram juga ada di dalamnya kerana inisiatif cryptocurrencynya. Syarikat itu juga melakukan ICO yang mengumpulkan $ 1,7 miliar daripada pelabur swasta, tetapi syarikat itu tidak dapat melakukan penjualan awam ICOnya kerana dikhuatiri akan menghadapi masalah dengan SEC. Oleh kerana itu, token GRAM tidak tersedia untuk orang awam kerana belum disenaraikan di bursa. Namun, menurut laporan, pasaran token bawah tanah berkembang.

Walau bagaimanapun, pada bulan Oktober, SEC memfailkan tuntutan mahkamah terhadap syarikat itu kerana didakwa melanggar undang-undang sekuriti persekutuan dengan menjual token keselamatan secara tidak sah. Mengikut kemas kini baru-baru ini, SEC telah memerintahkan pengasas dan CEO Telegram Pavel Durov untuk memberi keterangan dalam kes Suruhanjaya Bursa Sekuriti AS (SEC) terhadap token digital kontroversi syarikat itu.

Token mana, menurut anda, akan muncul di atas kontroversi pada tahun 2020 dan mendapatkan semula reputasi dan nilainya? Kongsi pandangan anda dengan kami dalam komen di bawah!

Untuk mengikuti kemas kini DeFi dalam masa nyata, lihat suapan berita DeFi kami Di sini.

PerdanaXBT

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector